Στο πανόραμα των εξελίξεων γύρω από την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», που συνιστούν ένα πρώτης τάξεως πολιτικοοικονομικό θρίλερ, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του «Βήματος».
Η αποκρατικοποίηση της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας για την οποία υπάρχει έντονο Θεσσαλικό ενδιαφέρον από την ΤΥΡΑΣ (μητρική της Όλυμπος) μπήκε στην πιο κρίσιμη φάση της και, όπως συμπεραίνει η εφημερίδα, μετά από όλα όσα συνέβησαν, τα οποία περιγράφει, η πώληση πλέον ή θα κατοχυρωθεί υπέρ της ΤΥΡΑΣ των αδερφών Σαράντη που έδωσαν και το μεγαλύτερο τίμημα, ή ο διεθνής διαγωνισμός θα κηρυχτεί άγονος, με τον καινούργιο να προκηρύσσεται σε έξι μήνες, με ότι αυτό σημαίνει για τη χώρα μας τη δεδομένη στιγμή.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που υπογράφει ο Δημήτρης Χαροντάκης, έχει ως εξής:
«Άρωμα πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου αναδίδει η πώληση της μεγαλύτερης τυροκομικής επιχείρησης της ελληνικής αγοράς, της Δωδώνης, ενώ η διαχείριση του θέματος φαίνεται ουσιαστικά να έχει μετατοπιστεί από την τυπική ευθύνη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου – ο υπουργός κ. Ι. Στουρνάρας έχει αποστασιοποιηθεί από το θέμα – στο Μέγαρο Μαξίμου και στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά. Και προ ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε κατ’ ιδίαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας για το τι ακριβώς έχει συμβεί στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο – λόγω καταγωγής το ενδιαφέρον του είναι προφανές.
Η υπόθεση της Δωδώνης έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικοοικονομικού θρίλερ που διαθέτει δυνατό σασπένς και είναι για γερά νεύρα. Εμπλέκονται συνεταιριστές, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες, έλληνες και ξένοι, όμιλοι από τα πέρατα της οικουμένης, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, ακόμη και τη Νέα Ζηλανδία, πρώην και νυν τραπεζίτες και όλα τα κόμματα του ελληνικού πολιτικού φάσματος. Αντικείμενο του πόθου είναι το «φιλέτο» της ελληνικής τυροκομίας.
Αντιδράσεις
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο εκκαθαριστής έχει καταλήξει από τις 31 Αυγούστου στην επιλογή του αγοραστή της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας – έχει επιλέξει την κοινοπραξία της Simos Foods με ρώσους κεφαλαιούχους –, ωστόσο έχει αποφύγει ως τώρα να την κατακυρώσει, δεδομένου του μεγέθους των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί.
Τη συγκεκριμένη επιλογή θεωρούν διαβλητή και την έχουν καταγγείλει ευθέως τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, του ΠαΣοΚ – έχει παρέμβει ευθέως ο πρόεδρός του κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος συνομίλησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο – και της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο ΣΥΡΙΖΑ – ο πρόεδρός του κ. Αλ. Τσίπρας έχει κάνει δήλωση για ακύρωση της αγοραπωλησίας από κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – και το ΚΚΕ, καθώς και ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Ηπείρου – και επίδοξο ηγέτη των βλαχόφωνων – κ. Αλ. Καχριμάνη.
