Παρουσία του Δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη

Υπογράφτηκε σήμερα, Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, στην Πρυτανεία, η Προγραμματική Σύμβαση για την Ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς (ΚΕ.ΠΑ.Μ.) του νομού Γρεβενών.
Η Σύμβαση υπογράφτηκε από το Α.Π.Θ., εκπροσωπούμενο από τον Πρύτανη, Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, το Δήμο Γρεβενών και την Αναπτυξιακή Γρεβενών Α.Ε. εκπροσωπούμενοι από το Δήμαρχο Γρεβενών και Πρόεδρο της ΑΝ.ΓΡΕ., Δημοσθένη Κουπτσίδη.

Το Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς, μέσω του κατάλληλα επιλεγμένου εξοπλισμού του, θα προσφέρει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες, οι οποίες στερούνται ανάλογων υποδομών.

«Μετά το Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα σειρά έχει το Παλαιοντολογικό Πάρκο στη Μηλιά. Η νέα δομή θα καλύψει την έλλειψη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και παλαιοντολογικών υποδομών στην Ελλάδα γενικότερα, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επίσης, θα καλύψει τις ανάγκες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε υποδομές εκπαίδευσης των φοιτητών και έρευνας στην επιστήμη της Παλαιοντολογίας και της Γεωλογίας» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε «Εκεί που η επιστήμη συναντά τις τοπικές κοινωνίες γεννιέται η ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής του επιστημονικού πλούτου προς την κοινωνία. Η συνεργασία πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας δίνει σάρκα και οστά στο μεγάλο όραμα για το πανεπιστήμιο που είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία».

Ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της ΑΝ.ΓΡΕ., Δημοσθένης Κουπτσίδης δήλωσε «Σήμερα ολοκληρώνεται ένας αγώνας πολλών ετών που ξεκίνησε όταν βρέθηκαν τα πρώτα ευρήματα από την Καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά. Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ξεκινήσαμε τον αγώνα, σε συνεργασία πάντα με την Ευαγγελία Τσουκαλά και το Α.Π.Θ., για τη δημιουργία του ΚΕ.ΠΑ.Μ. Οι μελέτες προχώρησαν αρκετά και φτάσαμε σε ένα τελικό στάδιο αυτών των προσπαθειών όπου με φορέα το Δήμο Γρεβενών υπογράψαμε σήμερα, την προγραμματική σύμβαση. Ο δρόμος ανοίγει και είμαστε σε τελικό στάδιο. Ήδη στην τεχνική στήριξη της Περιφέρειας έχει ενταχθεί και η αποπεράτωση της μουσειολογικής μελέτης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα. Υπάρχει η βούληση, σε επίπεδο διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει όραμα και ελπίδα σε όλους τους Γρεβενιώτες».

Η Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και της ανασκαφής Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά δήλωσε «Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, μετά από 20 χρόνια ερευνών και ανασκαφών, το να μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα Κέντρο Παλαιοντολογίας που θα στεγάσει όλα αυτά τα ευρήματα και θα δώσει στον τόπο μια νέα πνοή ανάπτυξης».

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα χρησιμοποιεί τις υποδομές του ΚΕ.ΠΑ.Μ. συνολικά 3.000 τ.μ., για την κάλυψη διδακτικών αναγκών των φοιτητών του, ενώ, παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα σε ερευνητές παλαιοντολόγους και γεωλόγους του Α.Π.Θ., καθώς και σε επισκέπτες ερευνητές να διεξάγουν ερευνητικά προγράμματα στην προνομιούχο –από άποψη πλούτου φυσικής ιστορίας και απολιθωμάτων μοναδικών παγκοσμίως– αυτή περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου. Το πλούσιο παλαιοντολογικό υλικό, το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο του ερευνητικού εξοπλισμού αλλά και η συστηματική συμμετοχή του ΚΕ.ΠΑ.Μ. σε διεθνή προγράμματα θα διασφαλίζουν την παραγωγή σημαντικού ερευνητικού έργου από το προσωπικό του Α.Π.Θ., καθώς και από τους επισκέπτες ερευνητές.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο φιλοξενούνται οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μ., που ανήκουν σε προβοσκιδωτό 3.000.000 ετών και έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε το 2007 από ομάδα του Α.Π.Θ., με επικεφαλής την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.