Με κριτήρια οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων τόνισε ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος στους πρυτάνεις
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει ο σχεδιασμός της «Αθηνάς» του υπουργείου Παιδείας και τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του ακαδημαϊκού έτους 2013-14 θα έχουν στα χέρια τους το μηχανογραφικό με τον νέο χάρτη σχολών και τμημάτων.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε τη Δευτέρα τρίωρη συνάντηση με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, άκουσε όλες τις προτάσεις τους και απάντησε στις ερωτήσεις τους, ενώ η συζήτηση έγινε σε θετικό και γόνιμο κλίμα.
Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει σειρά κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, και τα κριτήρια αυτά θα είναι ακαδημαϊκά, κοινωνικά και αναπτυξιακά.
Επίσης για τα θέματα των συγχωνεύσεων θα έχει τις επόμενες ημέρες χωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους κάθε ιδρύματος, προκειμένου να συζητηθούν οι ιδιαιτερότητές του. Δεδομένο ωστόσο είναι – και σ’ αυτό συμφωνεί η πλειονότητα των εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας – ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χρήζει εξορθολογισμού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος, είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση των σχολών και τμημάτων, καθώς η διάρθρωσή τους έγινε με πελατειακά κριτήρια.
Μείωση εισακτέων ζητούν οι πρυτάνεις
Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις, όπως δήλωσε και ο προεδρεύων της Συνόδου τους κ. Γ. Παναγιωτάκης, πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, επανέφεραν την πρόταση τους για μείωση του αριθμού των εισακτέων, δεδομένης της συρρίκνωσης των Σχολών και των Τμημάτων των Ιδρυμάτων τους.
Πάντως με την άποψη αυτή δεν συμφωνεί το υπουργείο Παιδείας, καθώς ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει ήδη δηλώσει ήδη ότι η «Αθηνά» δεν θα φέρει και μείωση του αριθμού των εισακτέων.
Όσον αφορά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό για συγχωνεύσεις συγκεκριμένων Τμημάτων ή Σχολών (π.χ. Φιλολογία Πάτρας), οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι πήραν τη διαβεβαίωση από το υπουργείο πως πρόκειται για φήμες και δεν ληφθεί ακόμη καμία αντίστοιχη απόφαση.