45 εκ. ευρώ για το 2012, 21,8 εκ. ευρώ για το 2013 και 19,9 εκ. ευρώ για το 2014Κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα: 86,9 εκ. ευρώ το 2012 - 2014

Μειούμενα -ένεκα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αλλά και των μειωμένων εσόδων- βαίνουν τα κρατικά κονδύλια προς τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της «Χρυσής Αυγής» κυρίας Ελένης Ζαρούλια.

Υπενθυμίζεται ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα κόμματα υπολογίζονται ως ποσοστό επί των προϋπολογιζόμενων κρατικών εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Στουρνάρα από 45.150.000 ευρώ που είναι η επιχορήγηση του 2012, το προσεχές έτος 2013 η κρατική χρηματοδότηση θα είναι 21.827.000 ευρώ, ενώ το 2014 θα είναι 19.978.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 που ήταν 48,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 είχε εγκριθεί ποσό 68.208.000 ευρώ το οποίο λόγω εκλογών αυξήθηκε σε 85.135.000 ευρώ.

Όσον αφορά τον δανεισμό των πολιτικών κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε την Βουλή ότι στα δάνεια που μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνονται και τα δάνεια που είχε χορηγήσει η ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ είχαν ανέλθει σε 244,2 εκατ. ευρώ.

Απόρρητο για τα δάνεια των κομμάτων

Πάντως από το έγγραφο του κ. Στουρνάρα προκύπτει ότι μόνο σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα μπορούσαν να διαβιβαστούν ακριβή στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων. Αυτό δηλώνει η Τράπεζα της Ελλάδος , σημειώνοντας ότι με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3601/2007 και οι διατάξεις περί υπηρεσιακού και επαγγελματικού απορρήτου), «τα στοιχεία που τυχόν περιέρχονται σε γνώση τόσο των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και των ειδικών εκκαθαριστών και τα οποία αφορούν δάνεια προς συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, καλύπτονται από τις ως άνω διατάξεις περί απορρήτου».

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πάντως ότι εισάγεται εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, η οποία όμως «δεν εφαρμόζεται για πληροφορίες και στοιχεία ζητούμενα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφού επιτρέπει τη διαβίβαση εποπτικών στοιχείων από την ΤτΕ μόνο προς τις ειδικές εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, κατά την -σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής- άσκηση των καθηκόντων τους».

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.