Σύμφωνα με έρευνα της ALCO για λογαριασμό του ΕΒΕΑΑπαισιόδοξοι σε ποσοστό 80% οι Eλληνες για την οικονομία

Απαισιόδοξοι, σε ό,τι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίζονται οι έλληνες πολίτες όπως προκύπτει από το οικονομικό βαρόμετρο που πραγματοποιεί η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό 80% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι, με το 6% να διατηρεί «τόνους αισιοδοξίας», ενώ το ποσοστό αποχής αυξήθηκε από 11% σε 14%. Παρότι μειώθηκε το ποσοστό απαισιοδοξίας των πολιτών (-1%), μειώθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό αισιοδοξίας (-2%). Το παράδοξο αυτό δικαιολογείται από την αύξηση του ποσοστού αποχής των ερωτηθέντων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

«Είναι εμφανές ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι, είναι αντίθετοι με τις πολιτικές λιτότητας που θέλουν να επιβάλουν οι εταίροι και δανειστές μας, ενώ έχει αρχίσει να αμφισβητείται από την κοινή γνώμη το κατά πόσο η λήψη των σκληρών μέτρων είναι αναγκαία προϋπόθεση την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Τα μηνύματα αυτά, θα πρέπει να τα λάβει υπόψη του ο κυβερνητικός συνασπισμός των τριών κομμάτων, που εμφανίζεται στην δύσκολη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα να μην ομονοεί. Αυτό που απαιτείται τις επόμενες δύσκολες ώρες της λήψης των τελικών αποφάσεων είναι ομοφωνία, ομοψυχία και εθνική ενότητα για να αποδώσουν οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και τα όποια μέτρα που πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα να κινούνται πράγματι προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των δημοσιονομικών, αλλά χωρίς να επιτείνουν την ύφεση»
, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Το ποσοστό απαισιοδοξίας των ερωτηθέντων σε ότι αφορά στα προσωπικά τους οικονομικά αυξήθηκε κατά 2%, συγκρινόμενο με το 81% της προηγούμενης έρευνας, φτάνοντας το 83%. Αντίστοιχα, μειώθηκε το ποσοστό αισιοδοξίας από το 9% την προηγούμενης περιόδου στο 6%, ενώ και σε αυτή την ερώτηση αυξήθηκε το ποσοστό των ερωτηθέντων που δε συμμετείχαν από το 10%στο 11%.

Τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας, διατηρούνται πάνω από το 80% για περισσότερο από έναν χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία φορά κατά την οποία καταγράφηκε ποσοστό χαμηλότερο του 80% στις εκτιμήσεις των πολιτών για την πορεία των δημόσιων οικονομικών ήταν τον Ιούνιο του 2011, όπου διαμορφώθηκε στο 75%. Αντίστοιχη πορεία διαγράφει το ποσοστό απαισιοδοξίας και σε ό,τι αφορά τα προσωπικά οικονομικά των ερωτηθέντων. Το γεγονός αυτό, υποδηλώνει την τελμάτωση στην οποία έχει επέλθει η ελληνική οικονομία αλλά και τις ελλείψεις σε θέματα ανάπτυξης, τα οποία θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη τόσο των πολιτών όσο και των διεθνών αγορών, εκτιμά η έρευνα.

Στη συνέχεια, το πρώτο από τα επίκαιρα ερωτήματα, που παραδοσιακά πλέον θέτει το ΕΒΕΑ στο Οικονομικό Βαρόμετρο, το οποίο αναφέρεται στην πλήρη στάση πληρωμών εάν δεν εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία βρέθηκε διχασμένη. Το 41% θεωρεί πως η στάση πληρωμών είναι βέβαιη στην περίπτωση που δεν εκταμιευθεί η δόση, ενώ το 36% εμφάνισε αντίθετη άποψη. Σημαντικό είναι το ποσοστό όσων αποφάσισαν να μην απαντήσουν, το οποίο ανήλθε στο 23%, και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποχής που έχουν καταγραφεί στα επίκαιρα ερωτήματα που έχει κατά καιρούς θέσει το ΕΒΕΑ. Η συχνή επίκληση της στάσης πληρωμών σε κομβικές για την ελληνική οικονομία περιόδους, φαίνεται πως έχει προκαλέσει την αμφισβήτηση της και πλέον αντιμετωπίζεται ως απειλή χωρίς περιεχόμενο από αρκετά μεγάλη μερίδα των πολιτών.

Το δεύτερο από τα ερωτήματα αυτά αφορά στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων/ δανειστών της Ελλάδας. Συντριπτικά, το 70% των ερωτηθέντων αξιολόγησαν αρνητικά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, βάζοντας στο στόχαστρο την ελλιπή διαπραγματευτική ικανότητα και τις ατελέσφορες ενέργειες του παρελθόντος.

Το τελευταίο ερώτημα αναφέρεται στη συμβολή της μείωσης του κόστους εργασίας και του κόστους αποζημιώσεων απόλυσης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας. Και εδώ η ανταπόκριση ήταν καθολική. Το 86% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά υποστηρίζοντας ότι η μείωση του κόστους εργασίας και των αποζημιώσεων δε θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντίθετα, μόλις το 5% απάντησε θετικά, ενώ το υπόλοιπο 9% αποφάσισε να μη συμμετάσχει.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.