Σταματά από τον επόμενο μήνα η χορήγηση επιδομάτων σε 36.294 δικαιούχους, οι οποίοι δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα, ενώ απειλούνται και με ποινικές διώξεις. Τα 110 εκατ. ευρώ φτάνει η εξοικονόμηση πόρων για τα Ταμεία
Κραυγαλέες περιπτώσεις εξαπάτησης με προνοιακά επιδόματα-μαϊμού αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας:
Γυναίκα είχε «ξεχάσει» να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της από το 2006, εισπράττοντας στο μεταξύ επιδόματα ύψους 17.000 ευρώ. Ατομα με νοητική υστέρηση που συμπλήρωσαν μόνοι τα έντυπα για την απογραφή. Τυφλός ταξιτζής εντοπίστηκε στη Ζάκυνθο…
Από τον επόμενο κιόλας μήνα, σταματά η χορήγηση επιδομάτων σε 36.294 δικαιούχους, οι οποίοι δεν προσήλθαν στα ΚΕΠ να απογραφούν. Ενας στους έξι δικαιούχους δεν απογράφηκαν και αυτό οδηγεί σε εξοικονόμηση 110 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.
Οσοι εισέπραξαν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, θα κληθούν να επιστρέψουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, ενώ αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικά:
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση φτάνει τα όρια σύστασης συμμορίας και απαιτείται και ποινική αξιολόγηση», τόνισε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης. Βλέπουμε -είπε- ότι σε μία περιοχή της χώρας εμφανίζεται μία αναπηρία, με ποσοστό 1%, ενώ σε άλλες η ίδια αναπηρία έχει ποσοστά 4% ή 5%, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας προγραμματίζουν νέο κύκλο «ξεκαθαρίσματος», ο οποίος ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα. Θεωρούν ότι υπάρχει πολύ «ψαχνό» και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κοπούν έως και τα μισά επιδόματα που χορηγούνταν μέχρι σήμερα:
«Η ολοκλήρωση της επίπονης εργασίας της απογραφής των δικαιούχων είχε τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία αποδίδουν από τον επόμενο κιόλας μήνα», ανέφερε ο υπ. Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι καταγγελίες για ανθρώπους που λαμβάνουν παράνομα προνοιακά επιδόματα είναι συνεχείς. Στόχος μας -εξήγησε ο κ. Μπόλαρης- είναι η προάσπιση του δημοσίου χρήματος. Να φτάνουν τα χρήματα στους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη και να εξοβελιστούν όσοι τα εισπράττουν χωρίς να τα δικαιούνται.
Με την απογραφή, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο διαθέτει μία κεντρική ηλεκτρονική βάση με την οποία μπορεί να διασταυρώνει τα δεδομένα. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΠΟΥ, θα μπορεί να αξιολογεί τον επιπολασμό διαφόρων παθήσεων στον πληθυσμό. Οταν διαπιστώσει αποκλίσεις σε κάποια περιοχή, θα διενεργεί συμπληρωματικούς ελέγχους, προκειμένου να εντοπίζει «ύποπτες» περιπτώσεις.
Η διαδικασία καταγραφής και καταβολής των επιδομάτων αποκτά κεντρικό χαρακτήρα. Το επόμενο δίμηνο, η πληρωμή των επιδομάτων δεν θα γίνεται μέσω νομαρχίας, αλλά μέσω της τράπεζας και αυτό καθιστά ακόμη πιο εύκολο τον έλεγχο.
Η «ΦΑΜΠΡΙΚΑ»
Ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες και από γιατρούς που χορηγούσαν πιστοποιητικά, αναμένεται να αναζητήσει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με καταγγελίες, συγκεκριμένοι γιατροί είχαν στήσει «φάμπρικα», χορηγώντας εκατοντάδες πιστοποιητικά. Η προσπάθεια ήταν απροκάλυπτη, καθώς γιατροί πιστοποιούσαν προβλήματα υγείας άσχετων με τη δική τους ειδικότητα. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις πνευμονολόγου ο οποίος πιστοποιούσε βαριά νοητική υστέρηση, γυναικολόγου που πιστοποιούσε χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα και γυναικολόγου που βεβαίωνε ότι συγκεκριμένος πολίτης έπασχε από κατάθλιψη.
Καθημερινές ιστορίες προνοιακής τρέλας
- 17.000€ Γυναίκα, της οποίας η μητέρα πέθανε τον Μάρτιο του 2006, έπαιρνε επίδομα τυφλότητας. Δικαιολογήθηκε στο υπουργείο Υγείας λέγοντας ότι είχε ξεχάσει να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της (επιβάρυνση για το κράτος: 17.000 ευρώ).
- 17 προνοιακά επιδόματα εμφανίστηκε να παίρνει γυναίκα υπερήλικας
- 9 προνοιακά επιδόματα εμφανίστηκε να εισπράττει ασφαλισμένη
- Υπάλληλοι των ΚΕΠ σε όλη τη χώρα μαρτυρούν περισσότερες από δέκα περιπτώσεις δικαιούχων επιδομάτων νοητικής υστέρησης, οι οποίοι συμπλήρωναν μόνοι τους τη σχετική αίτηση απογραφής.
