Νέος σύλλογος “Μανιταρόφιλοι Ελλάδας” …http://4.bp.blogspot.com/-scNzogcFJp8/TrbYMVuR1ZI/AAAAAAAASQI/vNA7COkea0E/s1600/PB061108.JPG

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο άνθρωπος που έμαθε (τουλάχιστον) τα Γρεβενά τι σημαίνει μανιτάρι, ανέλαβε εδώ και λίγο καιρό την θέση του προέδρου στον νεοσύστατο σύλλογο «Μανιταρόφιλοι Ελλάδας» , εκπροσωπώντας όλους τους συλλόγους μανιταρόφιλων της χώρας μας. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Ο ίδιος έχει ήδη καταγράψει- ταυτοποιήσει περισσότερα από 6465 διαφορετικά μανιτάρια τα οποία υπάρχουν στην μοναδική τράπεζα δειγμάτων  που διαθέτει ο ίδιος.

Με το πρώτο δελτίο τύπου του Συλλόγου, αποδεικνύει πως «έχουμε να δούμε πολλά ακόμη» …

Διαβάστε:

«Γλυκιά Τρούφα των Καρπαθίων!»

http://1.bp.blogspot.com/-JtvdplHYMC4/UOsi1FqCpwI/AAAAAAABYSI/eXFzx0ut0CU/s1600/Mattirolomyces+terfezioides_3+t.jpgΜετά τις πολύτιμες μαύρες και λευκές τρούφες που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας (Tuber aestivum, Tuber brumale, Tuber melanosporum, Tuber macrosporum, Tuber borchii και Tuber magnatum) βρέθηκε και η «γλυκιά τρούφα των Καρπαθίων». Το Mattirolomyces terfezioides, περισσότερο γνωστό ως «Γλυκιά Ουγγαρέζικη Τρούφα» ή «Γλυκιά Τρούφα των Καρπαθίων», είναι ένα μανιτάρι που καρποφορεί από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο υπογείως, κυρίως στην περιοχή των Καρπαθίων στην Κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία).

http://3.bp.blogspot.com/-7BlCI3Zp4pg/UOsi5OUHFiI/AAAAAAABYSo/AKlrchjLY38/s1600/Tuber+borchii+_2.jpgΦαίνεται ότι είναι ασυνήθιστο είδος στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού υπάρχουν λίγες μόνο αναφορές από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σερβία. Πρόκειται για ένα βολβώδες, πατατόμορφο μανιτάρι με πολύ γλυκιά γεύση και ελκυστικό άρωμα. Στην Ουγγαρία χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για να δίνει γεύση και άρωμα σε γλυκά και παγωτά, αφού όταν το δοκιμάσει κανείς έχει την αίσθηση ότι τρώει κύβους ζάχαρης που έχουν αρωματιστεί με λικέρ!

http://4.bp.blogspot.com/-yL2v1uwmYPc/UOsi1Wrp_ZI/AAAAAAABYSM/cVyrp7L6NrI/s1600/Mattirolomyces+terfezioides_1+(1).jpgΣτην Ελλάδα, το γλυκό μανιτάρι των Καρπαθίων εξόρυξε τυχαία ο φυσιολάτρης και μανιταρόφιλος Ανδρέας Πούλος, στην Αττική, ενώ έψαχνε για Κουμαρομανίτες (φαγώσιμα μανιτάρια του γένους Lactarius – Γαλακτίτης). Εντυπωσιασμένος από το έντονο και ιδιαίτερα ελκυστικό άρωμα και την γλυκύτατη γεύση τους, αναζήτησε πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις λευκές τρούφες. Έτσι έμαθε για την περίπτωση της πανάκριβης Λευκής Τρούφας (Tuber magnatum) που βρήκε ο Γιώργος Σέτκος τον Νοέμβριο του 2010 στην Καστοριά και ταυτοποίησε εργαστηριακά ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

http://3.bp.blogspot.com/-MwaTx7_FzkE/UOsi1wHdOQI/AAAAAAABYSQ/gOukkWDmYak/s1600/Mattirolomyces+terfezioides_2.jpgΥποθέτοντας ότι πρόκειται για την πανάκριβη Λευκή Τρούφα, αφού ήταν λευκή και είχε ελκυστικό άρωμα και γλυκιά γεύση, επικοινώνησε με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη, πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας και ερευνητή της ελληνικής μυκητίδας, και του το έστειλε, στα Γρεβενά, ένα κομμάτι από το υπόγειο εύρημα του για μικροσκοπική εξέταση και ταυτοποίηση. Έτσι ένα ακόμη σπάνιο υπόγειο μανιτάρι, το πιο γλυκό όλων, προστέθηκε στον κατάλογο των υπόγειων μυκήτων της Ελλάδας που πλησιάζει πλέον τα 100 είδη. Το δείγμα αποθηκεύτηκε στην τράπεζα δειγμάτων που διατηρεί ο Γιώργος Κωνσταντινίδης με α. α. 6465.

http://4.bp.blogspot.com/-4iG-xqogWbo/UOsi4pH039I/AAAAAAABYSk/gDs7S3Pms3Q/s1600/Tuber+borchii+6464_1700_.jpgΕνδεικτικό του πλούτου της Ελλάδας και σε υπόγεια μανιτάρια είναι το γεγονός που έγινε μία μέρα νωρίτερα στο Νέο Σούλι Σερρών: Ο Πέτρος Γραμμένος παρατήρησε έκπληκτος τα δύο μικρά κουτάβια ράτσας Ροντβάιλερ, ηλικίας μόλις 6 μηνών, που έχει για φύλακες στην αυλή του, να σκάβουν μανιωδώς, να εξορύσσουν και να τρώνε κάτι άσπρους πατατόμορφους βολβούς. Όταν πήγε κοντά τους κατάλαβε ότι πρόκειται για υπόγεια μανιτάρια. Μέσα σε λίγα λεπτά τα κουτάβια εξόρυξαν τριάντα περίπου κομμάτια τρούφας, συνολικού βάρους 850 γραμμαρίων. Ο κ. Γραμμένος επικοινώνησε με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη και του το έστειλε δύο κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού για ταυτοποίηση.

http://1.bp.blogspot.com/-8T4l3UNo2Qw/UOsi4fDeEeI/AAAAAAABYSg/Icy8jPttIgk/s1600/%CE%86%CE%BC%CF%80%CE%B9+&+%CE%88%CE%BC%CE%BC%CE%B1+.jpgΗ μικροσκοπική εξέταση έδειξε ότι πρόκειται για την Τρούφα του Μπορχ (Tuber borchii), φαγώσιμο είδος με πλούσιο άρωμα και γεύση, μία από τις 6 τρούφες που έχουν και εμπορική αξία. Το δείγμα αποθηκεύτηκε στην τράπεζα δειγμάτων με α. α. 6464.

 

Δέσποινα Κλεισιάρη

Γραμματέας των Μανιταρόφιλων Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.