Ενόσω οι απανωτές διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης αποβαίνουν άκαρπες και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στο πολιτικό «γαϊτανάκι» που έχει στηθεί με τις μετεκλογικές και προεκλογικές αντιμαχίες των κομμάτων, πίσω από τις κουίντες διεξάγεται ένα παρασκηνιακό «παζάρι» για την τύχη του περίφημου ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ του οποίου οι κάτοχοι (ή «ο κάτοχος»  αν ισχύουν οι πληροφορίες πως πρόκειται για έναν και μοναδικό επενδυτή) δεν δέχθηκαν να υπαχθούν στο «κούρεμα» του PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στο υπόγειο αυτό παζάρι φαίνεται πως κερδίζει προς το παρόν έδαφος η ιδέα να μη χάσουν τα λεφτά τους οι κάτοχοι του συγκεκριμένου ομολόγου. Η άποψη αυτή φέρεται ότι βρίσκει απήχηση μεταξύ των πολιτικών «αντιδίκων» και θεωρείται πως πλεονεκτεί, στον βαθμό που δεν θα δεσμεύει την επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της για την τύχη και των υπολοίπων ομολόγων, αξίας 5,9 δισ. ευρώ που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Μέχρι τις 15 Μαΐου το πολιτικό συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. Προς το παρόν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δηλώνει πως έχει ήδη υποβάλει παραίτηση και άρα δεν μπορεί να αναλάβει και την ευθύνη για μια τέτοια απόφαση, που ίσως κρύβει απρόβλεπτες συνέπειες, παρότι αφορά λιγότερο και από το 10% του συνόλου των ομολόγων που οι κάτοχοί τους αρνήθηκαν το PSI.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διατυπώνονται εισηγήσεις προς τους αρχηγούς,  ενόψει των αποφάσεων που καλούνται αυτοί να λάβουν.

Αν όμως πληρωθεί το ομόλογο, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως στροφή στην πολιτική που χάραξε το PSI. Μέχρι προ διμήνου η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιούσε όσους αρνούνται να μετάσχουν στο «κούρεμα» ότι… «θα κάνουν τα ομόλογά τους κορνίζα»!

Αυτό μπορεί να λειτουργούσε ως διαπραγματευτική πίεση για να αναγκάσει περισσότερους να μετάσχουν στο PSI. Αλλά και οι οργανωτές του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, όπως ο κ. Τσαρλς Νταλάρα, δήλωναν πως δεν φοβούνται ενεργοποίηση και πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), προς αποφυγήν των οποίων επελέγη ένα προσεκτικό «εθελοντικό κούρεμα» , αντί μας κανονικής «στάσεως πληρωμών».

Στον αντίποδα όμως, αν πληρωθεί κανονικά το συγκεκριμένο ομόλογο, ενδεχομένως «να ανοίξει η όρεξη» και σε άλλους που μετείχαν στο PSI, να διεκδικήσουν επίσης την εξ ολοκλήρου πληρωμή των δικών τους ομολόγων.

Αν και στον χρόνο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη πολλά μπορούν  να αλλάξουν, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων φαίνεται πως πέφτουν δύο βασικά σενάρια για τι θα πρέπει να πληρώσει το δημόσιο στους «αντιδραστικούς» κατόχους του υπό ξένο δίκαιο ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ:

(α) να προτείνει «κούρεμα» κατά 53,5% χωρίς όμως να προσφέρει τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του PSI, δηλαδή ομόλογα EFSF, ρήτρα ΑΕΠ κ.λπ,

(β) να το εξοφλήσει στο άρτιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ομόλογο θα γίνει σε συνεννόηση και με την Τρόικα, που αντιδρά πάντως στην ιδέα να μην το αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.

Και στην περίπτωση πάντως «αναγκαστικού κουρέματος» κατά 53,5% φαντάζει πιθανό να προκληθεί νέο πιστωτικό γεγονός και συνακόλουθη πυροδότηση των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας.

 

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.