Σε καταργήσεις δεκάδων οργανισμών στο ΕΣΥ, που από 130 θα μειωθούν σε 94, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά τις συγχωνεύσεις των 661 κλινικών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταργηθούν νοσοκομεία, αλλά θα ενοποιηθεί η διοίκηση και το λογιστήριο αυτών, με κοινό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, έναν προϋπολογισμό και ενιαίες προμήθειες.
Τα κέντρα Υγείας της Ικαρίας και της Λήμνου αναμένεται να εξαιρεθούν από τις συγχωνεύσεις λόγω των δυσκολιών στη μετακίνηση των κατοίκων.
Στην Αττική μεγάλα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως κεντρικά και θα συνενωθούν με μικρότερα, τα οποία θα λειτουργούν ως περιφερειακά. Για παράδειγμα:
- Ο Ευαγγελισμός θα λειτουργεί ως κεντρικό νοσοκομείο και θα συνενωθεί με την Πολυκλινική και το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, που θα λειτουργούν ως περιφερειακά
- Το Κωσταντοπούλειο θα λειτουργεί ως βασικό, με περιφερειακά το νοσοκομείο Παμμακάριστος και το Γενικό νοσοκομείο Πατησίων
- Το Σισμανόγλειο συνενώνεται με το Αμαλία Φλέμινγκ.
Ο νέος υγειονομικός χάρτης αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Φεβρουαρίου και εκτιμάται ότι ετησίως θα εξοικονομούνται 150 εκατομμύρια ευρώ.
Στις αλλαγές των δομες του ΕΣΥ, αλλά και στη μείωση των μισθών, αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι απεργούν αύριο, μαζί με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τους ιδιώτες γιατρούς, που κάνουν λόγο για υποβάθμιση της υγείας.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο ο κίνδυνος να κλείσουν 50 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς έως το τέλος Φεβρουαρίου λήγουν οι συμβάσεις για 176 γιατρούς και νοσηλευτές.
Να σημειωθεί ότι από τις 634 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν σε 70 νοσοκομεία, οι 154 είναι κλειστές με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς καθημερινά να μην μπορούν να βρουν κρεβάτι. Το θέμα αυτό προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στο υπουργείο Υγείας και τον χειρισμό του θέματος έχει αναλάβει ο ίδιος ο υπουργός.
Megatv.com