Ο άνθρωπος γεννιέται υγιής κι άν αποκλείσουμε τις βλάβες από τη γέννηση η την κακή κληρονομικότητα, θα μπορούσε να παραμένει γιά πάρα πολλά χρόνια υγιής. Αν αποφεύγαμε τα περισσότερα από τα φάρμακα που κυκλοφορούν θα αποφεύγαμε και τη γέννηση των περισσοτέρων ασθενειών (!…).

γράφουν οι Σοβιετικοί καθηγητές Φ. Ρομάσωφ και Β. Φρόλωφ οτο βιβλίο τους «Να ζούμε χωρίς φάρμακα».

Περιγράφοντας την επίδραση των βλαβερών ερεθιομών καθώς και τις αντιδράσεις των αμυντικών και επανορθωτικών μηχανισμοί του οργανισμού μας, «κατηγορούν» ανοιχτά πολλά φαρμακευτικά παρασκευάσματα και αντιβιοτικά σαν υπεύθυνα γιά πολλές ασθένειες και αλλεργίες.

Οι δυό έμπειροι αυτοί γιατροί βεβαιώνουν ότι, αν αποφεύγαμε τα περισσότερα από τα φάρμακα που κυκλοφορούν θα αποφεύγαμε και τη γέννηση των περισσοτέρων ασθενειών (!…).

Αυτή η καταγγελία έρχεται να συμπληρυρώσει μιά ολό­κληρη αλυσίδα παρόμοιων, που γίνονται από για­τρούς όλων των χωρών, από τις οποίες ίσως η γενική και πιό ευκολοκατανόητη από τον μέοο αναγνώστη να είναι αυτή των 250 γνωστότερων, γιατρών, που συγ­κεντρώθηκαν πριν δέκα χρόνια στο Πουατιέ της Γαλλίας, γιά να συζητήσουν για την μεγάλη πληγή της εποχής μας, την υπερκατανάλωση φαρμάκων. Με πολύ απλά λόγια, από εκείνο το επιστημονικό συνέ­δριο βγήκαν διαπιστώσεις όπως αυτές:

“Με τα φάρμακα υπάρχει ο κίνδυνος να αρρωστήσει πιό πολύ ο ασθενής και, συχνά, το χειρό­τερο δεν είναι ν’ αρρωστήσεις, αλλά να υποβλη­θείς σε θεραπεία”.

Μιά από τις πιό πρόσφατες αποδείξεις, που δεν σηκώνουν συζήτηση μας δόθηκε το Μάρτη του 1980, όταν 35 Ιάπωνες έπαθαν παράλυση των κάτω άκρων και τύφλωση, από φάρμακο γιά τη διάρροια και μη νομίζετε ότι αυτό ήταν μιά σπάνια εξαίρεση.

“Τα περισσότερα φάρμακα, ακόμη κι αυτά που θεωρούνται αθώα, όταν τα παίρνουμε ανεξέλεγ­κτα, ενώ μπορεί να θεραπεύουν προσωρινά, ή μακροχρόνια μιά ασθένεια, προκαλούν μακροπρό­θεσμα μιά άλλη, που όχι σπάνια είναι πολύ πιό επικίνδυνη”.

…και να σκεφθεί κανείς ότι στην Ελλάδα ξοδεύουμε κάθε χρόνο πάνω από ενάμισι δισεκατομμύριο δρα­χμές γιά αντιβιοτικά και ιδιοσκευάσματα χωρίς καμιά ιδιαίτερη θεραπευτική αξία.

Ωστόσο, στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν θ’ ασχοληθούμε με την μανία των Νεοελλήνων γιά τα φάρμακα, τ’ αντιβιοτικά, τα ηρεμιστικά και τα κάθε είδους χαπάκια, σταγόνες ή ενέσεις.

Αλλά σας καλούμε να σκύψουμε μαζί προσεκτικά στη γή και να μαζέψουμε τα πιό πολύτιμα, τα πιό ανόθευτα, τα πιό φθηνά και πάνω απ’ όλα τα πιό αποτελεσματικά «φάρμακα» που έχει να μάς προσφέρει.

Βότανα και φυτά που μπορούμε να βρούμε στην εξοχή αρκεί να ψάξουμε λίγο. Γιατί σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι στη φύση υπάρχει ένα «φαρμακείο», όπου τα «φάρμακα» (τα διάφορα φυτά, βότανα, λαχανικά και φρούτα) έχουν πολύ πιό σίγουρη θεραπευτική επίδραση στον οργανισμό μας από τα κάθε λογής χάπια.

Μόνο που πολύ λίγοι έχουν τη διάθεση, το χρόνο και την υπομονή να ψάξουν στα ποικίλα βοτανολογικά λεξικά γιά ν’ αναζητήσουν μιά λύση με βότανα, επειδή είναι πολύ πιό εύκολο να πάνε στο φαρμακείο και να πούν: «Μου δίνετε κάτι γιά τη διάρροια».

