Τη Δευτέρα η νέα συνάντηση των τριών
Με δεδομένο πως οι εταίροι μας κατέστησαν σαφές, είτε δια στόματος του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, είτε με τα «μηνύματα» των μελών της Τρόικας όλες τις προηγούμενες ημέρες προς πάσα κατεύθυνση, ότι η συνέχιση της στήριξης της χώρας μας προϋποθέτει την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος λιτότητας, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση καλούνται να φτάσουν σε μια οριστική συμφωνία για το πακέτο μέτρων, από την εφαρμογή των οποίων θα επιχειρηθεί να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 11,5 δισ.ευρώ.
Ένα πακέτο μέτρων προαπαιτούμενο για την ευόδωση των προσπαθειών της Ελλάδας για παραμονή εντός του ευρώ και την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συζήτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο μέτρων.
Οι πληροφορίες από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά του κ. Κουβέλη. Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επισήμανε ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές, εκφράζοντας τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απέρριψε τα σενάρια είτε για οριζόντια μέτρα θα υπάρξουν είτε για πρόσθετα, πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, επιβεβαιώνοντας με μια διπλωματική έκφραση ότι δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ των τριών αρχηγών, μίλησε για «εποικοδομητική συνάντηση».
«Όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Όλοι αναζητούν σε αυτήν την διαπραγμάτευση εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου αποκαλύπτοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα εναλλακτικά – ισοδύναμα μέτρα μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να αποτραπεί η οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων.
Διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν σε ορισμένα θέματα όπως για παράδειγμα η επιβολή ανώτατου ορίου στις κύριες συντάξεις. Πληροφορίες προερχόμενες από πηγές της ΝΔ κάνουν λόγο για πλαφόν στο όριο των 2.100 ευρώ με το οποίο θα προσαρμοστούν όσες συντάξεις είναι σήμερα μεγαλύτερες από το ποσό αυτό. Αλλες πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ανέφεραν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να τεθεί στα 2.300 ευρώ.
Κυρίως όμως, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις κάτω των 1400 ευρώ και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες να εξευρεθούν εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα παράξουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Το πακέτο των 11,5 δισ.ευρώ
Η Τρόικα επιμένει απαρέγκλιτα στην υλοποίηση των μέτρων μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν 11,5 δις ευρώ, ο τελικός κατάλογος των οποίων φαίνεται να αποτελεί σημείο αντιδικίας μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα ενώ υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την λίστα να κλείνει μετά από ένα μήνα. Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από την σημερινή συνάντηση που θα έχουν τα στελέχη της Τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δις ευρώ τα οποία όμως δεν κλείδωσαν. Οι εισηγήσεις που έχουν ανάψει φωτιές προβλέπουν:
– Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο,
– Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ,
– Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω.
– Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013.
– Επιβολή εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και στα πολυτεκνικά επιδόματα,
– Στοχευμένες περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα
– Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%.
– Περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.
– Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.
– Πλαφόν 2.000 – 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)
– Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%)
– Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέρα;ν της οποίας ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή ή εξολοκλήρου τα έξοδα.