Να κληθούν για να καταθέσουν στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, για το σκάνδαλο –όπως εξελίσσεται η υπόθεση- της «λίστας Λαγκάρντ», οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Σουρνάρας, ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων. Χτές στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, όπου κατέθεσαν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, εμμέσως πλην σαφώς πέταξαν το μπαλάκι των ευθυνών στους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου. Ιδιαιτέρως, ο κ.Διώτης έκανε ειδική αναφορά και στον τότε πρωθυπουργό, κ.Γ.Παπανδρέου, για τον οποίον είπε ότι ο ίδιος ήταν ενήμερος για το θέμα με τις καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο κ.Καπελέρης, ο οποίος τοποθετήθηκε στο ΣΔΟΕ μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και παρέδωσε στον κ.Διώτη το Μάϊο του 2011, κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Διαφάνειας, εκινείτο στο μήκος κύματος του  «δεν είδα, δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν θυμάμαι». Κάτι που έκανε τον βουλευτή της ΝΔ, κ.Μ.Κεφαλογιάννη, να πεί: «Συμφωνώ και εγώ με τη γνώμη των υπολοίπων βουλευτών ότι ο κ.Καπελέρης δεν ήρθε σήμερα εδώ με διάθεση να βοηθήσει. Περισσότερο ήρθε να συσκοτίσει παρά να ρίξει φως με τις απαντήσεις του».

Ως γνωστόν, στον κ.Καπελέρη είχε δώσει ο κ.Παπακωνσταντίνου, ανεπίστημα και χωρίς να έχουν καταγραφεί στα εισερχόμενα έγγραφα του ΣΔΟΕ, λίστα μόνον με 20, 27 ή 50 ονόματα, όπως λέγεται, από τα 1991 της «λίστας Φαλσιανί». Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Ζωή Κωνσταντοπούλου τον «κάρφωσε», λέγοντάς του: «Μα καλά, δεν σας απασχόλησε ότι μπορεί να γίνονταν αντικείμενο εκβιασμού;» Η ίδια βουλευτής επίσης, υπογράμμισε το γεγονός πως παρ’ότι ο κ.Καπελέρης παραχώρησε τη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ στον κ.Διώτη, «παρέμεινε στη συνέχεια ως γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, άρα συνυπήρξε με τους Παπακωνσταντίνου και Διώτη».

Ο κ.Διώτης από τη μεριά του, «καρφώνοντας» τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αφού εξήγησε ότι του είχε δώσει την περίφημη λίστα, την οποία του παρέδωσε προηγουμένως ο απελθών τότε υπουργός Οικονομικών, κ.Παπακωνσταντίνου, είπε για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση ο κ.Βενιζέλος και για το γεγονός ότι ουδεμία οδηγία του έδωσε για το πώς να χρησιμοποιήσει τη λίστα: «Δεν μπορώ να ξέρω πως σκέφτηκε ο κ.Βενιζέλος. Εγώ πιστεύω ότι αυτά τα χειρίζεται κεντρικά η κυβέρνηση». Ο ίδιος ανέφερε ότι επανειλημμένως είχε θέσει το ζήτημα στον τότε υπουργό Οικονομικών, κ.Βενιζέλο: «Σε επόμενη συνάντηση με τον κ.Βενιζέλο, όταν του είχα πεί για το θέμα της λίστας που εκκρεμούσε, μου είχε πεί: “A… ναι. Αυτά που είναι έτσι…”. Και αυτό μου το είχε πεί έτσι παρεπιπτόντως». Ακόμα, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, κ.Π.Παυλόπουλου, «εάν ο κ.Βενιζέλος ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου σας έλεγε να προχωρούσατε στην έρευνα, θα το κάνατε;», ο κ.Διώτης απάντησε καταφατικά. Και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν είχα άλλη επιλογή. Και τώρα να γυρίζαμε πίσω τον χρόνο, το ίδιο θα έκανα. Θα το πήγαινα στον υπουργό».

Σε ερώτηση για ποιο λόγο ο κ.Βενιζέλος κράτησε τη λίστα για ένα χρόνο, ο κ.Διώτης, είπε: «Δεν μπορώ να ξέρω, εκείνος ξέρει».  Σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, κ.Α.Νεράτζη, εάν πιστεύει ότι τελικώς με τον τρόπο που η τότε κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση, απέβη υπέρ της Ελλάδας, ο κ.Διώτης απάντησε «όχι». Και πρόσθεσε για τον τρόπο αξιοποίησης: «Εγώ το έδωσα για να αξιοποιηθεί από το νέο υπουργό (σ.σ.Βενιζέλος)». Ο ίδιος είπε ακόμα ότι το θέμα είχε συζητηθεί επανειλημμένως στο υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση, όπως επίσης και το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας περί Τραπεζικού απορρήτου με την Ελβετία. «Στις συσκέψεις στο υπουργείο, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον ειδικό γραμματέα τον Ηλία Πλασκοβίτη, το θέμα είχε τεθεί και σε σύσκεψη που μετείχα με τον πρωθυπουργό και είχα λάβει και εγώ μέρος. Ηταν Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου».

Να σημειωθεί πως από την ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Διαφάνειας, προέκυψε ότι γνώστες της υπόθεσης της λίστας ήταν και ο κ.Αναστάσιος Μπάνος, νομικός σύμβουλος του κράτους στο υπουργείο Οικονομικών, επί Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου. Επίσης, ο κ. Ηλίας Πλασκοβλίτης, ειδικός γραμματέας του ιδίου υπουργείου.

Μπορεί βεβαίως, ο κ.Διώτης να πέταξε το μπαλάκι στον κ.Βενιζέλο, και να επαναλάμβανε διαρκώς ενώπιον της Επιτροπής ότι η λίστα του είχε δοθεί «ατύπως», ωστόσο δεν τοποθετήθηκε πως είναι δυνατόν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες επίσης παράνομα είχαν αποκτήσει τη «λίστα Φαλσιανί» να «στρίμωξαν» τους μεγαλοκαταθέτες που φοροδιέφευγαν, αλλά στην Ελλάδα ουδέν παρόμοιο έγινε. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Ζωή Κωνσταντοπουλου του επισήμανε μάλιστα ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου «παρέλαβε τη λίστα, όχι σαν φίλος της κυρίας Λαγκάρτ, αλλά σαν υπουργός Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας». Τότε, ο κ.Διώτης υποστήριξε: «Δεν ενθυμούμαι να μου είπε ότι ήταν επίσημο. Μου το έδωσε άτυπα και το παρέλαβα άτυπα. Όχι επίσημα». Στο ίδιο πλάίσιο, ο κ.Διώτης ισχυρίστηκε ότι τη «λίστα Φαλσιανί» την έφερε στην Ελλάδα η ΕΥΠ, μέσω των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. «Η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών. Δεν μου είπε (σ.σ. Παπακωνσταντίνου) για την Λαγκάρντ. Θα το θυμόμουν. Νομίζω και έχω την εντύπωση ότι περιήλθε με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών. Παράτυπα».

Τέλος, τόσο ο κ.Καπελέρης, όσο και ο κ.Διώτης, υποστήριξαν ότι στα ονόματα που είχαν στα χέρια τους δεν υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα, και ότι οι Τραπεζικοί λογαριασμοί αφορούσαν καταθέσεις της δεκαετίας 1990. Ωστόσο, δεν ερωτήθησαν εάν υπήρχαν εκεί συγγενικά πρόσωπα πολιτικών.

 

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed