Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή του Μπιν Λάντεν…
Δείτε τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποδοθεί στην Αλ Κάιντα από το 1993 μέχρι σήμερα.
1993
-26 Φεβρουαρίου: ΗΠΑ- Βομβιστική επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Η έκρηξη συγκλόνισε τα έξι επίπεδα του υπογείου των διδύμων πύργων όπου 55.000 άνθρωποι βρίσκονταν τη στιγμή της επίθεσης.
1995
– 13 Νοεμβρίου: Σαουδική Αραβία -Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μπροστά από κτίριο της Εθνικής Φρουράς, όπου εργάζονταν αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι. Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ινδοί σκοτώθηκαν. Περισσότεροι από 60 τραυματίσθηκαν.
1996
-25 Ιουνίου: Σαουδική Αραβία- Φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά ανατινάσσεται στην πύλη της αμερικανικής βάσης στο Χόμπαρ, σκοτώνοντας 19 Αμερικανούς και τραυματίζοντας 386 άτομα.
1998
-7 Αυγούστου: Κένυα- Τανζανία – Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάσσονται σχεδόν ταυτόχρονα κοντά τις αμερικανικές πρεσβείες του Ναϊρόμπι (Κένυα) και του Νταρ ες Σαλάμ (Τανζανία). Απολογισμός: 224 νεκροί, ανάμεσά τους 12 Αμερικανοί, και χιλιάδες τραυματίες.
2000
-12 Οκτωβρίου: Υεμένη- 17 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο λιμάνι του Αντεν στην επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού σκάφους USS Cole.
2001
– 11 Σεπτεμβρίου: ΗΠΑ- Τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη που μεταφέρουν συνολικά 266 άτομα καταλαμβάνονται από αεροπειρατές και χρησιμοποιούνται ως όπλα στις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και εναντίον του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον. Το τέταρτο συνετρίβη στην Πενσιλβάνια. Πρόκειται για τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία με 3.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.
2002
– 11 Απριλίου: Τυνησία- 21 νεκροί ανάμεσά τους 14 Γερμανοί στην Τυνησία σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της συναγωγής Γρίμπα της Τζέρμπα.
– 12 Οκτωβρίου: Ινδονησία- 202 νεκροί, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι τουρίστες, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον ντιστοτέκ στο Μπαλί, που αποδόθηκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια, οργάνωση που επιδιώκει την δημιουργία ισλαμικού κράτους στη Νοτιο-ανατολική Ασία και επηρεάζεται από την αλ Κάιντα.
2003
-12 Μαΐου: Σαουδική Αραβία – 35 νεκροί, ανάμεσά τους 9 Αμερικανοί, σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον συγκροτήματος κατοικιών στο Ριάντ.
– 16 Μαΐου: Μαρόκο- 45 νεκροί (ανάμεσά τους 12 καμικάζι) κατά τη διάρκεια επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον εστιατορίων, ξενοδοχείων και εβραϊκών στόχων στη Καζαμπλάνκα.
-15 και 20 Νοεμβρίου: Τουρκία- 63 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον δύο συναγωγών, του βρετανικού προξενείου και της βρετανικής τράπεζας HSBC στην Κωνσταντινούπολη.
2004
-2 Μαρτίου: Ιράκ- Περί τους 180 νεκρούς σε σειρά επιθέσεων εναντίον σιιτικών ιερών τόπων στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα
-11 Μαρτίου: Ισπανία- 191 νεκροί και περί τους 2.000 τραυματίες σε σειρά επιθέσεων εναντίον τρένων σε τρεις σταθμούς της Μαδρίτης και των προαστίων.
2005
-7 Ιουλίου: Βρετανία- 56 νεκροί (ανάμεσά τους 4 καμικάζι) κατά τη διάρκεια τεσσάρων επιθέσεων αυτοκτονίας στο μετρό και σε ένα λεωφορείο του Λονδίνου.
-23 Ιουλίου: Αίγυπτος – 68 νεκροί σε σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.
-9 Νοεμβρίου: Ιορδανία- 60 νεκροί σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ξενοδοχείων στο Αμάν.
2006
– 24 Απριλίου: Αίγυπτος- 20 νεκροί και 90 τραυματίες σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο θέρετρο Νταχάμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.
