H Lys Assia κέρδισε το διαγωνισμό τραγουδιού το 1956
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που καλωσορίζουμε την πρώτη κυρία της Eurovision, την Lys Assia», είπε δια μικροφώνου ο παρουσιαστής του 57ου διαγωνισμού τραγουδιού, από τη σκηνή του «Crystal Hall», και η κάμερα έδειξε την ελβετίδα Rosa Mina Schärer, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, που το 1956 πέρασε στην Ιστορία ως η πρώτη νικήτρια της Eurovision! Η 30χρονη, εκείνη την εποχή Lyz, στο Luganoτης Ελβετίας με το τραγούδι «Refrain», των Emile Gardaz και Voumard Geo, αναδείχτηκε νικήτρια ενώ επέστρεψε άλλες δύο φορές, το 1957 και το 1958, στη σκηνή της Eurovision εκπροσωπώντας πάντοτε την Ελβετία!
Το 1955 στο Μονακό, ο Γάλλος Marcel Bezençon που εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση πρότειν την ιδέα ενός πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού το οποίο θα μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στις 24 Μαΐου του 1956 ο παρουσιαστής Lohengrin Filipello καλοσώρισε στο θέατρο Kursaal στο Luganoτης Ελβετίας τις επτά χώρες, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό… Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ελβετία, με δύο τραγούδια η καθεμία!
Οι τραγουδιστές ερμήνευσαν live τα τραγούδια τους, τα οποία δεν υπερέβαιναν τα τρεισήμισι λεπτά το καθένα, συνοδευόμενοι από την 24μελή ορχήστρα με μαέστρο τον Fernando Paggi. Τα 14 τραγούδια έκρινε κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από δύο εκπροσώπους κάθε χώρας. Αναδείχτηκε νικήτρια η Lys Assia, η οποία εκτός από το νικητήριο γαλλόφωνο τραγούδι Refrain, ερμήνευσε και το δεύτερο τραγούδι της χώρας της, το γερμανόφωνο Das Alte Karussel (Το παλιό λούνα-παρκ).
H Lys το 1956 αναδείχτηκε νικήτρια της Eurovision με το τραγούδι Refrain!
Η εορταστική βραδιά διήρκησε 1ώρα και 40 λεπτά ενώ η κριτική επιτροπή ανακοίνωσε μόνο το νικητήριο τραγούδι, χωρίς ποτέ να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της ψηφοφορίας. Η δεύτερη διοργάνωση του Φεστιβάλ έγινε τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία άρα συμπεραίνουμε ότι τη δεύτερη θέση πρέπει να την πήρε μία από τις δύο γερμανικές συμμετοχές.
Πρέπει να πούμε ότι το πρώτο φεστιβάλ της Eurovision ήταν περισσότερο ραδιοφωνικό, παρά τηλεοπτικό, αφού εκείνη την εποχή δεν ήταν πολλοί οι Ευρωπαίοι που διέθεταν τηλεοπτικό δέκτη!
www.agelioforos.gr