Κάθε πράγμα σε αυτό τον κόσμο κουβαλάει τα μικρά μυστικά του και τα παρακάτω συνδέονται με το κινέζικο τσάι, οδηγώντας μας σε μονοπάτια απόλυτης απόλαυσης…

Η ξαφνική και ολοένα αυξανόμενη αγάπη για το τσάι με αφρόγαλα, χώρια από την έμπνευση του Sprite με γεύση πράσινο τσάι και άλλες παρόμοιες επιτυχημένες ή λιγότερο επιτυχημένες εμπνεύσεις, μπορούν πολλές φορές να μας κάνουν να ξεχάσουμε το νόημα ενός κλασικού, καλού φλιτζανιού με αχνιστό, μυρωδάτο τσάι.

Η Sun Yuping, ειδική επί του τσαγιού σε μεγάλη τσαγερί στη Σαγκάη, μίλησε στο CNNgo για τα 8 μυστικά που συνδέονται με το τσάι…

1. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να πίνει κανείς πράσινο τσάι

Η εποχή έχει κομβική σημασία σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα και τη γεύση των φύλλων του τσαγιού. Συνήθως, το πράσινο τσάι συλλέγεται πριν το φεστιβάλ της Qingming σε φρέσκες παρτίδες, οι οποίες ονομάζονται xincha (νέο τσάι). Το Xincha έχει πολύ εντονότερη και μυρωδάτη γεύση όταν καταναλώνεται την άνοιξη. Κατά μία έννοια, νιώθεις σαν να πίνεις χορτάρι που μόλις μάζεψες από το λιβάδι, από την άποψη της φρεσκάδας (και όχι της γεύσης).

2. Ποτέ μην γεμίζετε μέχρι πάνω μια κούπα με τσάι

Όπως με το κρασί στη δυτική κουλτούρα, έτσι και με το τσάι στην Κίνα, πρώτα έρχεται η αίσθηση, μετά οι τρόποι και το concept και τέλος, η γεύση. Δεν πρέπει ποτέ να γεμίζετε το φλιτζάνι σας, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται μορφή αγένειας.

Την επόμενη λοιπόν, φορά που θα σας φέρουν μια τσαγιέρα, γεμίστε το φλιτζάνι σας μέχρι τη μέση του, εκφράζοντας τους λεπτούς σας τρόπους. Το 70% του φλιτζανιού είναι ο χώρος για το τσάι, το άλλο 30% είναι ο χώρος για τα συναισθήματά σας, όπως λένε οι ειδικοί του τσαγιού.

3. Η θερμοκρασία του νερού επηρεάζει τη γεύση του

Δεν ισχύει η εξίσωση «κάθε βραστό νερό είναι νερό για τσάι». Κάθε είδος τσαγιού θέλει και την κατάλληλη θερμοκρασία ανάμεσα στους 70 και 100 βαθμούς Κελσίου. Οι πελάτες στη Σαγκάη έχουν τη «νομιμοποίηση» να αρνηθούν την παραγγελία στο σερβιτόρο αν το τσάι τους δε βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία –η πολύ χαμηλή θερμοκρασία δεν αναπτύσσει ολόπλευρα τη γεύση του, ενώ η πολύ υψηλή την καταστρέφει.

4. Τσάι Kung fu για αληθινούς λάτρεις του τσαγιού

Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για πραγματικό γευστικό κομψοτέχνημα. Το Kung fu δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση στον τύπο του τσαγιού ή στη γνωστή πολεμική τέχνη, αλλά στη διαδικασία της προετοιμασίας. Η τέχνη έχει να κάνει με το συνδυασμό της σωστής ποσότητας φύλλων τσαγιού, υψηλής θερμοκρασίας νερού, με το χρόνο παρασκευής και μερικά ειδικά σκεύη για τσάι από αμμώδη άργιλο.

5. Κάποιοι τύποι τσαγιού καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό

Μια κούπα τσάι με φρούτο αρχάτ ή καρύδια malva κάνει καλό στον ερεθισμένο λαιμό, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Αν η δουλειά σας έχει σε κάτι να κάνει με τη φωνή σας, τότε ο συνδυασμός είναι σχεδόν απαραίτητος. Και οι δύο καρποί έχουν μία και μοναδική πηγή σε όλη την Ασία – το arhat στη Νότια Κίνα και στη Βόρεια Ταϊλάνδη και τα malva nuts στη νοτιοανατολική Ασία– και θεωρούνται γενικότερα «βιολογικά» φάρμακα. Απλώς προσέχετε κάπως την ποσότητα γιατί δεν είναι για χόρταση!

6. Το μαύρο τσάι προστατεύει το στομάχι και το πνεύμα

Το μαύρο τσάι είναι φίλος του ταλαιπωρημένου στομάχου. Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, μια μεγάλη ποσότητα του αντιοξειδωτικού «πολυφαινόλη» οξειδώνεται και η οξείδωση στο μαύρο τσάι προστατεύει το στομάχι περισσότερο από κάθε άλλο είδος, ακόμη και από το πράσινο. Λέγεται επίσης, ότι βοηθάει και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

7. Να ανανεώνετε το νερό στο πράσινο τσάι σας

Η έκθεση των φύλλων τσαγιού στον αέρα αφού τα έχετε ήδη χρησιμοποιήσει (δηλαδή αφού τα έχετε ήδη βουτήξει στο νερό) περιορίζει το χρόνο «ζωής» τους. Η οξείδωση κάνει τα φύλλα να κιτρινίζουν και να γίνονται πιο ξερά. Για να είναι το τσάι σας φρέσκο, ανανεώνετε συνεχώς το νερό, έτσι ώστε τα φύλλα να βρίσκονται μόνιμα σε υγρό περιβάλλον.

8. Ανταλλάξτε χρησιμοποιημένα φύλλα τσαγιού με νέα δωρεάν!

Αν σας τελείωσε το τσάι και θέλετε φύλλα του ίδιου τύπου, μια κλασική πρακτική στη Σαγκάη είναι να σας ανταλλάζουν τα παλιά με νέα δωρεάν (όχι της ίδιας ποσότητας προφανώς), αν και δεν είναι μια πρακτική που την πολυδιαφημίζουν, για προφανείς εμπορικούς λόγους. Πάντως, ο πελάτης στη Σαγκάη έχει δικαίωμα να το ζητήσει…

www.clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed