Η εφημερίδα Wall Street Journal επιχειρεί με εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις να «φωτίσει» τι θα συμβεί εάν η χώρας μας γυρίσει στη δραχμή.
Σημειώνει πως δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη στις ευρωπαϊκές συνθήκες για έξοδο χώρας από την Ευρωζώνη κάτι που πετά τους ειδικούς σε αχαρτογράφητα νερά καθώς προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη μέρα.
Πώς θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;
Με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Πρώτα θα αποφασιστεί μια ημερομηνία οπότε θα ξεκινήσει η καταβολή αμοιβών και συντάξεων σε δραχμή. Αρχικά θα υπάρχει καθορισμένη ισοτιμία ευρώ- δραχμής και μετά θα διαμορφωθεί από την ελεύθερη αγορά, κάτι που θα οδηγήσει σε κάθετη υποτίμηση του νομίσματος.
Θα ανακάμψει ποτέ η δραχμή;
Τελικά θα βρεθεί μια ισορροπία όπου τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες θα γίνουν ελκυστικά στις διεθνείς αγορές. Το τι θα συμβεί μετά εξαρτάται από τους πολιτικούς αξιωματούχους, την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας και τους ίδιους τους Έλληνες, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θεωρώντας δύσκολη τη σύγκριση με τα αντίστοιχα παραδείγματα της Αργεντινής και της Ρωσίας.
Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα και η χρηματοδότηση θα σταματήσει. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διανείμει ένα νέο νόμισμα ως μέσο συναλλαγής.
Θα κυκλοφορούν και ευρώ στην Ελλάδα;
Είναι βέβαιο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η ζήτηση για ευρώ θα είναι υψηλή μέχρι ο πληθυσμός να συνηθίσει την πραγματική αξία της νέας δραχμής. Ίσως κρατηθεί και ως σημείο συναλλαγματικής αναφοράς, όπως στο Μαυροβούνιο.
Τι θα γίνει με το χρέος;
Δυο κατηγορίες χρέους «βλέπει» η εφημερίδα: το χρέος του κράτους προς τους πιστωτές και αυτό των τραπεζών προς την ΕΚΤ. Καθώς και οι δυο κατηγορίες χρεών διέπονται από το διεθνές δίκαιο θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση.
Τι θα στοιχίσει μια έξοδος της Ελλάδας;
Αυτό είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί σε μια νομισματική ένωση. Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το κόστος μιας τέτοιας εξόδου ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ.
Πώς θα επηρεαστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις;
Καθώς θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης, πάρα πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν.
Τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες;
Εκεί τα πράγματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και απρόβλεπτα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Τι θα γίνει με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία;
Θα ενταθεί σαφώς η πίεση προς τις δυο χώρες. Και οι δυο χώρες θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση ενώ η προσοχή θα στραφεί σε αυτές κάνοντας την κατάσταση μη βιώσιμη.