Στόχος του Πρωθυπουργού η μετεξέλιξη της ΝΔ
Πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, εντός του οποίου θα πραγματοποιήσει τη μετεξέλιξη της ΝΔ, μελετά ο Πρωθυπουργός. Αυτό που όλοι αναμένουν είναι οι κινήσεις του κ. Αντ. Σαμαρά, από τις οποίες θα κριθούν οι νέοι στόχοι που θα θέσει ο ίδιος ως «επικυρίαρχος» πλέον της πολιτικής σκηνής, για το «νέο πρόσωπο της κεντροδεξιάς παράταξης.
Οσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του επισημαίνουν ότι συζητά σε πολύ στενό κύκλο για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, αλλά δεν «επείγεται» να θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες που θα απολήξουν στο τελικό στάδιο της μετεξέλιξης της ΝΔ ως πολιτικού φορέα.
Εξάλλου, αυτή τη στιγμή, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες και εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, ενώ είναι κυρίαρχη και η απαισιοδοξία για το μέλλον.
Η ουσιαστική επανίδρυση της ΝΔ και ευρύτερα της κεντροδεξιάς παράταξης είναι στο σχεδιασμό του, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της κυβέρνησης. Εάν επιτύχει την αποστολή της, θα ανοίξει το 2013, όπως εκτιμούν όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του κ. Σαμαρά, την «επανίδρυση» που θεωρείται επιβεβλημένη, αλλά αυτή τη φορά με νέους πολιτικούς και κομματικούς όρους και φυσικά με νέους πρωταγωνιστές.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τρεις βασικοί παράγοντες θα επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού σκηνικού: πρώτον, η δραστηριότητα της χώρας εντός της ευρωζώνης, δεύτερον, η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος και τρίτον πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα ζητήματα της καθημερινότητας.
Το πιο βασικό στοιχείο είναι τι αποτελέσματα θα υπάρξουν και πως θα πολιτευθεί η αντιπολίτευση και ειδικότερα o ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε σχέση με τον κύκλο των εσωτερικών θεμάτων που θα ανακινήσει η κυβέρνηση, στον οποίο περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η διαθεσιμότητα, κ.α.
Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός, όπως διατείνονται οι συνομιλητές του, επιθυμεί να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτά τα μέτωπα και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των αλλαγών που θα επιχειρηθούν σε κρίσιμους τομείς.
Στα κρίσιμα πεδία άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, η κυβέρνηση αναμένει ισχυρές πιέσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι προσαρμογές λόγω του μνημονίου, αναμένεται να τροφοδοτήσουν κατ’ αρχήν ορισμένες«παραδοσιακές» συνδικαλιστικές αντιδράσεις και ενδεχομένως αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή.
Ωστόσο στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι επικείμενες εξελίξεις θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο θα κριθεί η επόμενη πολιτική αναμέτρηση «οποτεδήποτε και αν υπάρξει», κατά την έκφραση κεντρικών στελεχών, αν και δεν παραγνωρίζεται το στοιχείο της κοινωνικής οργής.
Παράλληλα άλλοι σπεύδουν να σημειώσουν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να ενισχύσει εκ των προτέρων τη θέση της με σημαντικές αποφάσεις που θα μεταβάλουν ριζικά τα χαρακτηριστικά, τη δομή και τον πολιτικό λόγο του κυβερνώντος κόμματος, αρκεί βέβαια να προωθηθεί με επιτυχία το κυβερνητικό έργο και υπάρξουν επί της ουσίας απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση εντάχθηκαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός με το σύνολο σχεδόν των υπουργών. Ο κ. Σαμαράς τούς επέστησε την προσοχή να υπάρξουν άμεσα λύσεις σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ ζήτησε και πιστή εφαρμογή και υλοποίηση όσων προβλέπονται για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι πολλά θα κριθούν για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, άρα και για τη μετεξέλιξη της κεντροδεξιάς, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
Μέχρι εκείνη την περίοδο θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τη Βουλή το σύνολο σχεδόν των διαρθρωτικών αλλαγών και να υλοποιηθούν πολλά απ´ όσα προβλέπονται από τη συμφωνία με την τρόικα.
Από τη σταθερή πορεία της κυβέρνησης, πολλά θα εξαρτηθούν, προκειμένου η χώρα να μπει σε μια νέα τροχιά, να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, να σταλούν εμπράκτως πλέον σαφή μηνύματα στο εξωτερικό και να διευκολύνει τον κ. Σαμαρά για τις κινήσεις του σχετικός με την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος.