Τι λέει ο κ. Μεϊμαράκης για την εμπλοκή του σε υπόθεση «περίεργων αγοραπωλησιών», σε ποιους μίλησε και σε ποιους φώναξε
Στις 14 Δεκεμβρίου 2009, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του κ. Αντ. Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης σοκάρεται, όχι για τη νέα εποχή στο κόμμα, αλλά από μια πολύ δυσάρεστη υπόθεση για τον ίδιο.
Ο επιστήθιος φίλος και κουμπάρος του Νίκος Κοτσαυτάκης αυτοκτονεί με κυνηγετική καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό του που βρίσκεται στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια Αττικής. Η ιστορία τον κλονίζει, αφού ο Κοτσαυτάκης ήταν ένας από τους έμπιστους συμβούλους του όταν ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας. Από εκείνη την περίοδο αρχίζει σιγά-σιγά ο κ. Μεϊμαράκης, κεντρικό πρόσωπο των ημερών, λόγω και της επιχείρησης εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων την περίοδο 2005-2008, να συζητεί ακόμη και την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική. Δεν επιμένει όμως τελικά και επιστρέφει στη μάχη.
Την άνοιξη του 2010 ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ η χώρα είναι εν μέσω συζητήσεων για το αν θα τεθεί ή όχι υπό την εποπτεία της τρόικας, εμφανίζεται στους συνομιλητές του απαισιόδοξος από το γενικότερο πολιτικό και κομματικό σύστημα. Εκείνη την περίοδο στρέφεται ξανά στη δικηγορία, ενώ σπάει σιγά-σιγά ο πάγος με τον κ. Αντ. Σαμαρά, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών. Παρά την εκτίμηση πολλών ότι ο κ. Μεϊμαράκης δείχνει τάσεις πολιτικού αναχωρητισμού, ο ίδιος το διέψευδε, αν και αποστασιοποιημένος από την πολιτική Σαμαρά.
Την άνοιξη του 2011 κάνει στροφή 180 μοιρών και αποφασίζει τελικά να είναι ξανά υποψήφιος στη Β’ Αθηνών. Ηταν η περίοδος που συγκρούστηκε σφοδρά με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, εξέλιξη που τον έφερε πιο κοντά στην ηγεσία της ΝΔ, η οποία τού παρέσχε πλήρη στήριξη στις κατηγορίες του προέδρου του ΛΑΟΣ για την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Τους πρώτους μήνες της προεδρίας Σαμαρά εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την τακτική της ΝΔ. Απέφευγε να τοποθετηθεί δημοσίως και οι συνομιλητές του έλεγαν: «Αν αποφασίσει να μιλήσει, θα πει πικρές αλήθειες». Πολλοί δεν είχαν ξεχάσει ότι σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ είχε επιτεθεί στον κ. Σαμαρά (είχε στηρίξει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην εσωκομματική αναμέτρηση) με βαρείς χαρακτηρισμούς ότι… πρόδωσε το δάκρυ του Εθνάρχη (σ.σ.: εννοούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή) με τη στάση του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
«Σκέφτομαι ακόμη να παραιτηθώ»
Αυτά ξεχάστηκαν και μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 επιβραβεύθηκε με την εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής, μια καρέκλα όμως που τρίζει επικίνδυνα. Εμπειρα στελέχη της ΝΔ με γνώση του παρασκηνίου εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανή η παραίτηση – αν και δεν προσδιορίζουν χρονικά πότε μπορεί να γίνει – του κ. Μεϊμαράκη από τη θέση του Προέδρου της Βουλής, καθώς δεν θεωρούν ότι η αναστολή των δραστηριοτήτων που αποφάσισε βοηθάει τον κ. Σαμαρά. Εξάλλου ακόμη και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της παραίτησής του, ώστε να μπορέσει «απαλλαγμένος από το κουστούμι του Προέδρου της Βουλής», όπως λέει με κάθε ευκαιρία, να αντιμετωπίσει τον κ. Ν. Χατζηνικολάου, εκδότη της «Real News» που άνοιξε το θέμα.
«Είμαι ακόμη υπό σκέψη να παραιτηθώ» είπε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ενώ επιμένει ότι όλες οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι αστήρικτες. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι αγνοούσε πλήρως την όλη υπόθεση στην οποία τον εμπλέκουν, κάτι που αν γνώριζε, όπως είπε, δεν θα πήγαινε καν για Πρόεδρος της Βουλής.
Για να ενισχύσει τη θέση του, έδωσε στη δημοσιότητα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που έχει υποβάλει από το 1989, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και (προ)κάλεσε τον κ. Χατζηνικολάου να πράξει το ίδιο. Τα περιουσιακά του στοιχεία δεν παρουσιάζουν εντυπωσιακές αποκλίσεις, ενώ τόσο η ακίνητη περιουσία (οι όποιες μεταβολές οφείλονται σε κληρονομιά από τον πατέρα του) όσο και το χαρτοφυλάκιό του δεν αφήνουν υπόνοιες για περίεργο πλουτισμό.
