http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/3F209EF3296F6A4C60ABB6E033D9496E.jpg

Υψηλό κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων και ελλειπούς περίθαλψης διατρέχουν τα νοσοκομεία της Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που αναγκάζει όλο και λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να ασχολούνται με όλο και περισσότερους ασθενείς, χωρίς τον απαραίτητο ιατρικό εξιοπλισμό.

«Είδα νοσοκομεία στα οποία η οικονομική κατάσταση δεν επέτρεπε να έχουν τα απαραίτητα όπως γάντια, μάσκες και οινόπνευμα» λέει στο Reuters, ο διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Μαρκ Σπρέντζερ.

«Γνωρίζαμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα αντίστασης διαφόρων λοιμώξεων ή νοσημάτων στα αντιβιοτικά και αφότου επισκέφτηκα αρκετά νοσοκομεία της διαπίστωσα την όξυνση του προβλήματος», τονίζει ο ίδιος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα χρέη στον τομέα της υγείας φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ και πρέπει να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες των νοσοκομείων, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Εξουθενωμένοι γιατροί στα 133 νοσοκομεία της χώρας έχουν τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε βασικά υλικά όπως βαμβάκι, γάζες, γάντια και χαρτί πάνω στις κλίνες εξέτασης και διάγνωσης.

Ο γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πάνος Παπανικολάου αναφέρει ότι 80 με 100 ασθενείς την ημέρα περιμένουν στους διασρόμους του νοσοκομείου χωρίς τελικά να καταφέρουν να δουν γιατρό. Πολλοί φεύγουν χωρίς να λάβουν θεραπεία και έρχονται ξανά όταν χειροτερεύσει η κατάσταση της υγείας τους.

Σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζονται και σε βασικές κατηγορίες φαρμάκων καθώς αρκετές εταιρείες σταμάτησαν να πουλούν με πίστωση, ήδη, από το καλοκαίρι.

«Οι χώρες και οι κυβερνήσεις τους θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές όταν περικόπτουν δαπάνες και να υπολογίζουν τους κινδύνους» τονίζει και εκπρόσωπος της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ρομπέρτο Μπερτολίνι που δηλώνει ανήσυχος για την υγειονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.