Η εξαιρετική τους γεύση, οι χαμηλές θερμίδες και τα οφέλη τους για την υγεία μας τα κάνουν απαραίτητα για την καθημερινή μας διατροφή.

Tα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από όσες πιστεύουν οι περισσότεροι (160 Kcal/100 γρ.), ενώ ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο που όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες μπορεί να μας προσφέρει μόνο οφέλη.

Γεύση και υγεία• Τόνωση του νευρικού συστήματος:

Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β2) και φυλλικό οξύ, τα κάστανα τονώνουν το νευρικό μας σύστημα.


• Χαμηλά σε λίπος: Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα περιέχουν αρκετό νερό και λιγότερο λίπος, ενώ δεν έχουν χοληστερόλη. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητά τους σε λίπος ανέρχεται περίπου στο 1-2%, όταν σε άλλους ξηρούς καρπούς το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 50%.
• Ρύθμιση της χοληστερόλης: Τα κάστανα, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, περιέχουν
ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη, που είναι υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης (εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αγγείων) και κατ’ επέκταση για την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
• Μείωση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) αίματος: Τα κάστανα αποτελούνται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες (35%), φυτικές ίνες (7-8%), ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, γι’ αυτό η μέτρια κατανάλωσή τους συστήνεται σε άτομα με διαταραχές των τιμών γλυκόζης ορού.
• Μυϊκή ενδυνάμωση: Τα κάστανα περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη με αυτήν του αβγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.
• Ιδανικά για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο και το χαμηλό ποσοστό νατρίου συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της πίεσης αναδεικνύοντας τα κάστανα στην καλύτερη επιλογή γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

Της Μαριέτας Μαρκούση, κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου, Β.Sc., Επιστημονική Ομάδα «Απίσχνανσις – Λόγω Διατροφής»
Mε τη συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, M.Sc., κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, επιστημονικού δ/ντη Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «Απίσχνανσις», www.apisxnansis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.