Στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης  Σαμαράς την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως είπε, θα καταστήσει τη χώρα μας ισχυρό ενεργειακό κρίκο και χώρα πρώτου ενεργειακού προορισμού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ θα δημιουργήσει άμεσα 2 χιλιάδες θέσεις εργασίας και επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Διευκρίνισε ότι το καλοκαίρι η κοινοπραξία των εταιρειών στο Αζερμπαϊτζάν θα επιλέξει ανάμεσα στον αγωγό TAP και το Ναμπούκο, ποιο είναι το πιο συμφέρον έργο, προκειμένου να υπάρχει δεύτερη δίοδος ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Οικονομικών του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι στο τέλος του Μαρτίου θα αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις από τη χώρα και θα επιλέξουν ως το καλοκαίρι ποιο από τα δύο ενεργειακά σχήματα, του αγωγού TAP ή του Ναμπούκο θα μεταφερει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δηλώσεις στήριξης διατύπωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας και ο Αλβανός αντιπρόεδρος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της συμφωνίας, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως είπε, πρέπει να περιμένουμε πρώτα να εγκριθεί η κατασκευή του το καλοκαίρι, καθώς έχει ανταγωνιστή τον αγωγό Nabucco West που θα μεταφέρει αέριο στην κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι η επιλογή έχει γεωπολιτική σημασία, καθώς εφόσον εγκριθεί ο TAP ανοίγει το νότιο ενεργειακό ευρωπαϊκό διάδρομο μεταφέροντας μη ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι αν ενταχθεί η χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη, θα αποκτήσει λόγο στο ενεργειακό γίγνεσθαι δίνοντας δυνατότητα να παράγει και το δικό της αέριο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, αναμένεται να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

Την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ο κ. Μπερίσα υπογράμμισε ότι ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγάντιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του έργου για τις τρεις χώρες.

Η συμφωνία θα έχει τεράστια οφέλη για την Αλβανία, καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου για θέρμανση σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις υφιστάμενες, δήλωσε ο κ. Μπερίσα στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας.

Το έργο του αγωγού ΤΑΡ θα καταστήσει την Αλβανία επίκεντρο προμήθειας φυσικού αερίου στα βόρεια Βαλκάνια και θα έχει οικονομικά οφέλη για τη χώρα, πρόσθεσε.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο ΤΑΡ συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την οριστική επιλογή της οδού μεταφοράς του αερίου να αναμένεται στις αρχές του β’ εξάμηνου του 2013.

Ο Aδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) είναι ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την άμεση ροή του φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Με αυτό τον τρόπο ο TAP θα ανοίξει τον επονομαζόμενο Νότιο Διάδρομο Αερίου ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τη διαφοροποίηση της παροχής αερίου για την περιοχή.

Το έργο έχει σχεδιαστεί με πρόβλεψη να αυξήσει τη μεταφορική του ικανότητα από τα 10 στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ανάλογα με την παραγωγή και τη ζήτηση.

Ο TAP εξετάζει επίσης την κατασκευή εγκαταστάσεων για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Αλβανία προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια του εφοδιασμού των ευρωπαϊκών αγορών σε περίπτωση διακοπών κατά τη λειτουργία του.

H εταιρεία Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG αποτελεί κοινοπραξία που συστάθηκε με σκοπό τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή του TAP.Τη μετοχική βάση του, συνθέτουν η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική «Statoil» (42,5%) και η γερμανική «E.ON Ruhrgas» (15%).

www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.