Η πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι στο Υπουργικό θα υπήρχε ένταση, τελικώς υπήρξε ομοφωνία στα μεγάλα ζητήματα.Οι πρώτοι ομιλητές Ανδρ. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Αννα Διαμαντοπούλου καθόρισαν το κλίμα της συνεδρίασης με τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει κανένα πρόγραμμα και η χώρα δεν θα αλλάξει αν ορισμένοι δίνουν ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακής. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε ταχύτερους ρυθμούς στην αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας «Αν δεν βγούμε με ενιαία φωνή από αυτή τη συνεδρίαση και να προγραμματίσουμε το αύριο, τότε θα έχουμε λύσει το χειρόφρανο για τη χρεοκοπία» και ζήτησε να εξηγήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου γατί υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους στόχους και την εφαρμογή τους. Πρότεινε ακόμα τρία σημεία που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα: ρευστότητα στην αγορά, αξιοποίηση της περιουσίας, συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο και επιπλέον να ορισθεί υφυπουργός αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεσει να αντέξει αν τεθούν θέματα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας ή θέματα συνταγματικά όπως είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή αν ζητηθεί η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. «’Εχουμε αγγίξει τα όρια της εξουσιοδότησης μας από τον ελληνικό λαό, γιαυτό χρειάζεται να αναζητήσουμε με σοβαρότητα συναίνεση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα”, σημείωσε.
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος έκανε μια σύνθετη τοποθέτηση από την οποία προέκυψαν ερωτήματα για την πρότασή του σχετικά με την ψήφιση ορισμένων θεμάτων με πλειοψηφία 180 ψήφων. Στη συνέχεια όμως διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε να ψηφιστούν με 180 ψήφους το μεσοπρόθεσμο ή τα μέτρα για το 2011 αλλά η τροποποίηση της συνθήκης της Λισαβώνας και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα δεσμεύσουν για πολλά χρόνια την κυβέρνηση. Η πρότασή του, είπε ο κύριος Βενιζέλος είναι κατά των εκλογών και κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά είναι υπέρ της συνεργασίας της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στους κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο προς το τέλος της συνεδρίασης και διαδόθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατοχή». Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης είπαν, απευθυνόμενοι στον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι του έχουν κάνει πολλές προτάσεις τις οποίες δεν έχει λάβει υπόψη του και επεσήμαναν ότι υπάρχει αλαζονική συμπεριφορά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «δεν είναι έτσι, δεν το δέχομαι αυτό, έχουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Ο υπουργός Οικονομικών βρήκε στήριξη από τον κ. Ι. Ραγκούση αλλά και από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος λύνοντας τη συνεδρίαση επεσήμανε ότι γίνεται σοβαρή δουλειά στο Υπουργείο Οικονομικών.
Βγαίνοντας από τη συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι μιλώντας για κατοχή δεν εννοούσε την αντιμετώπιση της τρόικας από τον κύριο Παπακωνσταντίνου αλλά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε με ένα υπέρογκο χρέος το οποίο της δημιουργεί επώδυνες δεσμεύσεις και διευκρίνισε ότι δεν έστρεψε τα πυρά του κατά του υπουργού Οικονομικών αλλά μίλησε για αλαζονική συμπεριφορά κάποιων στελεχών και παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών καθώς το υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο να ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.
Αιχμές κατά του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος αποχώρησε νωρίς από τη συνεδρίαση επειδή έπρεπε να ταξιδέψει στην Ελβετία για τις διακρατικές συμφωνίες στο θέμα των φοροφυγάδων, άφησε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας ότι η λίστα με τους υπό κατάργηση οργανισμούς είναι μικρή και καθόλου ικανοποιητική προκειμένου να αποκτήσει τη μορφή νομοσχεδίου.
Ο κύριος Ρέππας επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι «υπάρχει και η κοινωνία. Εχουμε άγχος τι θα πούμε έξω αλλά θα πρέπει να υπολογίζουμε και τι λέμε μέσα. Πρέπει να μιλάμε με ευθύνη. Δεν γίνεται όταν τελειώνει η δόση του δανείου να φωνάζει η αντιπολίτευση “τρέξτε να πάρετε μέτρα” και μετά να μας κατηγορεί ότι μακελεύουμε τον κόσμο». Ο υπουργός Υποδομών μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν πολύ γρήγορα αλλά το σχήμα υπό το οποίο θα πραγματοποιηθούν θα αποφασισθεί έπειτα από την έκθεση που θα παρουσιάσουν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων.
Η κυρία Λούκα Κατσέλη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά ενώ ο κύριος Ι. Ραγκούσης ανέφερε: «το προηγούμενο διάστημα φανήκαμε σαν να είμαστε μέρος του προβλήματος ενώ είμαστε η λύση του». Ο κύριος Πάνος Μπεγλίτης απέρριψε τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει και νέο Υπουργικό Συμβούλιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα.
Η ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα