Διαπιστώσεις, εξελίξεις και προτάσεις αναζωπυρώνουν τα σενάρια για διεργασίες
Πολλά σενάρια εμφανίστηκαν για το ίδρυμα στο οποίο φέρεται να προσαρτάται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Είμαστε σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο, καθώς είναι η ώρα των αλλαγών. Το σχέδιο Αθηνά είναι υπό διαβούλευση, όντας κοντά στο να πάρει την τελική του μορφή, και οι τελευταίες διεργασίες λαμβάνουν χώρα, με πιέσεις να ασκούνται από και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η ιδέα της ενσωμάτωσης του δικού μας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχει εδώ και καιρό για κάποιους, οι οποίοι υποστηρίζουν πως αυτός ήταν ο στόχος επί τόσα χρόνια, της παραμονής του ΠΔΜ υπό το καθεστώς της διοίκησης από Διοικούσα Επιτροπή και όχι από Πρυτανικές Αρχές.
Στην κατεύθυνση αυτή, ξέρουμε πως πίεζαν πολιτικοί παράγοντες της Ηπείρου, κατά την εκπόνηση του “Αθηνά”. Ενδεχομένως να μην κατάφεραν σε πρώτο χρόνο να πάρουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά η διαβούλευση δίνει περιθώρια για πολλές αλλαγές.
Δύο νέα στοιχεία, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας ξανάφεραν στο προσκήνιο αυτή τη φιλολογία:
Το πρώτο στοιχείο, η παραδοχή πως η μόνη προϋπόθεση για να ισχύσει το “ένα ΑΕΙ ανά Περιφέρεια”, ήταν το ΑΕΙ να ήταν πλήρως ανεπτυγμένο ώστε να αυτοδιοικείται από Πρυτανικές Αρχές και Σύγκλητο.
Δεύτερο και κυριότερο, η πρόταση του Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου για τη σύσταση ομόσπονδου Πανεπιστημίου Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, στα πρότυπα του εν Αθήναις «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο θα εντάσσονται πλέον πέντε Πανεπιστήμια (Γεωπονικό, Οικονομικό, Πάντειο, Πειραιά και Χαροκόπειο). Θεωρήθηκε πως ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος ενός εκ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δε θα μπορούσε να διατυπώσει μια πρόταση, η οποία δεν στέκεται σε μία στέρεη βάση.
Η νέα σημαντική εξέλιξη είναι πως βεβιασμένα, θέλοντας να φέρoυν άπαντες προ τετελεσμένων γεγονότων, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εισηγήθηκαν τη σύσταση Πολυτεχνικής Σχολής στα Ιωάννινα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Και λέμε βεβιασμένα, καθώς μάθαμε, πως προχθές, ώρες πριν την συνεδρίαση της Συγκλήτου, εισηγήθηκαν σε Τμήματα, να ενταχθούν στην υπό σύσταση Πολυτεχνική Σχολή, αλλάζοντας κατά περίπτωση ακόμα και τη φυσιογνωμία του τμήματος! Σημειωτέον πως τα τμήματα αυτά ιδρύθηκαν το 2000 πρυτανεύοντος του Καθηγητή Χρήστου Μασσαλά, με την κατεύθυνση να ενταχθούν μελλοντικά σε μια πολυτεχνική σχολή.
Στις γενικές συνελεύσεις που έγιναν, οι φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ ήρθαν προ τετελεσμένων γεγονότων, καθώς έπρεπε να αποφασίσουν μέσα σε λίγη ώρα αν θα ήθελαν ένα τμήμα πολυτεχνικό ή θετικών επιστημών.
Σημειώνουμε επίσης, ότι για ένα ακόμα Τμήμα, είχε ληφθεί προγενέστερα η ίδια απόφαση.
Η επίσημη θέση της Πρυτανείας, είναι πως η κίνηση αυτή γίνεται, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως ανεξάρτητα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν κινδυνεύουν από τις μετακινήσεις του “Αθηνά”. Ίσως η κατεύθυνσή τους, να είναι όντως να προφυλάξουν τα Τμήματά τους.
Σίγουρα όμως, δεν περνάει απαρατήρητο το ότι έχουν στη γειτονιά τους, δύο πολυτεχνικά τμήματα, τα οποία ήταν ανέκαθεν “καλοδεχούμενα”, και τα οποία μια δυναμική πολυτεχνική σχολή θα είχε τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει.
Τα δεδομένα που έχουμε, συνδέονται μεταξύ τους. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μέρος ενός σχεδιασμού. Το τι πραγματικά θα συμβεί θα το μάθουμε το επόμενο διάστημα. Και αν αληθεύουν οι φήμες που θέλουν να γίνονται αυτές τις μέρες έντονες διεργασίες αναφορικά με το μέλλον του ΠΔΜ, ίσως να έχουμε εξελίξεις ακόμα και τις επόμενες ημέρες.
Απαρατήρητο δε μπορεί να περάσει το γεγονός, ότι η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής για την Πολυτεχνειούπολη στη ΖΕΠ, μπορεί να θεωρηθεί διαθέσιμη σε κάποια από τα σενάρια που συζητιούνται.
Αντώνης Πουγαρίδης στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