Ένα πρόγραμμα ύψους 230 εκατ. ευρώ θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο ΚορυφήςΕυρωομόλογα για δημόσια έργα και βλέπουμε....

Ομόλογα έργου ναι. Ευρωομόλογα; Μάλλον αργότερα. Αυτή είναι η οδός την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 23 Μαϊου στις Βρυξέλλες. 

Αν και τις τελευταίες ημέρες έχει χυθεί πολύ μελάνι στον διεθνή Τύπο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα περί επαναστατικών προτάσεων του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αυτό που είναι πιθανότερο να συμβεί είναι να εγκριθεί αρχικά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ένα πιλοτικό πρόγραμμα «ομολόγων έργου» (project bonds).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει συνολικά μόλις 230 εκατομμύρια ευρώ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν διευρωπαϊκά σχέδια σε τομείς όπως η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές. Τα χρήματα αυτά προβλέπεται βάσει του σχεδιασμού να διανεμηθούν ως το 2013.

Την ίδια στιγμή, από διάφορες πλευρές, καταβάλλεται προσπάθεια να κατευναστεί ο υπερβολικός ενθουσιασμός για την έκδοση ευρωομολόγων. Χαρακτηριστικές επ’ αυτού ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος σημείωσε ότι η έκδοση ευρωομολόγων δεν αποτελεί λύση για την παρούσα φάση αλλά για αργότερα. Και εξήγησε ότι τα ομόλογα έργου αποτελούν ένα από τα είδη ευρωομολόγου που πρότεινε στην Πράσινη Βίβλο τον Νοέμβριο του 2011.

Τα ευρωομόλογα προκαλούν αλλεργία στο Βερολίνο, που εκφράζει επίσης επιφυλάξεις για την έκδοση ομολόγων έργου, αν η προετοιμασία για την έκδοσή τους δεν είναι επαρκής. Σύμφωνα μάλιστα με τους Financial Times, η γερμανική κυβέρνηση έχει κυκλοφορήσει non paper στους εταίρους της με το οποίο ζητά να επανεκτιμηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα ομολόγων έργου το 2013 και να μην «τρέξει» ως το 2015 όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γερμανία κινούνται και άλλες χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Πάντως, τα ομόλογα έργου είναι το μόνο από την τριάδα των προτάσεων για την τόνωση της ανάπτυξης που αναμένεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες. Τα υπόλοιπα δύο είναι η ενίσχυση με 10 δισεκατομμύρια ευρώ του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) και η επιτάχυνση της διοχέτευσης αναπτυξιακών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία προς τις πτωχότερες περιοχές. Πρόκειται για ένα ποσό περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι και το 2013 που προέρχεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στο θέμα πάντως με την ΕΙΒ, χώρες όπως μεταξύ άλλων η Γερμανία και η Αυστρία επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχει σαφής λίστα με έργα προς χρηματοδότηση ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη πόρων. Η παρουσία στην ηγεσία της ΕΙΒ του Γερμανού Βέρνερ Χόγιερ συνηγορεί υπέρ μίας συντηρητικής προσέγγισης από την πλευρά της τράπεζας. Το ζήτημα δεν αναμένεται να λυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Τόσο για την ΕΙΒ όσο και για τα αναπτυξιακά κονδύλια υπάρχει πάντως υπάρχει ανησυχία στα κράτη – οπαδούς της δημοσιονομικής πειθαρχίας ότι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τα χρέη εν ονόματι μίας αμφισβητούμενης ανάπτυξης. Αυτή, επιμένουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα προέλθει κατ’ αρχήν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.