Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων στο επίκεντρο της σύσκεψηςhttp://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/1CD3F45955C5CC7D0EC501DCAEA99562.jpg

Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συγκεντρώνονται σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση του υπολοίπου των 9,5 δισ. ευρώ από τη δόση-μαμούθ των 52,4 δισ. (στο κύκνειο άσμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ), ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει η Αθήνα να στείλει μήνυμα επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σήμα για ταχύτερους ρυθμούς θα εκπέμψει μέσα από ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία αναμένεται να καθοριστεί η λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις άμεσης προτεραιότητας. Στην κορυφή του σχετικού καταλόγου βρίσκονται, σύμφωνα με κυβερνητικές  πηγές, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.

Στην κυβερνητική σύσκεψη έχουν κληθεί ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης, ενώ θα συμμετάσχουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί: Ανάπτυξης Κωστής  Χατζηδάκης, Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου.

Μοναδικός απών θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης στο Eurogroup, ώστε να προλάβει και τυχόν ενστάσεις από την πλευρά των ομολόγων του για τις καθυστερήσεις που καταγράφουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι σαφές ότι σε αυτό το πεδίο, όπως και στο θέμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, η τρόικα εξακολουθεί να βαθμολογεί κάτω από τη βάση την κυβερνητική προσπάθεια.

Με ανοικτό τον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στο τέλος του μήνα το Κατάρ (29-30 Ιανουαρίου), ενώ με αντίστοιχη ατζέντα σχεδιάζονται για τους επόμενους μήνες και τα κρίσιμα ταξίδια του σε Ουάσιγκτον (στο τέλος Μαρτίου), Μόσχα και Πεκίνο. Για το Μαξίμου το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και το σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων είναι δύο αλληλένδετοι στόχοι, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, το εάν η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης εντός του 2013.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κατά τις ίδιες πηγές, έχει ήδη βρεθεί στο τραπέζι των κατ’ ιδίαν συζητήσεων του κ. Σαμαρά  με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, οι οποίοι επίσης κρίνουν ότι είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να επιταχύνει τον βηματισμό της. Ο νέος σχεδιασμός, ο οποίος οδηγεί και σε ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές, θα εξεταστεί και στην προσεχή συνάντηση των τριών αρχηγών, πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Στην ίδια σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί και το σχέδιο των θεσμικών αλλαγών που θα επιδιώξει ο κυβερνητικός συνασπισμός, οι οποίες κατά βάση περνούν μέσα από τη νέα συνταγματική αναθεώρηση.

Διονύσης Νασόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.