Στις 10.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις Ελλήνων που θέλουν να μεταναστεύσουν στον Καναδά, όπως αποκάλυψε από τη Θεσσαλονίκη ο Ελληνας ομοσπονδιακός βουλευτής στο καναδικό Κοινοβούλιο, Τζιμ Καρύγιαννης, επικαλούμενος στοιχεία της καναδικής πρεσβείας. Επέστησε δε την προσοχή όσων αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, καλώντας τους να έχουν τον νου τους για τους επιτηδείους που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά την παραμονή και την εργασία τους εκεί. Αλλωστε, όπως ανέφερε ο ίδιος, ο Καναδάς, τον οποίο χαρακτήρισε «κλειστό μαγαζί», έχει θέσει μορατόριουμ από σήμερα έως το 2013 ότι δεν θα δεχτεί καινούργιες αιτήσεις μεταναστών.
«Αν δεν ξέρουν τη γλώσσα άπταιστα και δεν έχουν προσόντα, συνήθως πανεπιστημιακές σπουδές, πολύ δύσκολα μπορούν να βρουν την άκρη» τόνισε μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τη ΔΕΘ. Εξήγησε δε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των Ελλήνων που φτάνουν στο αεροδρόμιο και γυρίζουν πίσω άπραγοι. «Οσοι νομίζουν ότι θα έρθουν και θα βρουν αμέσως δουλειά καλύτερα να το ψάξουν καλύτερα ή να συμβουλευτούν κάποιον δικηγόρο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί πολλοί έπεσαν θύματα λιμοκοντόρων και σαλταδόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την εντύπωση ότι η Αυστραλία δέχεται σωρηδόν Ελληνες μετανάστες θέλησε να διασκεδάσει ο πρόεδρος της Ενωσης, βουλευτής Αυστραλίας, Τζον Πανταζόπουλος, σημειώνοντας πως τον τελευταίο χρόνο μόλις 250 άτομα πήραν βίζα για να μείνουν στη χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων σύζυγοι Αυστραλών. Τόνισε δε πως αν και η Αυστραλία θα δεχθεί περί τις 210.000 μετανάστες το 2013 από όλο τον κόσμο, όσα κυκλοφορούν για ζήτηση σε επαγγέλματα όπως αυτό του ταξιτζή δεν ισχύουν, εξηγώντας ότι η ανάγκη είναι κυρίως για εξειδικευμένους και καταρτισμένους εργαζομένους και όχι για απλούς εργάτες.
Σύσσωμα τα μέλη της διοίκησης της Ενωσης μετέφεραν την ιδιαίτερα κακή εικόνα που έχει η Ελλάδα και ο Ελληνας στο εξωτερικό, που είναι αυτή του «τεμπέλη που δεν πληρώνει φορολογία». «Μη νομίζετε πως μόνο εσείς έχετε πρόβλημα. Κι εμείς και τα παιδιά μας, στις δουλειές και στα σχολεία, υφιστάμεθα καθημερινά τον αρνητικό σχολιασμό» τόνισε ο κ. Καρύγιαννης.
Η διοίκηση πάντως της Ενωσης δήλωσε την πρόθεσή της να βοηθήσει να αναστραφεί αυτή η εικόνα, αλλά και να συμβάλει πρακτικά στον αγώνα της χώρας για την ανάπτυξη, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων. Οπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Καρύγιαννης, σε επαφή που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, του έθεσε την ιδέα της θέσπισης ενός τύπου «δωρεάς» από τους ομογενείς που επιθυμούν να βοηθήσουν, η οποία θα συνοδεύεται από φοροαπαλλαγή στις χώρες όπου ζουν οι ομογενείς.