Τι γνώριζε το Μαξίμου
Αν και ο κ. Μεϊμαράκης αρχικά έλεγε ότι δεν γνώριζε την ιστορία, το γραφείο του έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του επιχειρηματία κ. Ι. Λιβανού, ενισχύοντας το επιχείρημα όσων λένε πως οι καταγγελίες ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργικού γραφείου.
Η επιστολή με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου και σφραγίδα πρωτοκόλλου της Ειδικής Γραμματείας του Προέδρου της Βουλής 12 Σεπτεμβρίου έχει ως κύριο αποδέκτη τον Πρωθυπουργό, ενώ κοινοποιήθηκε, εκτός από τον κ. Μεϊμαράκη, στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ. Την παραλαβή της επιστολής επιβεβαίωσε και το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στη Βουλή με την επισήμανση ότι σε αυτή δεν υπάρχει καμία ονομαστική αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα για τις απειλές τις οποίες δέχεται ο καταγγέλλων.
Η έκρηξη για τη «στοχοποίηση»
Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Κυριακή υπήρξε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μεϊμαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, ο οποίος κατηγορείται από κυβερνητικά στελέχη ότι όφειλε να γνωρίζει – λόγω καλής σχέσης και με την εφημερίδα που αποκάλυψε το θέμα – εκ των προτέρων για το δημοσίευμα και να ενημερώσει αρμοδίως. Βέβαια, κατά μια εκδοχή το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε για την υπόθεση περίπου 15 ημέρες πριν από συγκεκριμένο πρόσωπο της δημόσιας ζωής, αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.
Ο κ. Μεϊμαράκης είχε διατυπώσει στον κ. Σαμαρά, αλλά και στους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, την πρόθεσή του ακόμη και να παραιτηθεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα.
Υπάρχει όμως και η πληροφορία, η οποία δεν επιβεβαιώνεται απόλυτα, ότι στη συνάντηση των κκ. Σαμαρά, Μεϊμαράκη και Σταμάτη υπήρξε ένταση για το θέμα. Ο Πρόεδρος της Βουλής λέγεται ότι ήταν έξαλλος με τη στοχοποίησή του, αφού το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε αιφνιδιασμένο, παρά το γεγονός ότι στην κορυφή του ΣΔΟΕ έχει τοποθετηθεί στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.
Τα διαχρονικά «γαλλικά» του
Από το «καλύτερα αλήτης» ως το… γλείψιμο!
Οταν ο ΛΑΟΣ άρχισε να μιλάει για «γαλαζοπράσινο» σκάνδαλο στην υπόθεση των υποβρυχίων, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης πέρασε στην αντεπίθεση με τη φράση: «Καλύτερα αλήτης παρά κλέφτης».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που διαπληκτίστηκε δημοσίως, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τα τελευταία δύο χρόνια την έντονη λεκτική επίθεση προς τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Ι. Κοραντή.
Ηταν ένα πρωινό της άνοιξης του 2011, όταν πριν από μια συνεδρίαση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τα υποβρύχια ο κ. Κοραντής, τότε βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ, είπε «καλημέρα» στον κ. Μεϊμαράκη. «Μου λες καλημέρα εμένα, ρε π… Εσύ που θέλεις να με πας στα δικαστήρια; Αντε γ…, παλιομ…, περιθωριακέ, καραγκιόζη! Ελα έξω, ρε, έλα έξω, να σε γ…!». Ξαφνιασμένος ο κ. Κοραντής τού απαντά: «Μα, μια καλημέρα είπα», για να εισπράξει την ανταπάντηση: «Δεν θέλω, ρε π…, κουβέντα από σένα, ούτε καλημέρα».
Μετά το επεισόδιο με τον κ. Κοραντή σημειώθηκε και ένταση μεταξύ των κκ. Μεϊμαράκη και Καρατζαφέρη, με τον πρώτο να δείχνει τα… γεννητικά του όργανα στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
Προ ημερών όμως, εν μέσω της καταιγίδας με την υπόθεση του ΣΔΟΕ, διημείφθη ένα πρωτοφανές φραστικό επεισόδιο μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του βουλευτή της ΝΔ κ. Πρ. Παυλόπουλου. Εντονα ενοχλημένος ο κ. Μεϊμαράκης από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Παυλόπουλου στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου, φέρεται να του είπε: «Σε άκουσα το πρωί που βγήκες στον Χατζηνικολάου να του γλείψεις τον π… Ελα να γλείψεις τον δικό μου, είναι καλύτερος». Υστερα από πολλές ώρες εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Βουλής διάψευση, αλλά ο διάλογος που μεταδόθηκε από βουλευτή της ΝΔ προς τους συναδέλφους του και δημοσιογράφους είχε κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.