Το απόλυτο «πειραματόζωο». Μια χώρα, την οποία έσυρε εκτός αγορών μια εγχώρια και ξένη ηγεσία, την υπερδανείζουν και μειώνουν τα έσοδα των κατοίκων της. Και τώρα όλα είναι έτοιμα για το απόλυτο πείραμα: η ίδια διαλυμένη οικονομία, πιθανότατα, να δοκιμαστεί και με ακυβερνησία καθώς οι δημοσκοπήσεις αποτελούν σοκ για τα δυο κόμματα εξουσίας με ένα ποσοστό που φθάνει στο 35-37%.
Το σοκ, ήδη αποτυπώθηκε και στο χρηματιστήριο αφού πρόσφατα έχασε το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. Μέχρι σήμερα το χρηματιστήριο δεν έχει αντιδράσει έντονα αρνητικά, αν και οι δημοσκοπήσεις για τα δυο κόμματα είχαν γνωστοποιηθεί. Αν όμως επιβεβαιωθούν στην πράξη, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά…
Γι’ αυτό η αγωνία στους οικονομικούς παράγοντες είναι έκδηλη, δεδομένου ότι, χρειάζεται άμεσα μια κυβέρνηση- η οποία σε συνεργασία με το Ταμείο Στήριξης και την Τρόικα – θα νομοθετήσει, μεταξύ άλλων, για τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης.
Και μόνο η σκέψη για την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης προκαλεί ρίγος στην αγορά διότι σε μια αγορά που μετά βίας αλλάζουν «χέρια» 15-20 εκατ. ευρώ. από ελληνικά χαρτοφυλάκια, είναι σχετικά εύκολο να προκληθούν ρευστοποιήσεις οι οποίες θα έφερναν την αγορά ακόμη και 200 μονάδες χαμηλότερα. Τα επίπεδα θα είναι τα χαμηλότερα της εικοσαετίας και θα παραπέμπουν στην εποχή που χρηματιστές μοίραζαν τυρόπιτες μαζί με τις μετοχές.
Έμπειροι χρηματιστές ούτε καν θέλουν να σκέφτονται αυτή την προοπτική- καθώς θα αποτελούσε το τελικό κτύπημα σε μια αγορά η οποία βρίσκεται επί 2 χρόνια και πλέον χωρίς καμία συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές.
Τα σοκ που θα προκληθεί από την ακυβερνησία στην οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερο από μια βουτιά στο χρηματιστήριο διότι ήδη ελληνικές εταιρείες δεν μπορούν να λάβουν εγγυητικές επιστολές προκειμένου να πραγματοποιήσουν εξαγωγές.
Η δεύτερη συνέπεια θα είναι νέες καθυστερήσεις στις περίφημες ιδιωτικοποιήσεις με συνέπεια τα πρόγραμμα να οδεύει σε αναβολή για τους επόμενους μήνες.
Πάντως, οι ξένοι επενδυτές λόγω των συνθηκών- ίσως και των σωστών προβλέψεών τους- εδώ και καιρό είναι απόντες από το χρηματιστήριο και μάλιστα ορισμένοι δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στην ελληνική μόνο όταν ….ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη κυβέρνηση διότι δεν μπορεί να προχωρήσει η σχετική διαδικασία, αν προκύψουν κόμματα που έχουν δηλώσει ότι θέλουν την πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών- με ένα θολό καθεστώς που παραπέμπει στα αποτυχημένα σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις των πολιτικών επιπλοκών, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης δήλωσε ότι, θα προκύψει κυβέρνηση, στηρίζοντας προφανώς την αισιοδοξία του σε μια πιθανή συγκυβέρνηση των δυο κομμάτων.
Πορεία προς το άγνωστο
Η προοπτική, μιας ακυβερνησίας όμως – ακόμη και μιας εβδομάδας – ανοίγει κυριολεκτικά τους ασκούς του Αιόλου. Οι ελληνικές Τράπεζες- όπως και οι ξένοι επιτηρητές- θα περιμένουν τις διαδικασίες και τις αποφάσεις των πολιτικών για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση.
Βεβαίως, υπάρχουν, τα 18 δισ. ευρώ τα οποία θα διοχετευθούν στις ελληνικές τράπεζες με την μορφή ομολόγων για να λάβουν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Το κυρίαρχο, όμως, πρόβλημα είναι η απουσία ρευστότητας στην αγορά η οποία ήδη έχει αρχίσει και προκαλεί τριγμούς ακόμη και σε μονοπωλιακές εταιρείες όπως η ΔΕΗ ( από συγκεκριμένα λάθη πολιτικών και management ).
Και σε μια οικονομία η οποία δεν έχει ρευστότητα επανέρχεται εύκολα η συζήτηση (ο εφιάλτης) εξόδου από το ευρώ. Διότι μια έξοδος από το ευρώ θα είναι τουλάχιστον εφιάλτης για αρκετό καιρό – εξ ου και οι εταίροι μας δεν αφήνουν, προκειμένου να μην αρχίσει το ντόμινο…