2007
-14 Αυγούστου: Ιράκ – Περισσότεροι από 400 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις με παγιδευμένα φορτηγά εναντίον κουρδικής θρησκευτικής αίρεσης στην επαρχία της Νινευί.
-11 Δεκεμβρίου: Αλγερία- 41 νεκροί, ανάμεσά τους 17 υπάλληλοι του ΟΗΕ, σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αλγέρι.
2008
-17 Σεπτεμβρίου: Υεμένη- Επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σαναά, με 16 νεκρούς, ανάμεσά τους και 6 δράστες.
-20 Σεπτεμβρίου: Πακιστάν- 60 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό εναντίον του ξενοδοχείου Marriott του Ισλαμαμπάντ.
2009
-25 Δεκεμβρίου: Ολλανδία/ΗΠΑ- Κατά τη διάρκεια πτήσης ανάμεσα στο Αμστερνταμ και το Ντιτρόιτ, ένα Νιγηριανός, ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, προσπάθησε να ανατινάξει το αεροσκάφος με εκρηκτική ύλη που είχε κρύψει στα ρούχα του. Εξουδετερώθηκε και τραυματίσθηκε από τα εκρηκτικά.
2010
-24 Νοεμβρίου: Υεμένη- 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θρησκευτικής πομπής σε προπύργιο της σιιτκής εξέγερσης στη βόρεια Υεμένη. Η επίθεση αποδόθηκε από αρχηγό φυλής στην Αλ Κάιντα.
Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή του μπιν Λάντεν:
1957 – Ο Οσάμα μπιν Μοχάμαντ μπιν Αουάντ μπιν Λάντεν γεννιέται στο Ριάντ- ένα από τα περισσότερα από 50 παιδιά ενός εκατομμυριούχου επιχειρηματία. Δεν είναι σαφής η ακριβής ημερομηνία γέννησής του.
1976 – Σπουδάζει Διοίκηση και Οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Τζέντα.
26 Δεκεμβρίου 1979 – Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Από το 1984, ο μπιν Λάντεν εμπλέκεται με την υπηρεσία υποστήριξης των αράβων εθελοντών που φθάνουν στην περιοχή για να πολεμήσουν κατά των σοβιετικών δυνάμεων, η οποία εδρεύει στην Πεσαουάρ.
1986 – Ο μπιν Λάντεν μετεγκαθίσταται στην Πεσαουάρ, ξεκινάει την εισαγωγή όπλων και σχηματίζει την δική του, ολιγάριθμη ομάδα εθελοντών μαχητών.
1988 – Ιδρύεται η Αλ Κάιντα (Η Βάση) και αποτελεί πόλο έλξης των ακραίων μουσουλμάνων που επιδιώκουν την εγκατάσταση περισσότερο φονταμενταλιστικών κυβερνήσεων στις πατρίδες τους και μοιράζονται το μίσος τους για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις που είναι σύμμαχοι των Αμερικανών.
1991 -Ο μπιν Λάντεν εγκαταλείπει τη Σαουδική Αραβία και αυτοεξορίζεται, καθώς αντιτίθεται στη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ.
Ιούνιος 1993 – Η οικογένεια του μπιν Λάντεν παύει τον Οσάμα από μέτοχο στις επιχειρήσεις της, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.
9 Απριλίου 1994 – Η Σαουδική Αραβία, εξοργισμένη από την προπαγάνδα που διεξάγει ο Οσάμα κατά της ηγεσίας της, τού αφαιρεί την υπηκοότητα.
Μάϊος 1996 – Ο μπιν Λάντεν αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Σουδάν μετά από αμερικανικές πιέσεις στην κυβέρνηση της χώρας και μεταβαίνει στο Αφγανιστάν.
Αύγουστος 1996 -Ο μπιν Λάντεν εκδίδει φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού ζητώντας τον θάνατό τους.
Οκτώβριος 1996 – Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τον μπιν Λάντεν υπ΄αριθμόν ένα ύποπτο για δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία από τις οποίες σκοτώθηκαν 24 Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ινδοί.
7 Αυγούστου 1998 – Παγιδευμένα με εκρηκτικά φορτηγά εκρήγνυνται έξω από αμερικανικές πρεσβείες στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάαμ. Από τις επιθέσεις σκοτώνονται 224 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 12 αμερικανοί. Οι ΗΠΑ στη συνέχεια κατηγορούν τον μπιν Λάντεν ότι ενορχήστρωσε τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διατάζει πυραυλικά πλήγματα.
