Σε άγριο κυνήγι σκαντζόχοιρων έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα «κυνηγοί» σε ολόκληρη σχεδόν την πεδινή περιοχή της Θεσσαλίας.
Απανωτά κρούσματα έχουν καταγραφεί στον νομό Λάρισας και σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν αναγνώστες στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», το κυνήγι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τόσο στην περιοχή του Τυρνάβου όσο και σε χωριά της Ελασσόνας όπως το Πραιτώρι, η Συκιά, η Μαγούλα κ.ά.
Άλλωστε μην ξεχνούμε πως ο σκαντζόχοιρος ζει σε ανοιχτές τοποθεσίες ή σε μέρη με χαμηλή βλάστηση, κοντά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε κήπους σπιτιών, ακόμη και σε πάρκα πόλεων.
«Συνεργεία» αθιγγάνων, λοιπόν, από τη Θεσσαλία «οργώνουν» καθημερινά τις εν λόγω περιοχές προκειμένου να τους κυνηγήσουν τόσο για το «θαυμάσιο» κρέας τους, τον οποίο και θεωρούν εκλεκτό μεζέ, όσο και για την ιδιότητα που έχουν – όπως λέγεται – να θεραπεύουν ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, η δισκοπάθεια, οι αιμορροΐδες, και η όραση. Ακόμη συνιστάται και στους άτεκνους να τεκνοποιήσουν!
Μέρος στο ιδιότυπο αυτό κυνήγι παίρνουν πολλές φορές και μικρά παιδιά αλλά και αλλοδαποί από το Πακιστάν ή την Ινδία οι οποίοι εργάζονται σε στάβλους ή βουστάσια προκειμένου να αποκτήσουν τα προς το ζην.
Οι αθίγγανοι δε πληρώνουν τους αλλοδαπούς που σαρώνουν τους «κυνηγότοπους» προς ένα ευρώ το κεφάλι, εισόδημα πολύ ικανοποιητικό για αυτούς αφού, αν πιαστούν δέκα από τα συμπαθέστατα τετράποδα βγήκε γερό το μεροκάματο.
Έτσι, μπορεί να ισχυριστεί κανείς, πως καθημερινά πραγματοποιείται και μια «γενοκτονία» καθώς συχνά σκοτώνονται και δεκάδες μικρά από τα συμπαθέστατα τετράποδα.
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
Το κυνήγι του σκαντζόχοιρου θεωρείται ιεροτελεστία και αποτελεί παράδοση ετών.
Οι αθίγγανοι χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένα σκυλιά και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως παγίδες, φακούς και λοιπά σύνεργα απαραίτητα για το κυνήγι τους επιδίδονται σε ολονύχτιο «σπορ» αναστατώνοντας πολλές φορές τους κατοίκους πεδινών και ημιορεινών περιοχών.
Τα σκυλιά εξαπολύονται στα μέρη όπου ζει και κινείται ο σκαντζόχοιρος, αμέσως τον οσφρίζονται και τον παγιδεύουν. Μόλις καθηλωθεί επεμβαίνουν οι κυνηγοί και τον σκοτώνουν. Στη συνέχεια ανοίγουν μικρή τρύπα στο πόδι τους και τον φουσκώνουν με το στόμα. Το σώμα του σκαντζόχοιρου στρογγυλεύει και γίνεται σαν μπάλα ποδοσφαίρου. Με μαχαίρι κόβουν τ’ αγκάθια, βγάζουν τα εντόσθια και το θήραμα είναι έτοιμο για τον φούρνο ή την κατσαρόλα. Το μαγειρεύουν δε με πολλούς τρόπους, κατά προτίμηση σούβλα, αλλά γίνεται γευστικότατος, στιφάδο ή στο φούρνο με πατάτες. Φήμες θέλουν δε τον τελευταίο καιρό τσιγγάνοι σε περιοχή της Λάρισας να έστησαν τρικούβερτο γλέντι με σφαγμένα δεκάδες σκαντζόχοιρους.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ
Το κυνήγι του βέβαια απαγορεύεται, μιας και ο σκαντζόχοιρος αποτελεί προστατευόμενο είδος σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 και το Κόκκινο βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.
Στους τσιγγάνους βέβαια υπάρχει σιωπηρή ανοχή, καθώς έχουν παράδοση στην κρεοφαγία σκαντζόχοιρου.
Αποτέλεσμα του αδυσώπητου κυνηγιού είναι, όπως υποστηρίζουν φυσιολάτρες, η αύξηση φέτος των φιδιών. Μην ξεχνούμε άλλωστε πως ο σκαντζόχοιρος θεωρείται ωφέλιμο είδος για τους κήπους, μιας και στο διαιτολόγιο του είναι πολλοί εχθροί των καλλιεργειών.
Πλην του ανθρώπου εχθροί του είναι τα αρπακτικά πουλιά, και η αλεπού. Η αλεπού μάλιστα καταφέρνει πιο εύκολα να εξουδετερώσει ένα σκαντζόχοιρο ο οποίος όταν κινδυνεύει γίνεται μια μπάλα με όρθια αγκάθια. Αν βρει κοντά νερό, προσπαθεί να τον ρίξει μέσα ώστε να αναγκαστεί να βγάλει το κεφάλι του για να κολυμπήσει. Αν το καταφέρει τότε όλα τέλειωσαν για το άτυχο τετράποδο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει και ένα άλλον εχθρό που τους έχει αποδεκατίσει, τα αυτοκίνητα. Όσοι κινούνται σε επαρχιακούς δρόμους πολύ συχνά θα βρούν χτυπημένους σκαντζόχοιρους, οι οποίοι βγαίνουν μόλις σουρουπώνει για κυνήγι. Βλέπετε η άσφαλτος είναι ένα καλό σημείο να διακρίνει τα υποψήφια θύματα του, όπως σαλιγκάρια, σκουλήκια, βατράχια κ.α, ειδικά μετά από βροχή.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων αι την ανάπτυξη της γεωργίας έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη δραματική μείωση του πληθυσμού τους.
Εφ. Ελευθερία (Γ. ΠΕΤΡΟΥ)