Ή, όταν πρόκειται γιά μιά πιό δύσκολη ασθένεια παίρνουνε το βιβλιάριο υγείας και πάνε στο γιατρό που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους επειδή γράφει ακριβά φάρμακα στις συνταγές του.

Φυσικά, δεν θα βρείτε στην έρευνα αυτή καμιά επί­θεση κατά της Ιατρικής ή των γιατρών, γιατί πιστεύ­ουμε πως τη μεγαλύτερη ευθύνη γιά την κατάχρηση φαρμάκων την έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς.

Να με τι θ’ ασχοληθούμε λοιπόν. Με τις σοφές θεραπείες που μας προσφέρει το φαρ­μακείο της φύσης. Οχι με τους κομπογιαννιτισμούς και τους τσαρλατανισμούς ούτε με τα «θαυμα­τουργά» μαντζούνια των παλιών γυρολόγων, αλλά με τις πιό δοκιμασμένες από τις συνταγές που έχουν καταγραφεί από τους ειδικούς επιστήμονες. Φαρ­μακευτικά ροφήματα, κομπρέσες και ιαματικά μπά­νια με φυτά.

Με το απόσταγμα της πείρας των ανθρώπων που ασχολήθηκαν μιά ζωή με θεραπευτικά βότανα. Με τις πιό ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω από τις θαυματουργές ιδιότητες των βοτάνων. Ιστορίες και περιγραφές που άντεξαν στους αιώνες και έφθαοαν ως εμάς δικαιωμένες μιά και η σύγχρονη φαρμακολόγια χρησιμοποιεί η μιμείται με χημικά παράγωγα ακριβώς αυτές πς ιδιόττητες των φαρμακευτικών βότανων.

Με μερικά μυστικά των φυτών που χρησιμοποιούν οι μεγάλες βιομηχανίες καλλυντικών και μερικές καλές φυσικές συνταγές ομορφιάς. Αν και γι ’ αυτό το θέμα θα βρείτε πιο πολλά στο δεύτερο βιβλίο της «εγκυκλοπαίδειάς» μας, με τον τίτλο «Τα βότανα και η υγεία μας». (Το γνωρίζεις πως η πανακριβη  la prairie χρησιμοποιεί σαν βάση το σιτἐλαιο; Πανίσχυρος φορέας βιταμίνης Ε και περιέχει όλες τις τοκοφερόλες )

Ακόμη, στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, καταπιανόμαστε: Με ορισμένα «γιατροσόφια», που πρέπει να τα απο­φεύγουμε γιατί όχι μόνο είναι ξεπερασμένα, αλλά και επικίνδυνα.

Τέλος, σας δί­νουμε πρακτικές ιδέες που να βρί­σκετε τα βότανα που σας ενδιαφέ­ρουν και ποιος είναι ο πιό σωστός τρόπος να χρησιμοποιούμε το καθένα, με λεπτομέρειες που θάπρεπε να διαβά­σετε π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ α από 100 βιβλία για να τις συγκεντρώ­σετε…

«από το βιβλίο 100 βότανα 1000 θεραπείες»

Untitled

ΜΠΑΖΑΙΟΣ ΒΟΤΑΝΑ 1

ΜΠΑΖΑΙΟΣ ΒΟΤΑΝΑ 2

ΜΠΑΖΑΙΟΣ ΒΟΤΑΝΑ 3

Υπάρχουν έξι βασικά λάθη στη διατροφή µας που µπορεί να µας οδηγήσουν σε προβλήµατα υγείας όταν γεράσουµε κι αυτά είναι τα εξής:

  1. Δεν τρώµε τροφές που θα µας δώσουν τα 800 µιλιγκράµ Ασβεστίου που χρειαζόµαστε καθηµερινά.
  2. Τρώµε περισσότερη τροφή από όση χρειαζόµαστε, στοιβάζοντας έτσι περισσότερο βάρος, σε µορφή λίπους, πάνω στα κόκκαλά µας.
  3. Δεν δίνουµε καθόλου προσοχή στις ανάγκες του οργανισµού µας για Ασβέστιο και αποφεύγουµε τις τροφές που µας προστατεύουν λόγω του φόβου του πάχους, όταν είµαστε παιδιά.
  4. Πίνουµε πολλά αναψυκτικά µε φωσφορικό οξύ αντί απλό σκληρό νερό της βρύσης.
  5. Για να αδυνατίσουµε ακολουθούµε µη ισορροπηµένες δίαιτες, ειδικά δίαιτες µε πολλές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες.
  6. Οι έγκυες δεν παίρνουν το Ασβέστιο και τον Σίδηρο που χρειάζεται ο οργανισµός τους και προσπαθούν να τα αναπληρώσουν µε φάρµακα.