12 Οκτώβριος 2000 – Η Αλ Κάιντα πραγματοποιεί επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole, στο λιμάνι Άντεν της Υεμένης. 17 ναύτες σκοτώνονται.
11 Σεπτεμβρίου 2001 – Τρία αεροσκάφη στα οποία εκδηλώνεται αεροπειρατεία συντρίβονται σε αμερικανικούς στόχους, μεταξύ των οποίων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο. Ένα τέταρτο συντρίβεται στην Πενσιλβάνια. Σχεδόν 3.000 είναι οι νεκροί από τις επιθέσεις. Σε βίντεο που δίνεται αργότερα στη δημοσιότητα, ο μπιν Λάντεν υποστηρίζει ότι η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων ξεπέρασε τις προσδοκίες της αλ Κάιντα.
17 Σεπτεμβρίου 2001 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι ο μπιν Λάντεν «Καταζητείται: Ζωντανός ή Νεκρός» .
7 Οκτωβρίου 2001 – Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στο υπό τους Ταλιμπάν διοικούμενο Αφγανιστάν, έδρα του μπιν Λάντεν και της αλ Κάιντα.
6 Δεκεμβρίου 2001 – Δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την κυριότερη βάση του μπιν Λάντεν στα βουνά Τόρα Μπόρα, στο ανατολικό Αφγανιστάν.
26 Δεκεμβρίου 2001 – Ο μπιν Λάντεν δηλώνει σε βίντεο ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας της 11ης Σεπτεμβρίου στόχευαν να σταματήσουν την αμερικανική στήριξη προς το Ισραήλ.
10 Σεπτεμβρίου 2002 – Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ηχητικό μήνυμα που φέρεται ότι ανήκει στον μπιν Λάντεν, ο οποίος εξαίρει τους αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζοντάς τους «άνδρες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας» .
Νοέμβριος 2002 – Η αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο ξενοδοχείο Mombasa Paradise, στο οποίο διέμεναν Ισραηλινοί, από τις οποίες σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 80.
Οκτώβριος 2004 -Ο μπιν Λάντεν εμφανίζεται εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, στο πρώτο του ηχογραφημένο μήνυμα επί ένα χρόνο και πλέον, για να χλευάσει τον Μπους.
Ιανουάριος 2006 – Το πρώτο μήνυμα του μπιν Λάντεν σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια να δείξει ότι εξακολουθεί να ηγείται της αλ Κάιντα.
Σεπτέμβριος 2006 – Ο Μπους δεσμεύεται ότι «Η Αμερική θα σε εντοπίσει» .
Σεπτέμβριος 2007 – Ο μπιν Λάντεν εμφανίζεται σε ένα νέο βίντεο μετά από σχεδόν τρία χρόνια να λέει στις ΗΠΑ ότι είναι ευάλωτες παρά την δύναμή τους.
18 Μαϊου 2008 – Ο μπιν Λάντεν καλεί τους μουσουλμάνους να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της υπό την Χαμάς διοικούμενης Λωρίδας της Γάζας και να πολεμήσουν τις αραβικές κυβερνήσεις που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.
24 Ιανουαρίου 2010 – Ο μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση στις 25 Δεκεμβρίου με στόχο αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ σε ηχητικό του μήνυμα στο οποίο δεσμεύεται να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.
26 Ιανουαρίου 2010 – Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι η αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί από την δράση των ΗΠΑ.
25 Μαρτίου 2010 – Ο μπιν Λάντεν απειλεί ότι η αλ Κάιντα θα σκοτώσει όποιον Αμερικανό συλλάβει, αν ο κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που κρατείται από τις ΗΠΑ, θανατωθεί, σύμφωνα με ηχογραφημένο όνομα που μετέδωσε το αλ Τζαζίρα.
21 Ιανουαρίου 2011- Ο μπιν Λάντεν δηλώνει σε ηχογραφημένο του μήνυμα ότι η απελευθέρωση γάλλων ομήρων που κρατούνταν στο Νίγηρα από την αλ Κάιντα εξαρτάται από την αποχώρηση των γάλλων στρατιωτών από τα μουσουλμανικά εδάφη.
1 Μαϊου 2011 – Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώνεται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν, ανακοινώνει ο πρόεδρος Ομπάμα.