Μπερσάνι πρώτος στη Βουλή και τη Γερουσία, δεύτερος Μπερλουσκόνι, τρίτος Γκρίλο
Για πολλές ημέρες ακόμη το πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας θα παραμείνει ρευστό καθώς τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών δεν δίνουν σε κανέναν τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.
Το θρίλερ κορυφώνεται εξαιτίας του δαιδαλώδους ιταλικού εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum (Γουρούνι)- που σε αντίθεση με τη Βουλή όπου μετρά προφανώς το εθνικό αποτέλεσμα, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό, αλλά σε περιφερειακό επίπεδο, με πολλές περιφέρειες να παίζουν ρόλο-κλειδί.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων (61446 από 61446) για την Κάτω Βουλή, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι λαμβάνει το 29,5%, ο δεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 29,1%, το Κίνημα των 5 Αστεριών του Μπέπε Γκρίλο το 25,5% και ο κεντρώος συνασπισμός του Μάριο Μόντι το 10,5%.
Με το πλειοψηφικό σύστημα ο συνασπισμός του πρώτου κόμματος λαμβάνει τουλάχιστον το 55% των εδρών (340 από τις 630). Ετσι, η κεντροαριστερά διαθέτει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή.
Ωστόσο, το αδιέξοδο προκαλείται από την κατανομή των εδρών στη Γερουσία η οποία έχει ίση νομοθετική ισχύ με την Κάτω Βουλή.
Για να παραχθεί νομοθετικό έργο θα πρέπει το κυβερνών κόμμα ή ο κυβερνών συνασπισμός να διαθέτει την πλειοψηφία και της Γερουσίας (158 από τις 315 έδρες).
Αδιέξοδο στη Γερουσία
Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων (6431 από 6431), ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι λαμβάνει το 31,6% και 120 έδρες, ο δεξιός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι το 30,7% και 115 έδρες, το κίνημα των 5 Αστεριών του Μπέπε Γκρίλο το 23,8% και 58 έδρες και ο κεντρώος συνασπισμός του Μάριο Μόντι το 9,1% και 16 έδρες.
Έχοντας ως δεδομένο τις μέχρι σήμερα εκπεφρασμένες θέσεις των κομμάτων, δεν προκύπτει αριθμητικά η δυνατότητα κυβέρνησης συνασπισμού που να διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία.
Ο Μπέπε Γκρίλο έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία και το βάρος πέφτει στους άλλους τρεις βασικούς πόλους. Ομως, ούτε η κεντροαριστερά με τον Μόντι διαθέτει πλειοψηφία, ούτε η κεντροδεξιά με τον Μόντι.
Μοναδική λύση θα ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς. Στις σημερινές συνθήκες και λόγω, κυρίως, της παρουσίας του Μπερλουσκόνι μια τέτοια προοπτική φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Πάντως, τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας και της νέας προσφυγής στις κάλπες με ανοιχτά τα οξυμένα προβλήματα στην οικονομία.
Αντιδράσεις
Στη Ρώμη καταγράφηκαν ήδη οι πρώτες δηλώσεις-αντιδράσεις με το στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ορφίνι, να λέει «όχι» σε κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας, «κυβερνήσεις-τέρατα με την κεντροδεξιά», όπως είπε, εκφράζοντας την προτίμησή του στην άμεση επιστροφή στις κάλπες.
«Νομίζατε ότι είχαμε πεθάνει, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η νίκη μας. . . κάντε την αυτοκριτική σας» είπε από την άλλη πλευρά απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς στην Βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο.
ΔΟΛ