Προχωρημένες συζητήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., με την κυβέρνηση να προτείνει τις επόμενες ημέρες συγκεκριμένη πρόταση νόμου με στόχο την υπερψήφισή του από τουλάχιστον τα 2/3 της Βουλής ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικά στοιχεία της πρότασης θα είναι:
Πρώτον, η δραστική μείωση ή η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί αν θα δίνεται σε συνασπισμό κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει την «ανόθευτη απλή αναλογική», για την οποία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει, ωστόσο, επεξεργαστεί πρόταση η οποία περιλαμβάνει απλή αναλογική για την κατανομή των 250 εδρών, αναλογική κατανομή των υπόλοιπων 50 εδρών στο συνασπισμό κομμάτων που θα σχηματίσουν κυβέρνηση, ενώ έχει συζητηθεί και πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία αν ένα κόμμα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό σχηματισμό να επιστρέφει τις έδρες- μπόνους.
Δεύτερον, η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, αφού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρότι έχει υπάρξει συζήτηση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ, το όριο του 3% δεν θα καταργηθεί, εφόσον κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να δεχθεί η Ν.Δ. και για εθνικούς λόγους.
Η πρόταση θα συνδεθεί και με αλλαγές στο χάρτη των 14 εκλογικών περιφερειών, που εκ των πραγμάτων προκύπτουν από τη γενική απογραφή πληθυσμού τον Μάιο του 2011, ενώ αναμένεται να υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση των βουλευτών από 300 σε 200.
Εδώ και καιρό το Μαξίμου δέχεται πίεση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. που βάζουν μετ’ επιτάσεως το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου στην ατζέντα της τρικομματικής κυβέρνησης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι αρνητικός, αλλά δεν θεωρεί το θέμα άμεσης προτεραιότητας. Θα πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι υπάρχουν στελέχη στο επιτελείο του πρωθυπουργού που εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικά, αναδεικνύοντας σε μείζον πολιτικό ζήτημα το ενδεχόμενο -στις παρούσες συνθήκες- η εφαρμογή της απλής αναλογικής να ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή μέσα στη Βουλή.
Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επιβεβαιώνουν ότι στην Ιπποκράτους έχει γίνει ήδη η σχετική επεξεργασία, τόσο η πολιτική όσο και η τεχνική. Σε πολιτικό επίπεδο επενδύουν στο ότι θα στριμωχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κουμουνδούρου, από τη μία, θα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία για να μην επωφεληθεί το μπόνους των 50 εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές εφόσον διατηρήσει έως τότε την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις και, από την άλλη, δεν θα μπορέσει να στοιχειοθετήσει ένα «όχι» στην ικανοποίηση ενός αιτήματος δεκαετιών από την πλευρά της Αριστεράς, που είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Ο Ευ. Βενιζέλος έχει θέσει σε ανύποπτο χρόνο το ζήτημα, έχοντας να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα πώς ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, που εδώ και χρόνια υπερασπίζεται την ενισχυμένη αναλογική ως σύστημα που εξασφαλίζει τη σταθερότητα, αλλάζει θέση. Πέραν της προφανούς απάντησης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως κόμμα εξουσίας, στην Ιπποκράτους βρίσκουν απαντήσεις που προκύπτουν από τη νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.
«Το μεγάλο δίδαγμα της κρίσης είναι ότι ένας μόνος δεν μπορεί και τα μπόνους του εκλογικού νόμου είναι πρόσκαιρο καταφύγιο. Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις μέχρι να βγούμε οριστικά από την κρίση. Πρέπει να επιδιώξουμε πλειοψηφικά σχήματα στην κοινωνία και αυτό μπορεί να προκύψει μόνο με τη δραστική μείωση των μπόνους που δίνουν οι εκλογικοί νόμοι. Δεν είμαι οπαδός της απλής αναλογικής, όμως η συγκυρία το επιβάλλει», δήλωσε σχετικά ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
«Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μια απαραίτητη και ώριμη επιλογή, για να προχωρήσουν η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, τα οποία αποτελούν σταθερή και βασική επιλογή της ΔΗΜ.ΑΡ.», είπε σχετικά μιλώντας σε κομματική συνεδρίαση και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στην Αγίου Κωνσταντίνου θέλουν να διατηρήσουν ανοιχτό το δρόμο της μετεκλογικής συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση ενός νέου εκλογικού νόμου και εκεί εδράζεται η αμφίσημη στάση του τελευταίου διαστήματος που έφτασε ως και στην καταψήφιση του πακέτου των τελευταίων μέτρων.
«Ναι» με… καταγγελίες και από τον ΣΥΡΙΖΑ
«ΓΙΑΤΙ ανακαλύψατε τώρα την απλή αναλογική;», ρώτησε με τον αέρα της πρωτιάς στις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή το πρωί από το βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση πλην της ανόθευτης απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταγγείλει ως πρόσχημα και θα την καταψηφίσει. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά…
Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από το στόχο της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα τον κατακτήσει. Πίσω από τις καταγγελτικές κορόνες περί σκοπιμότητας μιας πρότασης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, δηλαδή να ανακοπεί ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ προς την αυτοδυναμία, «χτίζεται» το υπόβαθρο που προσπαθεί να φτιάξει η Κουμουνδούρου για να αποδεχτεί μια πρόταση της οποίας το δρόμο (εφόσον συμφωνήσουν τα άλλα κόμματα) δεν θα μπορέσει να ανακόψει. Και αυτό αφορά τόσο στην πρόταση για καθαρή απλή αναλογική όσο και μια πρόταση για αναλογικότερο, από το σημερινό, σύστημα.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί και δεν «κόβει» μαχαίρι τις συζητήσεις περί μετεκλογικής συνεργασίας του με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, σενάρια που «σπρώχνουν» ο Πάνος Καμμένος και ένα σημαντικό τμήμα του κόμματός του, έστω κι αν σημαντικά στελέχη, όπως ο Κώστας Μαρκόπουλος, αντιδρούν.
Γιάννης Καμπουράκης, στον Τύπο της Κυριακής