Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να πραγματοποιήσουν, στις 11 το πρωί, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και φορείς του κλάδου, με βασικά αιτήματα τη χρηματοδότηση για αγορά ζωοτροφών αλλά και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων τους.
Η οικονομική κατάσταση στην κτηνοτροφία, εμφανίζεται να έχει περιέλθει σε οριακό σημείο, εξαιτίας και των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στον τομέα των ζωοτροφών διεθνώς. Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχουν περιορίσει την παραγωγή και τα αποθέμετα σιτηρών για ζωοτροφές (αραβόσιτος), γεγονός που έχει με τη σειρά του οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο των τιμών, που δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη χώρα μας.
Ενδεικτικό είναι πως στην Αμερική, που κατέχει τα πρωτεία στις εξαγωγές αραβοσίτου, η τιμή του προιόντος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 302 δολ.ανά τόνο, έναντι 230 δολ.ανά τόνο το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Στην Ελλάδα, τώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, η τιμή του αραβοσίτου κυμαίνεται στα 26 λεπτά το κιλό από 17-19 λεπτά πέρυσι, ενώ αντίστοιχη είναι και η πορεία στην τιμή του κριθαριού, που έχει φτάσει τα 30 λεπτά το κιλό, από 18 λεπτά πέρυσι. Βεβαίως οι όποιες επιδράσεις δέχεται ο κτηνοτροφικός κλάδος, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν το ύψος της παραγωγής σημαντικών προιόντων του, όπως το γάλα.
Το ζήτημα της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κτηνοτροφία και ιδιαίτερως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι στην προσπάθειά εξασφάλισης φθηνών ζωοοτροφών, ετέθη, όπως είναι γνωστό, στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας κι Αλιείας, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος μάλιστα πρότεινε και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων. Η θέση του, έτυχε της υποστήριξης του προέδρου του Συμβουλίου κι άλλων συμμετεχόντων υπουργών. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συμβουλίου Υπουργών, σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχει καταστεί δυνατή ήδη η χορήγηση «ενέσεων ρευστότητας» στους κτηνοτρόφους, με την καταβολή ολόκληρης της Εξισωτικής Αποζημίωσης και του Ποιοτικού Παρακρατήματος, αλλά και με την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης εντός του Οκτωβρίου και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