Μπορεί οι πατροπαράδοτες συνήθειες, που κάνουν να µας αρέσει ή να µη µας αρέσει ένα φαγητό, να περνούν από τους γονείς στα παιδιά και γι’ αυτό να είναι δύσκολο ν’ αλλάξουν αλλά το µεγάλο πρόβληµα όταν θέλεις να βελτιώσεις στις συνθήκες της διατροφής σου είναι η έλλειψη γνώσεων. Όσο το καταναλωτικό κοινό δεν έχει αρκετές σωστές πληροφορίες, θα εξακολουθεί να αγοράζει ότι του σερβίρουν οι βιοµηχανίες τροφίµων.

Το πρωινό θα αποτελείται από δηµητριακά µε άφθονη ζάχαρη, άσπρο αφρολέξ ψωµί, µαρµελάδα µε συντηρητικά, χρώµα και άρωµα φρούτου, τσάι ή καφέ µε ζάχαρη. Στο µεσηµεριανό θα σερβίρουµε άσπρο ψωµί, που θα συνοδεύει το κονσερβοποιηµένο ή κατεψυγµένο κρέας ή ψάρι, το βιοµηχανοποιηµένο τυρί, και αν τρώµε σε καντίνες ή εστιατόρια πατάτες τηγανισµένες σε κακής ποιότητας στραγγισµένα καµένα λάδια ή λίπη. Ας µην πούµε για τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα µπισκότα κ.λπ. Για βραδινό θα έχουµε επίσης άλλο ένα «τρόφιµο ευκολίας», που δεν χρειάζεται πολύ κόπο να ετοιµασθεί.

Δύσκολα µπορεί κανείς να καταλάβει τις ελλείψεις και τα κακά αποτελέσµατα που του προκαλούν αυτά τα τρόφιµα και που φαίνονται αρκετά χρόνια αργότερα, όταν εµφανισθούν οι χρόνιες ή άλλες αρρώστιες κι όπως πάνε τα πράγµατα, η παγκόσµια συγκοµιδή που έχει πέσει πολύ, τα οικονοµικά προβλήµατα, η αύξηση του πληθυσµού, όλα µας σπρώχνουν να αλλάξουµε (προς το χειρότερο βέβαια) τη διατροφή µας. Γι’ αυτό είναι τώρα σηµαντικό όσο ποτέ να µάθουµε όσο γίνεται περισσότερα για τα τρόφιµα και τις βιταµίνες.

Η υγεία µας είναι το αποτέλεσµα των τροφών που τρώµε. Το σώµα µας, από το κεφάλι ως τα ακροδάχτυλα, από µέσα ως έξω, η συναισθηµατική µας υγεία, το νεανικό µας σφρίγος εξαρτώνται από το είδος της τροφής µας.

Μια ισορροπηµένη δίαιτα πρέπει να µας εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην ιδανική ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισµός µας. Μη νοµίζετε όµως ότι χρειάζεται να γίνουµε παντογνώστες για να κάνουµε µια σωστή δίαιτα. Αρκεί να µάθουµε τη βασική αρχή, ότι µαζί µε όποια άλλη πηγή πρωτεϊνών δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι µας τα λαχανικά, τα φρούτα, τα σιτηρά στη φυσική τους κατάσταση, στην εποχή τους, και χωρίς κατάλοιπα φυτοφαρµάκων.

Το δεύτερο βασικό σηµείο που πρέπει να καταλάβουµε όλοι οι καταναλωτές και ιδιαίτερα όσοι έχουν παιδιά είναι ότι το αφράτο ψωµί, η άσπρη ζάχαρη και τα αναψυκτικά µας ξεγελούν, κάνοντάς µας να νοιώθουµε χορτάτοι και καλοταϊσµένοι, ενώ στην πραγµατικότητα µας δηµιουργούν υποσιτισµό!

Γιατί µας γεµίζουν µε θερµίδες, χωρίς να µας δίνουν και τα ανάλογα θρεπτικά συστατικά, και έτσι µας οδηγούν αναπόφευκτα σε ανεπάρκεια βιταµινών και ανόργανων συστατικών.Το σώµα και το µυαλό µας χρειάζονται βιταµίνες και ανόργανα συστατικά. Αυτά διευκολύνουν χιλιάδες απαραίτητων αντιδράσεων αλλά δεν είναι τα ίδια πηγές ενέργειας. Χρειαζόµαστε τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στα όσπρια και πολλές φυτικές πηγές. Οι πρωτεΐνες έχουν πάνω από είκοσι αµινοξέα, από τα οποία οκτώ είναι απαραίτητα. Το σώµα µπορεί να συνθέσει τα υπόλοιπα δώδεκα από τα άλλα αµινοξέα. Εάν όµως λείπει ένα από τα οκτώ απαραίτητα αµινοξέα, τα άλλα δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν αποτελεσµατικά.