Παράλληλα στην τοπική κοινωνία η συγκεκριμένη επιλογή του διακινητή των προϊόντων της Δωδώνης στην Αττική έχει απαξιωθεί πλήρως, δεδομένου του γεγονότος ότι οι οφειλές του στην εταιρεία ανέρχονται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 2,5 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με εγγυήσεις, 3,7 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με δεύτερη υποθήκη σε κάποιο τυροκομείο της Βοιωτίας και 4,8 εκατ. ευρώ είναι ακάλυπτα. Αξίζει να σημειωθεί ό-τι, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας Simos Foods ΑΕ που αφορά την οικονομική χρήση του 2011, οι πωλήσεις της ανέρχονται στα 43,02 εκατ. ευρώ – μειωμένες κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ έναντι του 2011 – και το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται στα 45,946 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 43,647 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες, ενώ η κερδοφορία της προ φόρων είναι μόλις 39.500 ευρώ έναντι 440.100 ευρώ το 2010. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου η Δωδώνη περιόρισε και τις ποσότητες προϊόντων με τις οποίες προμήθευε τη Simos Foods ΑΕ προκειμένου να περιορίσει και τις επισφάλειές της.
Ωστόσο ενδεικτικό στοιχείο των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η συνεταιριστική επιχείρηση είναι το γεγονός ότι προ ημερών η εταιρεία απέστειλε στους μεγάλους λιανοπωλητές με τους οποίους συνεργάζεται επιστολή, σύμφωνα με την οποία τους δίνει επιπλέον παροχές 9% – 10% αν επιτύχουν τους στόχους των πωλήσεων, επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να περιορίσει τα αποθέματά της, αλλά και να ενισχύσει τη ρευστότητά της.
Το…άβατον
Όλοι όσοι γνωρίζουν την κατάσταση της εταιρείας αναφέρονται στην κρίσιμη περίοδο την οποία διανύει και η παράταση της εκκρεμότητας θεωρούν ότι θα την επιδεινώσει. Κάποιες πηγές θεωρούν δεδομένο ότι το ως τώρα «άβατον» της ζώνης γάλακτος, αν τελικώς επιλεγεί η εταιρεία του κ. Ν. Νιάκαρου, δεν θα ισχύει. Δεδομένης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος της περιοχής, ως τώρα υπήρχε ένας «άγραφος κανόνας» σύμφωνα με τον οποίο άλλες μεγάλες ή μικρότερες τυροκομικές εταιρείες απέφευγαν να διεισδύσουν στη ζώνη γάλακτος της Δωδώνης.
Η συγκεκριμένη όμως επιλογή αναμένεται – θεωρείται βέβαιο – να άρει κάθε επιχειρηματική αναστολή. Παράλληλα, στους συνεταιριστικούς κύκλους έχει συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο – αν τελικώς δεν ευοδωθεί η επιλογή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών μαζί με τον επιχειρηματία κ. Πετ. Σεπετά – να δημιουργηθεί ακόμη και νέα τυροκομική μονάδα.
Φουντώνουν η φημολογία και τα αδιέξοδα
Σύμφωνα με έντονες φήμες – δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθούν – που κυκλοφορούν στην πόλη των Ιωαννίνων, συμβουλευτικό ρόλο στην κοινοπραξία του κ. Ν. Νιάκαρου με τους ρώσους κεφαλαιούχους έχει αναλάβει ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Δ. Μηλιάκος μαζί με τον κ. Β. Δρούγκα, πρώην πρόεδρο της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη Τρίτη κυκλοφόρησε αιφνιδίως η φήμη ότι τελικώς για την απόκτηση της εταιρείας προκρίνεται ο γαλλικός όμιλος Lactalis, διότι φέρεται διατεθειμένος εκτός του τιμήματος – ανέρχεται μόλις στα 11,842 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει δεσμευθεί να καταθέσει μετρητά και αξιολογήθηκε ως το χαμηλότερο τίμημα – να αναλάβει να εξοφλήσει αμέσως όλα τα τραπεζικά δάνεια της Δωδώνης, συνολικού ύψους περίπου 53 εκατ. ευρώ. Και παράλληλα θα αναλάβει να άρει τις καταγγελίες της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα καταχράται τον τίτλο του Προϊόντος Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) στη φέτα.
Η συγκεκριμένη φήμη αποσύρθηκε μία ημέρα αργότερα έτσι ξαφνικά όπως κυκλοφόρησε, ωστόσο είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, αλλά και του αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται ακόμη μία εξαγορά της (πρώην) ΑΤΕ.