- Δικαιούχος επιδόματος τυφλότητας προσήλθε στο ΚΕΠ και υποδείκνυε στους υπαλλήλους πώς να συμπληρώσουν την αίτηση απογραφής.
- Δημοσιογράφος μεγάλης ηλικίας, με ολική τυφλότητα, είχε αποποιηθεί το επίδομά του και το είχε μεταβιβάσει (άγνωστο με ποιον τρόπο) σε άλλο άτομο.
- Στη Ζάκυνθο εντοπίστηκε ταξιτζής ο οποίος ήταν δικαιούχος επιδόματος τυφλότητας.
Ψευδείς διαγνώσεις από γιατρούς
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γιατρών που χορηγούσαν πιστοποιητικά αναπηρίας για περιστατικά άλλης ιατρικής ειδικότητας
- 1 Πνευμονολόγος είχε πιστοποιήσει βαριά νοητική υστέρηση σε πολίτη, ο οποίος έλαβε και το σχετικό επίδομα.
- 2 Γυναικολόγος πιστοποίησε άσθμα σε πολίτη, προκειμένου να λάβει προνοιακό επίδομα.
- 3 Γυναικολόγος χορήγησε πιστοποιητικό για κατάθλιψη.
ΕΘΝΟΣ… ΑΝΑΠΗΡΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ
Από τον Εβρο έως την Κρήτη τα πλοκάμια του κυκλώματος
- Μόλις 270 άτομα από τους 590 που εισέπρατταν επίδομα τυφλότητας απογράφηκαν στην Πιερία
Με καταιγιστικό ρυθμό αυξάνονταν τα τελευταία χρόνια οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων. Τυφλοί, κωφάλαλοι και άτομα με βαριά αναπηρία συνέρρεαν κατά εκατοντάδες στις αρμόδιες υπηρεσίες, υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά τους. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μία χώρα με έντονη νοσηρότητα σε συγκεκριμένες παθήσεις που – όλως τυχαίως – εξασφάλιζαν και το ανάλογο επίδομα.
Στην Πιερία, οι δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας το 2009 ήταν 354 άτομα. Το 2010 (έτος δημοτικών εκλογών), έφτασαν τους 676 και πέρυσι τους 590. Από αυτούς, προσήλθαν στα ΚΕΠ να απογραφούν μόλις 270 άτομα (320 λιγότεροι από πέρυσι)!
Στη Βοιωτία, οι δικαιούχοι επιδόματος βαριάς αναπηρίας το 2009 ήταν 1.423 και έφτασαν πέρυσι τους 1.678. Στην απογραφή συμμετείχαν μόλις 1.297 (381 λιγότεροι).
Στον νομό Θεσσαλονίκης, οι δικαιούχοι βαριάς αναπηρίας το 2009 ήταν 12.000 άτομα. Το 2010 έφτασαν τους 13.672 και πέρυσι τους 13.648. Στην απογραφή προσήλθαν 1.343 λιγότεροι (12.305 άτομα).
Στον ίδιο νομό, οι δικαιούχοι επιδόματος κίνησης ξεκίνησαν από 972 το 2009 και έφτασαν τους 1.057 το 2010 και τους 1.104 πέρυσι. Απογράφηκαν 848 (256 λιγότεροι).
Στο Ηράκλειο, επίδομα βαριάς αναπηρίας έπαιρναν πέρυσι 2.168 άτομα (1.983 το 2009), αλλά απογράφηκαν 196 λιγότεροι (1.972 άτομα).
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και με τα επιδόματα κωφαλάλων: στη νομαρχία Θεσσαλονίκης δικαιούχοι ήταν πέρυσι 278 άτομα (απογράφηκαν 260), στην Καρδίτσα οι δικαιούχοι ήταν 251 (απογράφηκαν 212), στην Αχαΐα ήταν 164 (απογράφηκαν 143), στον νότιο τομέα της Αθήνας ήταν 150 (απογράφηκαν 136) και στην Εύβοια ήταν 136 και απογράφηκαν 125.
Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει αξιόλογες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, οι οποίες απαιτούν διερεύνηση: οι δικαιούχοι όλων των προνοιακών επιδομάτων στη Φωκίδα αποτελούν μόλις το 0,93% του πληθυσμού. Παρόμοια ποσοστά εμφανίζουν οι Κυκλάδες (1,12%) και το Λασίθι (1,22%).
Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στη Ροδόπη, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που λαμβάνει επιδόματα είναι υπερτριπλάσιο από εκείνο της Φωκίδας (3,34% έναντι 0,93%). Μεγάλη νοσηρότητα εμφανίζουν η δυτική Αττική (2,97%) και ο Εβρος (2,94%).
Τι ακολουθεί
Δεύτερος γύρος ελέγχων
Τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν την απογραφή, είναι τα εξής:
- Υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σε όλους τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες. Το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Απριλίου.
- Επανέλεγχος των στοιχείων της απογραφής από τις αρμόδιες διευθύνσεις των δήμων και των περιφερειακών ενοτήτων μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
- Διασύνδεση της βάσης δεδομένων του μητρώου με άλλες, για διασταύρωση στοιχείων και ελέγχους.