http://1.bp.blogspot.com/-wjhRdcFg9Js/USaACAB7C4I/AAAAAAABs_U/UFfKC757Oas/s1600/%CE%9F%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1+%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1+%CE%95%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85.jpg

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση – ημερίδα που διοργάνωσαν τα «Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδης» την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, με αντικείμενο την ενημέρωση των μαθητών για τη σωστή χρήση του διαδικτύου.

Την ημερίδα παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές της πρώτης και δευτέρας Λυκείου των εκπαιδευτηρίων, καθώς και μέρος του διδακτικού προσωπικού.

Την ημερίδα άνοιξε ο υπεύθυνος καθηγητής για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, κ. Παντελής Πουλπούλογλου, ο οποίος αναπαρήγαγε κάποια βίντεο ενημερωτικά για τους κινδύνους του διαδικτύου και συνέχισε ομάδα μαθητών, η οποία με έξυπνο τρόπο παρουσίασε τον ορισμό του ηλεκτρονικού εγκλήματος, τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται και τρόπους αντιμετώπισής του.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Μ.Κ.Ο. ΝΕΟΙ, η οποία εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρό της, δικηγόρο και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης,  κα. Άννα Ευθυμίου, και ο πρώην Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, κ. Αντώνης Παπαντωνίου. Το πρόγραμμα και οι ομιλίες εστίασαν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ψηφιακών κινδύνων.

Η Άννα Ευθυμίου, μεταξύ άλλων παρέθεσε κάποια από τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας της οργάνωσης ΝΕΟΙ, που διενργήθηκε το 2012 και εντάχθηκε στην ενημερωτική εκστρατεία της WIND “Kids@safety, Ασφαλής Χρήση του Κινητού & του Internet” (www.kidsatsafety.gr), η οποία ανέδειξε τα παρακάτω:

  • · το 74% των νέων επισκέπτεται το προφίλ του στο Facebook κάθε μέρα
  • · το 53% παραμένει συνδεδεμένο πάνω από 2 με 3 ώρες την ημέρα στο Internet  και
  • · το 76% έχει από 100 έως 1500 διαδικτυακούς φίλους, ενώ οι πιο συχνές ενέργειες των νέων είναι ο έλεγχος αναρτήσεων φίλων (70%) και η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%)

http://2.bp.blogspot.com/-vgfObIoxY8o/USaACwkdZsI/AAAAAAABs_c/-VDzE1PLbbs/s1600/%CE%91%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF.jpg

Εντυπωσιακή είναι και η ειλικρίνεια των νέων στο διαδίκτυο καθώς το 85% των χρηστών δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πραγματικό τους όνομα, το 75% δημοσιεύουν το προσωπικό e-mail τους και το 66% δηλώνουν την πραγματική τους ηλικία, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα νέα μέσα. Οι εμπειρίες τους ωστόσο δεν είναι πάντα ευχάριστες καθώς από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 1/3 των νέων έχει βιώσει την παρενόχληση μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες συμμετέχει ενώ ένας στους 10 παραδέχεται ότι έχει δημιουργήσει λογαριασμό με ψευδή στοιχεία, προκειμένου να παραπλανήσει ή να κατασκοπεύσει κάποιο άτομο.

Ο Αντώνης Παπαντωνίου, πρώην Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, μίλησε για το έργο της αστυνομίας αναφορικά με την προστασία των πολιτών στο Διαδίκτυο και παρέθεσε στοιχεία σχετικά με περιστατικά που έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς είτε μέσω Facebook και άλλων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είτε σε ανοιχτά δωμάτια συνομιλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.