Υπάρχουν ΔΕΚΟ, φορείς και οργανισμοί που “ξέχασαν” να κόψουν τους μισθούς – Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για ποσοστό της τάξεως του 60%
Δύο χρόνια μετά την ψήφιση τεσσάρων σχετικών νομοσχεδίων και επτά μήνες μετά τη νομοθέτηση ενός ακόμη αναλυτικού σχεδίου περικοπών από την κυβέρνηση Παπαδήμου, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως στο 60% των ΔΕΚΟ και των επιδοτούμενων φορέων και οργανισμών δεν έχουν εφαρμοστεί διατάξεις και οι εργαζόμενοι δεν έχουν υποστεί καμία μισθολογική μείωση.
Η κρατική απροθυμία και η αδυναμία να ελεγχθεί τι εφαρμόζεται τι όχι έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.
Εκείνοι δηλαδή που έχουν πληγεί από τις οριζόντιες περικοπές και άλλοι που δεν έχουν υποστεί καμία απώλεια, καθώς οι διοικήσεις ΔΕΚΟ και οργανισμών, έκαναν πως “ξέχασαν” ότι πρέπει να “ψαλιδίσουν” τους μισθούς τους δικούς τους, αλλά και των υπαλλήλων.
Ενόψει της έλευσης της τρόικας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πανικού προκειμένου να εντοπίσει πόσοι εφαρμόζουν τους νόμους που προβλέπουν ανώτατη αμοιβή για τους εργαζομένους τα 1.900 ευρώ και για τα διευθυντικά στελέχη τα 5.000 ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε επιστολή σε όλους τους υπουργούς με την οποία ζητά να “σκανάρουν” τους φορείς και τις δημόσιες επιχειρήσεις και να αποδώσουν τις αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας όλων των εποπτευόμενων φορέων.
“Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε ποιους από τους εποπτευόμενους φορείς σας εφαρμόζονται πλήρως, σε ποιους μερικώς και σε ποιους δεν εφαρμόζονται καθόλου οι διατάξεις των ανωτέρω νόμων”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο πανικός του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών μεταφέρθηκε στους ομολόγους του στο υπουργικό, με τον Γιώργο Μέργο να έχει αναλάβει τη διαχείριση του θέματος για την οικονομική πολιτική.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από ανώτατα στελέχη του υπουργείου είναι πως οι 6 στις 10 διοικήσεις δεν συμπίεσαν τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων, με το θέμα να έχει τεθεί από τον Χρήστο Σταϊκούρα και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Τετάρτη.
Ενώ το 60% των ΔΕΚΟ, φορέων και οργανισμών δεν έχει πράξει τα δέοντα, η πολιτική ηγεσία της χώρας όλους αυτούς τους μήνες δεν προέβη σε κανέναν έλεγχο και στις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.
“Στην περίπτωση της μη συμμόρφωσης διακόπτεται αυτοδικαίως η επιχορήγηση που λαμβάνει ο φορέας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η παράλειψη από την πλευρά της διοίκησης να προβεί σε αποκατάσταση των ορίων αποδοχών, όπως ορίζονται από τον νόμο, συνιστά αδικοπραξία σε βάρος του Δημοσίου, την την αποκατάσταση της οποίας η διοίκηση είναι υπεύθυνη”, αναφέρεται σε εγκύκλιο της Ειδικής Γραμματείας Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη στις 18 Νοεμβρίου 2011 σε όλα τα υπουργεία, τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και τους επιδοτούμενους φορείς.