Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είπε, πάντως, ότι «δεν θα γίνουν αποδεκτές οριζόντιες περικοπές ή διαρθρωτικές αλλαγές»
Μαύρα τα μαντάτα για τις διπλωματικές αποστολές μας στο εξωτερικό, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η αναστολή λειτουργίας αντιπροσωπειών μας και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε πρεσβείες μας που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή απέδωσε τα μέτρα αυτά στην προσπάθεια «να ανατάξει η χώρα την οικονομία, να υπερβεί κρίσεις» δίχως, ωστόσο, να δημιουργούνται κενά στην διπλωματική μας παρουσία με την βοήθεια και των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου.
Πάντως, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους βουλευτές, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι θα κλείσουν κάποιες διπλωματικές υπηρεσίες στο εξωτερικό -για τις οποίες θα ενημερωθεί η Βουλή- μελετάται η δυνατότητα να ανοίξουν αλλού πιο «ευέλικτες» υπηρεσίες, όπως τις χαρακτήρισε, με λιγότερο αριθμό υπαλλήλων «με συγκεκριμένη αποστολή που έχει να κάνει και με την προώθηση επενδύσεων, αλλά και το γεφύρωμα με χώρες που δυστυχώς στο παρελθόν ήταν έξω από το οπτικό πεδίο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Παρά τις συρρικνώσεις των διπλωματικών αποστολών και τις περικοπές που έχουν υποστεί οι διπλωματικοί υπάλληλοι, ο κ. Αβραμόπουλος επιχείρησε να στείλει ένα «μήνυμα» ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οριζόντιες περικοπές ή διαρθρωτικές αλλαγές: «Θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε λογική οριζόντιας περικοπής και σε οποιεσδήποτε διαρθρωτικές αλλαγές, κλείσιμο πρεσβειών και προξενείων, που δεν θα υπηρετούν μια λογική απλά και μόνο περικοπής εξόδων αλλά θα βασίζονται πάνω στην αξιοκρατία των διπλωματών μας και πάνω σε πολύ συγκεκριμένους και a priori στρατηγικούς στόχους, όπως αναβάθμιση πρεσβειών στην Κίνα, στη Ρωσία ή αλλού και όχι απλώς πολυπληθείς διπλωματικές αποστολές σε χώρες, όπως είναι η Ιταλία ή η Γαλλία».
Ο κ. Αβραμόπουλος, μάλιστα, χαρακτήρισε το ΥΠΕΞ «το πιο φτωχό υπουργείο». «Εάν δείτε σε ένα σχήμα πίττας τι αναλογεί στο κάθε υπουργείο, στο ΥΠΕΞ αναλογεί μια ευθεία γραμμή, με πολύ σημαντικό ρόλο που έχει ή μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στη συνολική λειτουργία της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα νούμερα που εμφάνισε, το 2008 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ήταν 485 εκατομμύρια ευρώ και το 2010 πήγε στα 425 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2012 σε 290 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε με έμφαση το ποσό αυτό αναλογεί στον γενικό προϋπολογισμό της χώρας μόλις το 0,18%. «Παρόλα αυτά, οι λειτουργοί της εξωτερικής πολιτικής με την πολιτική τους ηγεσία, αλλά και οι ίδιοι έχουν αφοσιωθεί στο καθήκον τους. Θέλουν, όμως, ενθάρρυνση, στήριξη και κατευθύνσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Στο σφυρί τα κτίρια
Παράλληλα, πωλούνται και κτίρια που διαθέτει το Ελληνικό κράτος στο εξωτερικό και όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος το οικονομικό προϊόν από αυτές τις πωλήσεις περιέρχεται πάλι στο ΥΠΕΞ «ακριβώς για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το κομμάτι που έχει να κάνει με τις αποδοχές, κυρίως, εκείνων που υπηρετούν στο εξωτερικό κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες». Και όπως τόνισε με τον τρόπο αυτό «φροντίζουμε να ισορροπήσουμε τα πράγματα, ώστε να μπορούν να κάνουν οι διπλωμάτες καλά τη δουλειά τους κάτω από όρους στοιχειώδους αξιοπρέπειας».