Το πακέτο «κλείδωσε» αλλά τα μέτρα όχιhttp://img.protothema.gr/45BFEB55388A91DD91C23108C6F9DE8A.jpg

Σε σήριαλ εξελίσσεται πλέον η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα που, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να παραμείνει για καιρό ακόμα στην Αθήνα και δεν θα φύγει αν δεν «κλειδώσουν» τα μέτρα λιτότητας  που αποτελούν προϋπόθεση για την χορήγηση της επόμενης δόσης –”μαμούθ” των 31,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Με τον Γιάννη Στουρνάρα χθες η Τρόικα ουσιαστικά συμφώνησε πως το ύψος του πακέτου των περικοπών κρατικών δαπανών για την διετία 2013-2014 δεν θα φτάσει ή ξεπεράσει τελικά τα 12 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί η Τρόικα έκανε εν μέρει δεκτό ότι τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,9 δισ. ευρώ με μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής (έναντι 3,2 δισ. που υποστηρίζει στις συζητήσεις της η κυβέρνηση).

Αν και ο στόχος των περικοπών «κλείδωσε» στα 11,9 δισ. ανοιχτό παραμένει με ποια μέσα θα επιτευχθεί.
Το «μάρμαρο» θα κληθούν τώρα να πληρώσουν κυρίως τρία υπουργεία: Υγείας, Άμυνας, αλλά κυρίως το Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συνολικά απαιτούνται από αυτά περικοπές πλέον των 2 δισ ευρώ συνολικά.

Ειδικά στο δημόσιο, η Τρόικα στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έθεσε και πάλι θέμα απολύσεων για 40.000 υπαλλήλους άμεσα. Κατά πληροφορίες μάλιστα η Τρόικα φέρεται να απαίτησε να αυξηθούν οι αποχωρήσεις (απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις) στο δημόσιο από 150.000 στις 240.000 μέχρι το 2015. Η Τρόικα δεν αποδέχεται πως η μείωση του δημόσιου τομέα μπορεί να γίνει είτε με συνταξιοδοτήσεις είτε με τα διάφορα μοντέλα εφεδρείας που προτείνονται και ζητά πιο δραστικά μέτρα.

Άλλες πηγές έλεγαν πως θέτει επίσης επιτακτικά και θέμα για νέα μείωση του κατώτατου μισθού, την μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, την κατάργηση του πενθήμερου και βέβαια το κόψιμο του 13 και 14ου μισθού στο δημόσιο.
Στο τραπέζι παραμένουν επίσης το θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά έως 5 χρόνια στις πρόωρες συντάξεις ή και κατά 1-2 χρόνια για την πλήρη, καθώς και η περικοπή κατά 30 ευρώ της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ.

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.