Ζήτησαν να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας και το κύρος των Ανώτατων Ιδρυμάτων
Την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου ζήτησαν σε εκδήλωση που έγινε στο πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ. Για «καταρράκωση του κύρους των πανεπιστημίων και τις συνεχείς επιθέσεις σε βάρος της αξιοπιστίας τους» μίλησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου κ. Θ.Παπαθεόδωρου.
Χειμαρρώδης στην ομιλία του ήταν και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών κ.Κ.Τσουκαλάς. «Δεν έχω να κάνω προτάσεις και μάλιστα έχω ήδη συνταξιοδοτηθεί» είπε ο κ.Τσουκαλάς. «Θέλω να καταθέσω όμως την οργή μου για τις επιθέσεις σε βάρος των πανεπιστημίων καθώς όλοι συναγωνίζονται αυτές τις ημέρες για να καταγγείλουν την “σπατάλη” μας και την “διαφθορά” μας». Τόνισε ότι το κράτος προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία οδηγούνται με τις διαρκείς περικοπές στα οικονομικά τους σε υποβάθμιση και κατάρρευση, «ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα φιλελεύθερο μοντέλο στην εκπαίδευση και να ιδρυθούν ιδιωτικά ΑΕΙ».
«Ενα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει πεισθεί ότι τα ελληνικά ΑΕΙ πάσχουν» είπε ο κ. Τσουκαλάς και συνέχισε: «ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: ιδιωτικοποιηθείτε. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να πάψει να είναι δημόσιο. Ελπίζω να μην τεθεί ακόμη και θέμα εκτελεστικού αποσπάσματος. Εξάλλου στις ημέρες μας οι “θεραπείες” έρχονται με την μέθοδο σοκ». «Κόψτε τα όλα και μαζί και το λαιμό σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσουκαλάς ενώ επεσήμανε ότι δεν θα έρθουν στην Ελλάδα το Χάρβαρντ η Οξφόρδη, αλλά θα δημιουργηθούν κακέκτυπα τους.
«Μην περιμένετε από εμένα συνταγές επίλυσης λύσεων» είπε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Στ. Πεσμαζόγλου στην ομιλία του. «Για πιο πανεπιστήμιο άραγε ενδιαφερόμαστε;» αναρωτήθηκε.
«Για εντονότατο επαρχιωτισμό στο όνομα ενός ευρωπαϊκού ανοίγματος» κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο κ. Πεσμαζόγλου αναφερόμενος στις προτάσεις του για αλλαγές στην διοίκηση των ΑΕΙ. Οπως είπε «μοναδικό μέλημα του υπουργείου Παιδείας είναι η περικοπή χρημάτων» ενώ χαρακτήρισε ως «κακοποίηση και αεροπειρατεία όρων» τις αναφορές του υπουργείου σε αυτονομία, αυτοδιαχείριση και αξιολόγηση. Είπε μάλιστα ότι στόχος είναι η «διαχειριστική αποικιοποίηση» των ΑΕΙ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ιδιαίτερα επικριτικός κατά του κ. Πανάρετου ήταν ο πρύτανης του Α.Π.Θ κ. Μυλόπουλος. «Εφτασε στην κυβερνητική φιλία και προσπαθεί να πάρει το αίμα του πίσω. Ενας άνθρωπος που στο τρίτο μέρος της ζωής του αγωνίζεται να αποδείξει ότι όλοι είμαστε λάθος και αυτός είναι ο σωστός», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις απειλές και στο θράσος κάποιων αρμοδίων σχετικά με την προστασία της οικογενειοκρατίας και των παράνομα προσληφθέντων υπάλληλων αορίστου χρόνου σε ΑΕΙ, σας εκθέτω τα εξής:
Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να κάνει προσφυγή για τις παράνομες προσλήψεις στο προστατευόμενο ΑΕΙ, που εδρεύει στην Αθήνα (είναι κάποιο από τα μεγάλα).
Καμιά απολύτως προστασία στο βρώμικο κατεστημένο. Να διωχθούν οι επίορκοι που έκαναν τις άθλιες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, με πλαστές προϋπηρεσίες.
Έμαθαν στην προστασία και απειλούν.
Κύριοι της Κυβέρνησης, τροποποιώντας τον υπερψηφισμένο από την Βουλή Νόμο για τα ΑΕΙ, κρατήσατε τους πρυτάνεις και βλέπετε τα αποτελέσματα (τα οποία και, άλλωστε ήταν αναμενόμενα)!
Στην προσφυγή που λένε ότι θα κάνουν, θα πουν ότι, έκαναν παράνομες προσλήψεις; Θα πουν για την διαπλεκόμενη οικογενειοκρατία κ.λπ.;
Από τις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα είναι, άραγε, «παιδιά ενός κατωτέρου Θεού»;
Ποιοι είναι αυτοί, που δεν θα απαντήσουν στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου; Θα είναι πάντα καθεστώς; Είναι υπεράνω κάθε νομιμότητας; Κάνουν αντάρτικο;
Να διωχθούν οι παράνομοι του άθλιου ΑΕΙ και να μπουν στην φυλακή μαζί με αυτούς που τους προσέλαβαν.
Ο Ελληνικός Λαός δεινοπαθεί εξαιτίας τους. Τέρμα πια στις αθλιότητες.
ΝΙΚΟΣ