Ο Ε.Ο.Τ. Π.Υ.Τ. Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. Βουλγαρίας, διοργάνωσε τετραήμερο ταξίδι περιήγησης-γνωριμίας από 26-29/10/2012, στους τουριστικούς πράκτορες της Βουλγαρίας, στους Νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.
Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας του Ε.Ο.Τ., συνεχίζοντας την προσπάθεια να στηρίξει την τοπική τουριστική κοινωνία, λειτούργησε ως ΄΄συνδετικός κρίκος΄΄ μεταξύ των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων και των τουριστικών πρακτόρων από την Βουλγαρία, πραγματοποιώντας το ταξίδι στον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Δυτικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο της περιήγησης τους, στις 26-10-2012 οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, τα Βυζαντινά Κάστρα του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, οινοποιεία στο Βελβεντό όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την απόσταξη του τσίπουρου σε παραδοσιακό ΄΄καζάνι΄΄ και διανυκτέρευσαν στην Πτολεμαϊδα.
Στις 27-10-12 βρέθηκαν στο Νυμφαίο, όπου έγινε ξενάγηση στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΄΄ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ΄΄ και στο χωριό. Στη συνέχεια η περιήγηση περιελάμβανε τις λίμνες Ζάζαρη-Χειμαδίτιδα- Βεγορίτιδα και κατέληξαν σε οινοποιείο στο Αμύνταιο. Το ταξίδι συνεχίστηκε στη Φλώρινα, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου και κατέληξε στις Πρέσπες όπου επισκέφθηκαν τον Άγιο Γερμανό με ενημέρωση για τον υδροβιότοπο της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας από τον Φορέα Διαχείρισης των Πρεσπών και κατέληξαν στο νησί του Αγίου Αχιλλείου για να δουν την περίφημη βασιλική του. Η ημέρα τελείωσε με κατεύθυνση και διανυκτέρευση στην Καστοριά.
Στις 28-10-2012 βρέθηκαν στην Καστοριά όπου επισκέφτηκαν τον Προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό του Δισπηλιού, το Σπήλαιο του Δράκου, την Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας και την περιοχή «Ντολτσό» στο Άρχοντικό Αϊβάζη όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα Γρεβενά, τον ορεινό όγκο της Πίνδου με το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας και το Μουσείο των Μανιταριών. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε οινοποιείο της Σιάτιστας και διανυκτέρευση.
Στις 29-10-2012 η ξενάγηση συνεχίστηκε με περιήγηση σε Αρχοντικά της Σιάτιστας, στην Παλαιοντολογική συλλογή στο Τραμπάτζειο Γυμνάσιο και σε εκκλησίες με αξιόλογες, τοιχογραφίες και εικόνες. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Κοζάνη, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, των τουριστικών πρακτόρων από την Βουλγαρία με εκπροσώπους ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η σύσφιξη των σχέσεων και η ανάπτυξη μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων .
(Milena Alexieva, Tsveta Koeva, Verjinia Spassova, Ivan Ivanof, Iva Ivanova, Luba Patcheva, Maria Chiflidzhanova, Christina Shakadanova, Lidiya Ivanova, Daniela Belcheva, Marinela Asparouhova, Antoaneta Nakova, Neli Dgoubelieva, Hristomir Bratov, Iliana Shtereva, Maya Filipova, Polia Chorbadjieva, Verginia Zaharieva, Iliya Hristov, Stella Filipova, Staykov Encho, Zorka Puleva, Ιάκωβος και Ολυμπία Παντελίδη, Χρυσή Χιώτη, Ρίτσα Καραϊσκου, Αλεξάνδρα Λιαποπούλου Ε.Ο.Τ. Δυτ. Μακεδονίας και Δημήτριος Γώτης ΕΟΤ Βουλγαρίας.)Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εγκάρδια υποδοχή και τη θερμή φιλοξενία έμειναν οι τουριστικοί πράκτορες της Βουλγαρίας και αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή μας για την πατρίδα τους.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες που πρόσφεραν την φιλοξενία τους, σ’ αυτή την προσπάθεια και ευελπιστούμε στη συνέχιση τέτοιων προωθητικών κινήσεων για την ευημερία και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