Στην πιο κρίσιμη καμπή της βρίσκεται πλέον η προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν -εδώ και μήνες- οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης για την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».
Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν στα χέρια τους από τα ξημερώματα της Παρασκευής, και κατόπιν κινηματογραφικής… επιχείρησης, την πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» και την αντιπαραβάλλουν με αυτήν που από τον Οκτώβριο του 2012 τους παραδόθηκε, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε στην κυβέρνηση το «στικάκι» με τα στοιχεία των 2.059 Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Την είχε παραλάβει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, και, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, την είχε κρατήσει στο γραφείο του από τότε.
Μία προς μία οι καταγραφές που περιλαμβάνονται στις λίστες, καταχώριση προς καταχώριση, αριθμός λογαριασμού προς αριθμό λογαριασμού και ύψος κατάθεσης προς ύψος κατάθεσης θα συγκριθούν από τους εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πλήρης ταύτιση ή όχι. Στην περίπτωση που οι δύο λίστες ταυτίζονται, τότε οι οικονομικοί εισαγγελείς θα ολοκληρώσουν την προκαταρκτική εξέταση είτε με την άσκηση ποινικών διώξεων στα μη πολιτικά πρόσωπα είτε με την αρχειοθέτηση της έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων, έχουν καλέσει με την ιδιότητα του «υπόπτου» τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη, οι οποίοι με τα υπομνήματα παροχής εξηγήσεων που κατέθεσαν επέστρεψαν το μπαλάκι των ευθυνών στους τότε πολιτικούς τους προϊσταμένους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπήρξε λαθροχειρία, τότε είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει νέος κύκλος διερεύνησης ποινικών ευθυνών των προσώπων που διαχειρίστηκαν την υπόθεση και από τα χέρια των οποίων πέρασε η «λίστα Λαγκάρντ». Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο αίτημα για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών όσον αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην «τσάρων» της Οικονομίας, εφόσον, φυσικά, τέτοιες προκύψουν. Και αυτό παρότι από τον Νοέμβριο διαβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Βουλή η δικογραφία, έπειτα από αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης που παρέλαβαν και διαχειρίστηκαν τη λίστα.
Η επιχείρηση
H ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δύο αρχείων από τους οικονομικούς εισαγγελείς θεωρείται θέμα χρόνου και αναμένεται ενδεχομένως και έως τα τέλη της εβδομάδας. Επισημαίνεται ότι το πρωτότυπο CD με τα στοιχεία Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, τα οποία είχαν υποκλαπεί από τον Ιταλογάλλο Ερβέ Φαλτσιάνι, έφτασε στο γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων τα ξημερώματα της Παρασκευής, έπειτα από μία κινηματογραφική επιχείρηση. Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΔΟΕ και των εισαγγελέων ταξίδεψαν ως τη Γαλλία και παρέλαβαν από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών το ψηφιακό αρχείο την Πέμπτη. Το αίτημα για την αποστολή εκ νέου της λίστας είχε υποβληθεί στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τον κ. Πεπόνη τον Οκτώβριο του 2012, ως αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι δεν είχε καταγραφεί στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του υπουργείου Οικονομικών κανένα στοιχείο περί καταχώρισης ψηφιακού δίσκου (CD) με τη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων είχε προκύψει ότι το επίμαχο CD παραδόθηκε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με επίσημο έγγραφο και αριθμό πρωτοκόλλου από τις γαλλικές Αρχές.
Η λίστα που παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στον ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου βρισκόταν σε ψηφιακό δίσκο (CD) και όχι σε «στικάκι». Οπως όμως παραδέχτηκε αργότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το αρχικό CD που πήρε στα χέρια του μαζί με τη συνοδευτική επιστολή τα έδωσε για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο του και έκτοτε αγνοεί την τύχη τους!
Την περιμένουν στη Βουλή
Εν αναμονή της διαβίβασης σε αυτήν της αυθεντικής «λίστας Λαγκάρντ» βρίσκεται πλέον και η Βουλή, αφού η νέα λίστα από το Παρίσι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την έρευνα της υπόθεσης και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ηδη η άφιξη της νέας λίστας στην Αθήνα σήμανε και το πάγωμα του ελέγχου που είχε ήδη αρχίσει η Βουλή, καθώς δεν έχει νόημα να ερευνάται μια λίστα η οποία ελέγχεται για τη γνησιότητά της. Μιλώντας χθες στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Εσχες της Βουλής Θανάσης Νάκος ξεκαθάρισε ότι ήδη έχει δώσει εντολή αυτό που θα ελέγξει η Βουλή να είναι η νέα λίστα και ότι ο έλεγχος της παλιάς αναστέλλεται.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε πρώτο στάδιο η Βουλή μέσω της Επιτροπής του κ. Νάκου θα κληθεί να ελέγξει μόνο τυχόν ύπαρξη πολιτικών προσώπων στη λίστα, καθώς οι μόνοι που μπορούν να αποφανθούν για το αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη λίστα είναι οι οικονομικοί εισαγγελείς. Από την πρώτη μάλιστα λίστα οι ορκωτοί λογιστές στη Βουλή είχαν ήδη με εντολή του κ. Νάκου αρχίσει έλεγχο για τη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου Σταυρούλα Κουράκου και το ζεύγος Βουλγαράκη, καθώς ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι τα τρία ονόματα περιλαμβάνονταν στην αρχική λίστα.
Η άφιξη, ωστόσο, της αυθεντικής λίστας δεν αποκλείεται να επαναφέρει το θέμα των χειρισμών των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε το θέμα άρον άρον. Πολύ δε περισσότερο σε περίπτωση που οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφανθούν ότι η αυθεντική λίστα είχε υποστεί επεξεργασία, αν όχι αλλοίωση.
Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς -κοινοβουλευτικές- πληροφορίες, οι δυο επιτροπές (Θεσμών και Πόθεν Εσχες) θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση μόλις οι οικονομικοί εισαγγελείς διαβιβάσουν εκ νέου την αυθεντική λίστα στη Βουλή και τότε θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι. Εμπειροι κοινοβουλευτικοί μάλιστα προέβλεπαν ότι, αν μαζί με τη νέα λίστα ο οικονομικός εισαγγελέας αποστείλει και πόρισμα περί αλλοίωσης της αρχικής, τότε δεν αποκλείεται να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Βάσω Παλαιού -Γιώργος Λυκουρέντζος