Επιστολή – υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό
Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης θα προκαλέσει πολλά λουκέτα και δεκάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας, υποστηρίζει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Κι όπως σημειώνει χαρακτηριστικά θα πληγεί και η τουριστική βιομηχανία, δεδομένου ότι περίπου το 30 % των εσόδων των ξενοδοχείων προέρχεται από τις υπηρεσίες εστίασης.
Ειδικότερα στην επιστολή της η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως «τα μέτρα που καταγράφονται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, αλλά και τα συνοδευτικά αυτών που αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν στις μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, υπερβαίνουν τα όρια αντοχών. Σίγουρα δε, δεν θα αποδώσουν και τα προβλεπόμενα έσοδα για το κράτος. Θα ανακυκλώσουν τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης, ενώ θα εκτοξεύσουν την ανεργία σε πρωτόγνωρα για την ελληνική κοινωνία ύψη»
Και προσθέτει ότι «ο δραστικός περιορισμός εισοδημάτων – ειδικότερα αυτών που παράγονται από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας – για εργαζομένους και επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε μαρασμό και σε αναπτυξιακό – επενδυτικό “λήθαργο”. Θα πληγούν δε, και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Ιδιαίτερα θα πρέπει να σας επισημάνουμε την επιλογή “αυτοκτονίας” που γίνεται με την αύξηση κατά 10 μονάδες του Φ.Π.Α. (από 13% σε 23%) στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης»
Θα πληγούν περίπου 140.000 επιχειρήσεις (και τις αμιγώς ξενοδοχειακές) που απασχολούν πλέον των 600.000 εργαζομένων και αποτελούν, ιδιαίτερα τώρα, που όλες οι άλλες «πόρτες» για δουλειά κλείνουν, το μοναδικό καταφύγιο για εργασία στους νέους και νέες, τονίζουν.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι «εδώ και ένα χρόνο επιμένουμε σε μειώσεις των συντελεστών Φ.Π.Α.. Δυστυχώς όμως, γίνεται το αντίθετο για να καλυφτούν και κρατικές αβελτηρίες». Και καταλήγει η επιστολή λέγοντας ότι «οι δανειστές μας “τεντώνουν το σχοινί” επικίνδυνα και για τους ιδίους αλλά και την χώρα. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει τρόπους διεξόδου. Το όραμα της ανάπτυξης απομακρύνεται επικίνδυνα. Ας μην αφεθεί να επικρατήσει όμως και το σύνδρομο του “τελικά δεν θα τα καταφέρουμε. Γιατί με τέτοια μέτρα δεν πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.».