Αιφνιδιαστικές εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο
Ένα βήμα μπρος δύο πίσω για το πανεπιστημιακό ίδρυμα που καρκινοβατεί επί χρόνια.
Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η παραίτηση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που ανακοινώθηκε προχτές το απόγευμα με ανακοίνωση της ίδιας της Διοικούσας.
Η Διοικούσα Επιτροπή αιτιολογεί την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι «ολοκλήρωσε τους πρώτους στόχους» και τώρα θέτει την παραίτηση στη διάθεση της υπουργού «εν’ όψει των επικείμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Στην πραγματικότητα η Διοικούσα Επιτροπή που παραιτήθηκε μετά από εισήγηση του προέδρου της Γιάννη Μανωλόπουλου, ομολογεί την «ανεπάρκειά της» στο ένα έτος της θητείας της. «Ουδείς αντιλήφθηκε την παρουσία τους επί ένα χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά, παράγων που ζει εκ των έσω τα τεκταινόμενα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η χαμηλή αποδοτικότητα προέδρου και Δ.Ε. προβλημάτισε ιδιαιτέρως την ίδια την υπουργό Παιδείας, η οποία φέρεται να είχε ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών της.
Μάλιστα μέσα στο πανεπιστήμιο λέγεται πως «η εντύπωση ότι μέρα με τη μέρα έρχεται η παραίτηση ήταν διάχυτη». Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για αποπομπή και όχι για παραίτηση. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι από τις διορισμένες διοικήσεις τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ζητήθηκε παραίτηση μόνο από τη Δ.Ε του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δεν πειράχτηκαν οι Δ.Ε. των Πανεπιστημίων Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πάτρας.
Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι το τέλος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας επιτάχυναν οι «κακές σχέσεις» του προέδρου και της Διοικούσας, κυρίως με τους φοιτητές, αλλά και με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δεν θα μπει καν στην «τυπική διαδικασία» να κάνει ή να μην κάνει δεκτή την παραίτηση. Αντιθέτως, η παραίτηση θεωρείται δεδομένη. Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εν’ όψει και των θεσμικών αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επείγεται για τον ορισμό νέας Διοικούσας Επιτροπής, στην οποία αναμένεται να προβεί εντός δεκαπενθημέρου. Πάντως, η αποτυχία της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου της ακριτικής περιοχής, αποτελεί συγχρόνως και ομολογία αποτυχίας της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που δεν διόρισε ούτε ένα μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, ενώ συγχρόνως διόρισε και εξωπανεπιστημιακούς, άσχετους με τα ακαδημαϊκά πράγματα. Η σύνθεση της νέας Δ.Ε. θα δείξει αν η υπουργός παιδείας αναγνωρίσει το «λάθος». Εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα προβεί σε «διορθωτική κίνηση», ορίζοντας τουλάχιστον 4-5 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Φαβορί στη νέα Διοικούσα θεωρούνται οι πρόεδροι των αυτοδύναμων τμημάτων του Πανεπιστημίου, ένας εκ των οποίων ενδεχομένως να είναι και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής. Σ’ αυτή την περίπτωση τα ποιοτικά δεδομένα αλλάζουν, καθώς όχι μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα του εν λόγω πανεπιστημίου θα έχει μία ισχυρή εκπροσώπηση στη Διοικούσα, αλλά θα προέρχεται και ο πρόεδρος από τα σπλάχνα του πανεπιστημίου.
Η επίσημη ανακοίνωση της Δ.Ε. είναι η παρακάτω:
Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θεωρούν ότι μετά από ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων τους έχουν με επιτυχία ολοκληρώσει τους πρώτους σημαντικούς στόχους που έθεσαν:
1. Την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που σχετίζονται με το κτιριακό ζήτημα (ιδιοκτησιακό, τοπικό ρυμοτομικό, κτιριολογικό, ανάθεση μελετών, ένταξη στο ΕΣΠΑ των κτιριακών υποδομών Κοζάνης και Φλώρινας).
2. Τη βελτίωση των διοικητικών λειτουργιών του ιδρύματος και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των μη-αυτοδύναμων τμημάτων, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την δραματική έλλειψη προσωπικού.
3. Την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών και εθνικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων του ιδρύματος με έσοδα πολλαπλάσια της κρατικής χρηματοδότησης.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις και εν όψει των επικείμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου, η Διοικούσα Επιτροπή ομόφωνα θέτει τη παραίτησή της στη διάθεση του Υπουργείου ώστε να το διευκολύνει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του.
Την προσεχή Τρίτη και ώρα 12 το μεσημέρι, η παραιτηθείσα Δ.Ε. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Τέλος να σημειωθεί ότι «πανεπιστημιακοί και πολιτικοί κύκλοι» αποδίδουν την «αλλαγή φρουράς» και σε «εσωκομματικά προβλήματα» του ΠΑΣΟΚ. Το βέβαιο είναι ότι οι «πειραματισμοί» με το σχήμα διοίκησης, βάζουν σε νέες περιπέτειες το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο ούτως ή άλλως καρκινοβατεί εδώ και χρόνια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