Από τα 50 δισ. ευρώ που είχε εξαγγείλει η τρόικα, στα 9,5 δισ. ευρώ κατεβαίνει ο πήχης στις ιδιωτικοποιήσεις
Νέα αρχή με πιο ρεαλιστικούς στόχους αναζητεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στις αποκρατικοποιήσεις, με τον πήχη να κατεβαίνει από τα 50 δισ. ευρώ που είχε εξαγγείλει η τρόικα (οι κκ. Σερβάας Ντερούζ της Κομισιόν και Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ) τον Φεβρουάριο του 2011 στα 9,5 δισ. ευρώ ως το 2016.
Το νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2013-2016) προβλέπει έσοδα:
– 2,59 δισ. ευρώ για το 2013, 2,35 δισ. ευρώ για το 2014, 1,14 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,4 δισ. ευρώ για το 2016. Ως σήμερα έχουν εισπραχθεί μόλις 1,5 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο άλλαξε συνολικά όχι μόνο ως προς τους στόχους αλλά και ως προς τις προτεραιότητες. «Το σύνολο του προγράμματος ως τώρα βασιζόταν κατά 60% περίπου στο πρόγραμμα των ακινήτων, ένα πρόγραμμα μεγάλης απόδοσης αλλά βραδείας καύσεως» λέει στέλεχος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και εξηγεί: «Γι’ αυτόν τον λόγο δόθηκε προτεραιότητα στις υποδομές το 2013 και το 2014 στα ενεργειακά, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, ώστε να έρθουν μπροστά κάποια έσοδα προτού αρχίσουν να αποδίδουν τα μεγάλα πρότζεκτ των ακινήτων».
Η επεισοδιακή ονομαστική ψηφοφορία της Τρίτης στη Βουλή άναψε το «πράσινο φως» για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.
Παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η ισχνή πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε δημιουργεί εκ των πραγμάτων προβλήματα, όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος είναι απλός: «Αν εμπλακεί η Βουλή στην κύρωση των συμβολαίων, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα γιατί κανείς δεν θα βάλει τα λεφτά του αν υπάρχει η δυνατότητα να ακυρωθεί το συμβόλαιο στο Κοινοβούλιο».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης και ο πρόεδρος κ. Τάκης Αθανασόπουλος που μίλησε στη Βουλή προσπάθησαν να διαλύσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι το Ταμείο «πουλάει μόνο του και ό,τι θέλει», υπενθυμίζοντας ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αξιοποιεί περνούν σε αυτό ύστερα από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
«Σε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ» δήλωσε την Τρίτη στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας. Από εκεί ως την κύρωση κάθε συμβολαίου η απόσταση είναι σημαντική.
Το νέο στοιχείο του προγράμματος είναι η επικείμενη μεταβίβαση της έκτασης στο Τατόι (τις επόμενες δέκα ημέρες) στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με στόχο την εκπόνηση «master plan» αξιοποίησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη αποφασίσει την κίνηση αυτή, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το πρότζεκτ της έκτασης «μπορεί να είναι γιγαντιαίο, ανάλογο με αυτό του Ελληνικού» και ότι το σχέδιο είναι «να δουλεύουν παράλληλα δύο μεγάλα “εργοστάσια” δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης και στην Αττική, το ένα στα βόρεια, το Τατόι, και το άλλο στην παραλία, το Ελληνικό».
Η προετοιμασία έγινε με απόλυτη μυστικότητα. Προβλέπει ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αναφορικά με τα θερινά ανάκτορα της πρώην βασιλικής οικογένειας, ενώ ειδικών χειρισμών θα τύχει και το θέμα των βασιλικών τάφων. Παράλληλα, πληροφορίες εμφανίζουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται και την πώληση ακινήτων στο εξωτερικό όπου στεγάζονται διπλωματικές αποστολές, ανάμεσα στα οποία η πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, κτίριο εμβαδού 3.000 τ.μ., στις Βρυξέλλες, καθώς και ακίνητα σε Λευκωσία και Βελιγράδι.
Από τον κορμό του προγράμματος ξεχωρίζει η πώληση του 17% της ΔΕΗ το 2014. Στους διαγωνισμούς που «τρέχουν» (ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία) προστίθεται η προκήρυξη για την Εγνατία Οδό τον Δεκέμβριο και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).