Ομοιότητες με άλλες επτά ληστείες Τραπεζών τα τελευταία χρόνια
Ο ρόλος ενός 42χρονου Ελληνα κακοποιού και επτά ακόμη ληστείες τραπεζών που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ελλάδα έχουν μπεί στο μικροσκόπιο των αρχών ασφαλείας, προκειμένου να διαλευκανθεί η αιματηρή ληστεία στo υποκατάστημα της Alpha Bank στην Πάρο!
Δεκάδες αστυνομικοί εξακολουθούν και σαρώνουν το νησί για τον εντοπισμό των άφαντων δραστών της ληστείας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένονται έγγραφα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σχετικά με τουλάχιστον δύο αριθμούς κινητής τηλεφωνίας και τους κωδικούς IMEI συσκευών με βάση τα στοιχεία που βρέθηκαν στο καρτοκινητό τηλέφωνο που ανήκε σε έναν από τους δράστες και βρέθηκε στον τόπο της ληστείας.
Την ίδια στιγμή οι εγγραφές από τις κάμερες ασφαλείας και η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτουν το τραγικό παιγνίδι της τύχης για τον 53χρονο Δημήτρη Μίχα αφού διαπιστώνεται ότι μονάχα ένας από τους δράστες ήταν οπλισμένος και ήταν αυτός που προσπάθησε να συγκρατήσει ο άτυχος οδηγός ταξί. Αντιδρώντας ο ληστής τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.
«Το Βήμα» παρουσιάζει τα νέα δεδομένα των ερευνών της ΕΛΑΣ.
* Στελέχη των διωκτικών αρχών εξέτασαν, μεταξύ άλλων, τα τελευταία 24ωρα το ενδεχόμενο εμπλοκής στην ληστεία της Πάρου ενός 42χρονου καταζητούμενου Ελληνα κακοποιού για τον οποίο έχει διαπιστωθεί ότι στις 23 Ιουλίου 2010 και στις 28 Δεκεμβρίου 2011 προχώρησε μαζί μαζι με τρείς άγνωστους συνεργούς σε ληστείες σε δύο υποκαταστήματα της Alpha Bank στο Πόρτο Χελι και στο Κρανίδι Αργολίδας με συνολική λεία 570.000 ευρώ.
Οι δράστες τότε είχαν χρησιμοποιήσει ένα καλάσνικοφ και πιστόλια. Ο κακοποιός αυτός έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για συμπλοκή με αστυνομικούς, για συνεργασία με τον Κ. Πάσσαρη και τους αδελφούς Παλαιοκώστα αλλά και για μια δολοφονία στις φυλακές Κορυδαλλού με θύμα Αλβανό κρατούμενο, για την οποία απαλλάχτηκε. Ακόμη έχουν υπάρξει ενδείξεις συμμετοχής του και σε άλλες ληστείες στην περιοχή της Αιδηψού αλλά και σε νησιά.
Η εμπλοκή του συγκεκριμένου ποινικού στις ληστείες στην Αργολίδα προέκυψαν στις αρχές Ιουνίου 2012, όμως τα ίχνη του έχουν χαθεί και ερευνάται αν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο περιστατικό της Πάρου. Εκείνο στο οποίο έχουν σταθεί οι αστυνομικοί είναι η αναφορά των ληστών της Πάρου, μέσα στην Τράπεζα, ότι «εμείς δεν κλέβουμε τους πελάτες αλλά μόνο τα ταμεία».
Κάτι παρόμοιο φέρεται να είχαν αναφέρει και οι δράστες στην Αιδηψό αλλά και στην Αργολίδα οι οποίοι πάλι είχαν «ανοίξει κουβέντα» μέσα στις τράπεζες και είχαν πει ότι «είμαστε φτωχοί Ελληνες και πεινάμε» και ότι «οι τράπεζες δεν έχουν ανάγκη».
* Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να διερευνούν την ληστεία που σημειώθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2010 στην οδό Τιτάνων στο Ελληνικό – στο πάρκινγκ του πολυκαταστήματος Praktiker – όταν δύο νεαροί Αλβανοί που επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Opel επιχείρησαν να κλέψουν το ΙΧ ενός ανυποψίαστου ιδιώτη. Μετά την ληστεία στην Πάρο διαπιστώθηκε ότι το Opel είναι αυτό που χρησιμοποίησαν και στη συνέχεια έκαψαν, οι αδίστακτοι ληστές στο κυκλαδίτικο νησί.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξετάζουν την περίπτωση το αυτοκίνητο αυτό να δόθηκε έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων από Αλβανούς σε Ελληνες κακοποιούς και οι αλλοδαποί κλέφτες του ΙΧ να μην έχουν σχέση με την ληστεία της Πάρου.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με το μακελειό στου Ρέντη τον Μάρτιο του 2011. Τότε διαπιστώθηκε ότι οι Ρωσοπόντιοι δολοφόνοι των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ χρησιμοποιούσαν κλεμμένο τζιπ που είχαν αγοράσει από άλλη συμμορία Αλβανών.
* H ΕΛΑΣ επανεξετάζει τους φακέλους τουλάχιστον επτά ληστειών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες όπου στην συνέχεια οι δράστες πυρπόλησαν τα οχήματα διαφυγής τους. Ληστείες με πυρπόληση οχημάτων έχουν γίνει σε τραπεζα στον Αλιμο, στο ΙΚΑ Αλιάρτου, στα ΕΛΤΑ Αιτωλικού και Νέου Φαλήρου κι αλλού. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για μία νεα εγκληματική μόδα που εφαρμόστηκε κι αλλού…
* Τέλος, από την εξέταση του καρτοκινητού που έπεσε από έναν από τους δράστες διαπιστώθηκε ότι είχε πραγματοποιήσει μόνο μία -δύο κλήσεις προς συνεργούς του την ημέρα της ληστρικής επίθεσης.
Από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχει ήδη ζητηθεί να δώσουν κατεπειγόντως απάντηση σχετικά με τα στοιχεία των κατόχων των κινητών, τον τρόπο αγοράς τους, τους κωδικούς ΙΜΕΙ των συσκευών τους, τις κάρτες SIM που έχουν δεχθεί αυτές οι συσκευές και τις τυχόν άλλες κλήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με αυτές.