Οι αιτίες του: Ο βήχας, που αποτελεί μέρος μιας αντίδρασης που αυτοπροστατεύει τον οργανισμός μας, μπορεί να είναι μια κουραστική και ενοχλητική εμπειρία. Ωστόσο, είναι βασικό κομμάτι του μηχανισμού αυτο-καθαρισμού του οργανισμού. Ο βήχας χρησιμεύει κυρίως στον καθαρισμό των αεραγωγών, προστατεύοντας έτσι τους πνεύμονες…
Ο βήχας προκαλείται όταν ενεργοποιηθούν τα ειδικά νεύρα-υποδοχείς στους αεραγωγούς. Όταν ο οργανισμός είναι υγιής, ο βήχας καθαρίζει τους αεραγωγούς επιτυχώς. Για παράδειγμα, ο καπνός, η σκόνη ή τα ψίχουλα προκαλούν μια άμεση αντίδραση βήχα. Το όξινο υγρό του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο (γνωστό ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτήν την αντίδραση. Η υπερβολική ποσότητα φλέματος στους αεραγωγούς μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς βήχα.
Όταν όμως είμαστε άρρωστοι και όταν τα φλέματα είναι ιδιαίτερα παχιά και κολλώδη, η αντίδραση του βήχα δεν αρκεί για να αποβάλει το φλέμα. Ένα ισχυρό βλεννολυτικό όπως η δραστική ουσία αμβροξόλη κάνει τα φλέματα πιο υγρά και επομένως, είναι πιο εύκολο να αποβληθούν.
Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό
Ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος ή μιας ήπιας μόλυνσης και συχνά, περνάει μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.
Καλέστε τον γιατρό σας αν:
● Έχετε υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο
● Ακούτε ένα έντονο σφύριγμα όταν εισπνέετε από τη μύτη
● Έχετε βήχα και κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα
● Έχετε βήχα με αίμα
● Έχετε βήχα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
● Μια σύντομη περίοδος ανάρρωσης ακολουθείται από έντονη επιδείνωση, ειδικά με ναυτία, εμετό, πόνο στο στήθος ή υψηλό πυρετό
Στις παρακάτω περιπτώσεις είναι καλύτερα να καλέσετε ασθενοφόρο ή να πάτε άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική:
● Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, έχετε έντονη δύσπνοια (π.χ. δεν μπορείτε να μιλήσετε)
● Δυσκολεύεστε να καταπιείτε, έχει πρηστεί ή πονάει ο λαιμός σας, έχει κοκκινίσει το πρόσωπό σας
● Τα χείλη ή το πρόσωπό σας αρχίζουν να μελανιάζουν
● Δεν μπορείτε να ελέγξετε το βήχα που ξέσπασε ξαφνικά, ιδιαίτερα αν αυτό συνέβη μετά από τσίμπημα εντόμου ή γεγονός που μπορεί να προκάλεσε αλλεργική αντίδραση
● Έχετε εκτεθεί σε καπνό, αναθυμιάσεις ή φλόγες που σας προκάλεσαν δυσκολία στην αναπνοή
● Ο βήχας συνοδεύεται από υψηλό πυρετό (38,1 C) ΚΑΙ είστε άνω των 60 ή έχετε διαβήτη, HIV, κάνετε χημειοθεραπεία ή υποφέρετε από άλλες παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας ή δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι
Πώς να τον αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά
Η αμβροξόλη είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του παραγωγικού βήχα. Επομένως, όταν λαμβάνετε αμβροξόλη, θα παρατηρήσετε γρήγορα σημαντική βελτίωση. Τα φλέματα θα γίνουν πιο αραιά. Ο βήχας θα είναι λιγότερο ενοχλητικός. Θα αναπνέετε ευκολότερα.
Η δραστική ουσία αμβροξόλη μπορεί να συγχορηγηθεί με αντιβίωση, αυξάνει τη συγκέντρωση των αντιβιοτικών και είναι κατάλληλο και για διαβητικούς. Επίσης είναι το μόνο βλεννολυτικό που η συνιστώμενη δόση πρέπει να λαμβάνεται 2 φορές την ημέρα. Σε αυτό το σημείο της ανάρρωσης, είναι σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα την υγεία σας: μπορεί να νιώθετε πολύ καλύτερα αλλά δεν είστε ακόμα 100% καλά.
Χρήστος Δρακούλης, Παθολόγος
Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής
Γ. Ν. Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων»
ygeiaonline.gr