Υποχρεωτική η έγκριση σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών
Σε ελεγκτές τόσο για φορολογικά όσο και για θέματα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μετατρέπει σταδιακά το κράτος τους λογιστές φοροτεχνικούς. Ηδη με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών υποχρεώνονται χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση να έχουν λάβει την «έγκριση» – υπογραφή λογιστή. Αυτό συμβαίνει σε κάθε περίπτωση στην περίπτωση που προχωράει ο επιτηδευματίας σε διαδικασία αυτοπεραίωσης.
Όμως, ο φοροτεχνικός δεν θα ελέγχει μόνο τις φορολογικές διαδικασίες αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρώνει η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας. Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Αντ1 δήλωσε ότι σε νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη με την οποία θα πιστοποιούνται λογιστές ώστε κάθε ασφαλιστικό έντυπο ή πληρωμή ενσήμων να γίνεται με την υπογραφή τους. Με αυτόν τον τρόπο τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας εξασφαλίζει έναν πρώτο έλεγχο στις φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες της επιχείρησης. Είναι προφανές ότι δύσκολα επαγγελματίες λογιστής θα βάλει την υπογραφή του όταν γνωρίζει ότι υπάρχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές παραβάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά καθορίζει τα όρια των ακαθάριστων εσόδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. , πάνω από τα οποία υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή φοροτεχνικό με βάση τις διατάξεις φορολογικού νόμου του έτους 2000.
Ειδικότερα, α ποσά των ακαθαρίστων εσόδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων μειώνονται από 300.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις και από 150.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες.
Επίσης, σε όσους περαιώνουν τις φορολογικές χρήσεις με βάση τις διαδικασίες του αυτοελέγχου, υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.
Για την εφαρμογή των πιο πάνω ορίων ακαθαρίστων εσόδων λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποιούνται από τη διαχειριστική περίοδο 2010 και μετά.