Το ανθρώπινο σώµα είναι «προγραµµατισµένο» να παίρνει από τις τροφές τα 40 µε 45 θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται και δεν τα συνθέτει µόνο του, όπως κάνουν τα φυτά. Χρειαζόµαστε λίπη για θερµίδες και για τον σχηµατισµό δοµικών στοιχείων. Οι υδατάνθρακες που αποτελούνται από άµυλο και σάκχαρα χρησιµοποιούνται από το σώµα µας για ενέργεια.

Μετά από ένα γεύµα πλούσιο σε υδατάνθρακες εµφανίζεται µια γρήγορη αύξηση θρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, που ακολουθείται από αύξηση της σεροτονίνης. Και επειδή η σεροτονίνη είναι ένα ισχυρό αγγειοσυσταλτικό, που βοηθάει τον εγκέφαλο στον έλεγχο των λειτουργιών, βλέπουµε ότι µε το ανάλογο είδος τροφής µπορούµε να αυξήσουµε, να διατηρήσουµε ή να ελαττώσουµε τα επίπεδα της σεροτονίνης κι έτσι να επηρεάσουµε θετικά ή αρνητικά βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως την αντίληψη και τη σκέψη.

από το βιβλίο «Συνδιασμοί-Βιταμίνες Τα Μυστικά της Υγιεινής Διατροφής» αμφότερα του Κώστα Μπαζαίου.

ΜΠΑΖΑΙΟΣΚώστας Μπαζαίος

Ο Διατροφολόγος Κώστας Μπαζαίος, Σύμβουλος Διατροφής, c.n.c a.a.n.c, με πολύχρονες σπουδές και μετεκπαίδευση στην Αμερική, ισόβιο μέλος της «The American Association of Nutritional Consultants», ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Εναλλακτικής Ιατρικής και καθιερωμένος συγγραφέας, ειδικευμένος σε θέματα διατροφής και υγείας, με 20 best seller βιβλία στο ενεργητικό του και με δική του σελίδα στην Ελευθεροτυπία επί 20 χρόνια, ως το καλοκαίρι του 1996.

Επίσης έγραψε και παρουσίασε στην τηλεόραση τηνεκπομπή της ΕΤ 1 «Ποι-Κοιλία» και ήταν ιδρυτής / διευθυντής του περιοδικού «Διατροφή & Υγεία» από το 1987 ως το 1994.

«Και να σκεφτείτε», έλεγε ο ίδιος, «ότι είχα ξεκινήσει την καριέρα μου ως δη μοσιογράφος, επειδή ήθελα να δουλεύω χωρίς ωράρια. Δεν ήξερα τότε ότι χω ρίς ωράρια σημαίνει να δουλεύεις αδιάκοπα, μέρα και νύχτα. Όπως και έκανα τα τελευταία 45 χρόνια, (μη μετράτε, 15 χρονών ήμουνα διευθυντής σύντάξης πε ριοδικού, 19χρονών διεύθυνα τοπική εφημερίδα…» Και ανέβηκε σε όλα τα σκαλιά της δημοσιογραφίας, από συντάκτης μέχρι αρχισυντάκτης και διευθυντής.

Συνεργάστηκε με πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα του επαγγέλματος, αλλά όταν ανακάλυψε τις δυνατότητες της διατροφής αποφάσισε ότι ήταν καιρός να σπουδάσει τα πάντα για την διατροφή και να αφοσιωθεί σε αυτήν. Και ευτυχώς, μετά από αυτή την στροφή, τον κάλεσε κοντά του ένα ανοιχτό μυαλό, ο Σεραφείμ Φυντανίδης, που του έδωσε το ελεύθερο να γράφει χωρίς λογοκρισία κα έτσι γεννήθηκε η σε λίδα «Αν ξέραμε τι τρώμε» στην Ελευθεροτυπία και ακολούθησαν όλα τα άλλα, που άλλαξαν τη ζωή του.

Βιβλιογραφία

  • Αν ξέραμε τι τρώμε…
  • 100 βότανα 2000 θεραπείες
  • Συνδυασμοί βιταμίνες
  • Οι τροφές που χαρίζουν υγεία
  • Τι να φάμε σήμερα;
  • Πώς να τον σκοτώσεις
  • Οδηγός Πώς θα αποφύγετε το Έμφραγμα
  • Καφέ, κατηγορείσαι ότι…
  • Ξανανιώστε μετά τα 40
  • Οδηγός Υδατανθράκων – Ινών
  • Ο Πλήρης οδηγός θερμίδων

Aliki Alisa

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.