Και οι συνεταιριστές, οι ΕΑΣ συνεπικουρούμενες από την οικονομική αρωγή του κ. Σεπετά, παρά το γεγονός ότι την προσφορά τους ο εκκαθαριστής την κατέταξε τελευταία μεταξύ των τεσσάρων που υπεβλήθησαν, προσπαθούν παντί τρόπω όχι μόνο να διατηρηθούν στο παιχνίδι αλλά και, κυρίως, διεκδικούν να πάρουν την εταιρεία κατέχοντας ήδη το 31,7% καταθέτοντας ήδη εγγυητική επιστολή ύψους 1 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αξιολόγηση των προσφορών ο εκκαθαριστής αναφερόμενος στην τραπεζική επιστολή που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Βίκος ΑΕ σημειώνει ότι το τίμημα των 21.344.010 ευρώ «συνοδεύεται από προβληματική επιστολή υποστήριξης από την Εμπορική Τράπεζα».
Πηγές προσκείμενες στον επιχειρηματία κ. Σεπετά έλεγαν ότι «κάθε άλλο παρά προβληματική είναι η τραπεζική επιστολή, ο κ. Σεπετάς παρά το γεγονός ότι είναι αντιπρόεδρος της Probank προτίμησε να εκδώσει την επιστολή από την Εμπορική Τράπεζα και από το ποσό που αναφέρεται τα 18 εκατ. ευρώ προέρχονται από καταθέσεις της εταιρείας του και τα 3,5 εκατ. ευρώ από προσωπικό του λογαριασμό».
Και προσθέτουν ότι «ο εκκαθαριστής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει σε διάστημα π.χ. 10 ημερών να κατατεθούν τα χρήματα και αν δεν κατατεθούν τότε οι ΕΑΣ χάνουν το 1 εκατ. ευρώ και φυσικά η πλειοψηφία της Δωδώνης δεν θα περάσει στην κοινοπραξία».
Οι επιλογές και οι προσφορές
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι ο εκκαθαριστής στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον η αξιολόγηση αλλάξει και η κοινοπραξία της Simos Foods ΑΕ μαζί με τους ρώσους κεφαλαιούχους απορριφθεί, τότε έχει δύο επιλογές: ή να προχωρήσει στον δεύτερο, που είναι η εταιρεία Τυράς ΑΕ των αδελφών Σαράντη – είναι δεύτερος τυροκόμος και παραγωγός φέτας στην ελληνική αγορά, επεξεργαζόμενος περίπου 8.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως –, ή να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό και να επαναληφθεί σε έξι μήνες. Υπάρχει όμως μία «λεπτομέρεια»: ο διαγωνισμός είναι διεθνής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην παρούσα οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Αλλά και από την άλλη πλευρά η διαχειριστική εκκρεμότητα θα επιτείνει τα οικονομικά προβλήματα της Δωδώνης.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση των προσφορών, ο όμιλος Τυράς προσφέρει 28.660.000 ευρώ, εκ των οποίων μετρητά 10.660.000 ευρώ και 18 εκατ. ευρώ «πιστούμενο τίμημα για 7 χρόνια (1 χρόνος περίοδος χάριτος και πληρωμή σε 12 εξαμηνιαίες δόσεις 1,5 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 3% – 7%». Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως υπάρχουν «μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της εταιρείας και σοβαρές συνέργειες», ωστόσο σημειώνει ότι «η είσπραξη του τιμήματος δεν υποστηρίζεται επαρκώς». Πηγές της εταιρείας έλεγαν ότι «υπάρχει η εγγυητική επιστολή του 1 εκατ. ευρώ που κανείς δεν θέλει να χάσει και, δεύτερον, έχει μηνιαίο τζίρο 22 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αφερεγγυότητας».
Το ΒΗΜΑ (Δημήτρης Χαροντάκης)