Καταλήψεις στο ΤΤ, γκρίνια για την Τράπεζα Αττικής, κινητοποιήσεις στα λιμάνια
Ως τα μέσα του Ιουλίου η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα «τρέξει» τους διαγωνισμούς για να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση, σε ποσοστό 100%, οκτώ εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις συμμετοχές του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην Τράπεζα Αττικής, στους λιμένες ΟΛΠ και ΟΛΘ, στις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στον ΟΔΙΕ και στο Καζίνο της Πάρνηθας.
Στη συμφωνία που επιζητεί να κάνει με την τρόικα και η οποία θα αποτελέσει προϋπόθεση για να δοθεί η πέμπτη δόση της βοήθειας των 12 δισ. ευρώ, θα αποτυπώνονται με σαφήνεια οι κυβερνητικές δεσμεύσεις. Αυτές είναι οι προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών, που όμως συναντάει εμπόδια από εργαζομένους και διοικήσεις.
Όπως τονίζουν κορυφαίες πηγές, προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος των αντιδράσεων από τα συνδικάτα που προχωρούν σε κινητοποιήσεις (καταλήψεις των κεντρικών γραφείων του ΤΤ, στον ΟΤΕ, στον ΟΛΠ), συγκεντρώσεις, αλλά και να συναινέσουν οι διοικήσεις των υπό πώληση επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι διαφωνίες για την τύχη της Τράπεζας Αττικής, η οποία ελέγχεται από το Ταμείο των μηχανικών. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να πουλήσει τις συμμετοχές του Δημοσίου, αλλά δεν τα βρίσκει με τη διοίκηση και τον πρόεδρο της τράπεζας κ. Ι. Γαμβρίλη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ.
Το θέμα ετέθη όταν αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το υπουργείο θεωρεί αναγκαίο να φύγει το Δημόσιο από την Αττικής, στην οποία κατέχει μέσω του ΤΤ μερίδιο 20% και 19,1% μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Μάλιστα, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αφού την τράπεζα ελέγχει το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή του προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση.
Το πρώτο βήμα με τον ΟΤΕ
Νέος γύρος κινητοποιήσεων ξεκίνησε στον ΟΤΕ μετά την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη διοίκηση της Deutsche Telekom (DT) για την ενεργοποίηση της συμφωνίας μετόχων που προβλέπει την εξαγορά από τους Γερμανούς των μετοχών του Δημοσίου και μάλιστα σε προνομιακή τιμή.
Οπως έγινε γνωστό, η διοίκηση της εταιρείας ήρθε στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη πριν ο κ. Παπακωνσταντίνου καλέσει την DT για την πώληση του 16% του ΟΤΕ. Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε εθιμοτυπική, ενώ στις επαφές που έγιναν με τη διοίκηση του ΟΤΕ – τον κ. Μ. Τσαμάζ – εκφράστηκε ανησυχία για τις εντεινόμενες κινητοποιήσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ.
ΤΟ ΒΗΜΑ