Η ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ πιστεύει ότι η παροχή παιδείας σε όλα τα παιδιά που κατοικούν εντός της ελληνικής επικράτειας είναι υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, είτε αυτά κατοικούν στην Αθήνα είτε κατοικούν στις εσχατιές της χώρας μας. Για αυτό το λόγο είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που είτε διαφοροποιεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών από περιοχή σε περιοχή, είτε δημιουργεί μια ελεγχόμενη από τη περιφερειακή αυτοδιοίκηση, διοικητική δομή στην εκπαίδευση.
Σήμερα, βιώνουμε την κρίση και με την δραματική μείωση στις υπηρεσίες υγείας, με ταλαιπωρία σε χρόνο και χρήμα αφού σειρά παροχών που εξυπηρετούσαν τους εκπαιδευτικούς καταργήθηκαν. Απαιτούμε ουσιαστική και πλήρη αναβάθμιση από τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον των υπηρεσιών υγείας που μας παρείχε ο προηγούμενος ασφαλιστικός μας φορέας (ΟΠΑΔ) πριν την ουσιαστική κατάργηση τους. Τη στιγμή που λεηλάτησαν τους μισθούς μας, που μας αφαίρεσαν το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια, που μας κατάργησαν το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, δρομολογούν και την κατάργηση του επιδόματος προβληματικής περιοχής που δίνεται στους εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) που εργάζονται στην Π.Ε. Γρεβενών.
Ζητάμε να διατηρηθεί το επίδομα προβληματικής περιοχής σε όλη την Π.Ε. Γρεβενών λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών των συνθηκών διαβίωσης στον τόπο μας. Διεκδικούμε επιπλέον να δίνεται επίδομα θέρμανσης ή να ακολουθείται ειδική τιμολογιακή πολιτική στα καύσιμα θέρμανσης στις προβληματικές περιοχές, με δεδομένη τη δυσκολία να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Επιβάλλεται ο κλάδος και η ΟΛΜΕ να απαιτήσει όλοι οι εκπαιδευτικοί να καταλαμβάνουν οργανική θέση ανεξάρτητα με τα κενά που δημιουργούνται. Υπεράριθμοι να μπορούν κρίνονται (εφόσον το επιθυμούν) όλοι οι εκπαιδευτικοί με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους(π.χ. με βασικό κριτήριο τα μόρια μετάθεσης).
Αξιώνουμε οι υπεράριθμοι συνάδελφοι να παίρνουν (εφόσον το επιθυμούν) αποσπάσεις στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και να προσφέρουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στα σχολεία της περιοχής τους. Να δίνεται δικαίωμα στους υπεράριθμους που δεν έχουν υπηρετήσει την οργανική τους να μπορούν να κάνουν αίτηση μετάθεσης. Να αρθεί η αδικία εις βάρος συναδέλφων που για μία και μοναδική χρονιά (σχ. έτος 2008-2009) παίρνοντας απόσπαση τους στερήθηκε το δικαίωμα να κάνουν αίτηση μετάθεσης, ενώ όλες τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες χρονιές δόθηκε αυτή η δυνατότητα (χωρίς να υπηρετήσουν την οργανική τους). Να θεσμοθετηθεί η συνυπηρέτηση των συζύγων εκπαιδευτικών (δεν είναι δυνατό να ισχύει η συνυπηρέτηση για συζύγους εκπαιδευτικών μόνο από άλλα υπουργεία). Να δίνεται η δυνατότητα για λόγους οικονομίας οι υπεράριθμοι – αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να κάνουν την θερινή τους παρουσία – υπηρεσία στα σχολεία που υπηρετούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Στα θέματα των πανελληνίων να υπάρχει η κλιμάκωση που προβλέπεται από το νόμο Φ.26.2/25-4-06 που είναι σε ισχύ, περί αξιολόγησης μαθητών Λυκείου. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε η πλειοψηφεία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων να είναι καθηγητές Λυκείων, οι οποίοι διδάσκουν το μάθημα σε Λύκειο της επικράτειας (και όχι μόνο της Αττικής) τουλάχιστο τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Να σταματήσει η κατάφωρη διάκριση σε βάρος των μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη επαναληπτικών εξετάσεων, αν αρρωστήσουν αποδεδειγμένα κατά την διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων (δικαίωμα που δίνεται στους μαθητές Γενικών Λυκείων).
Ζητάμε, απαιτούμε και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως έκανε η παράταξή μας σ΄ όλους τους δίκαιους αγώνες του κλάδου μας, επαναφορά του Μισθολόγιου – Βαθμολόγιου για τους εκπαιδευτικούς στην κατάσταση πριν το μνημόνιο και ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την δημόσια παιδεία. Παιδεία με ψίχουλα και υποβαθμισμένους εκπαιδευτικούς δεν υφίσταται.
Για την ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Καραγιάννης Δημήτριος
Καραστέργιος Δημήτριος
Τζάτζης Κων/νος
Χάτσιος Ιωάννης
Τριμίντζιος Χρήστος
Τζιούφας Βασίλειος