Έρχεται φόρος σε ακίνητα που θα πληρώνουν όσοι βλέπουν δημοτικά πάρκα, ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους κ.λπ.
Τούτο επιβάλλεται από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), που κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη. Θα αφορά περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και θα πληρώνεται από όλους όσοι έχουν θέα στους κοινόχρηστους χώρους αυτούς.
Τα χαράτσια θα «χρηματοδοτούν» προκαταβολικά τους δήμους που αποφασίζουν να απαλλοτριώσουν οικόπεδα για να φτιάξουν κοινόχρηστους χώρους. Ο φόρος θα επιμερίζεται στους θεατές» του κοινόχρηστου χώρου και θα αντιστοιχεί στο 70% του συνόλου της αποζημίωσης, που πληρώνεται για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Το υπόλοιπο 30% θα πληρώνεται από τον δήμο που έχει την ιδέα της απαλλοτρίωσης.
Το χαράτσι θα προκύπτει ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου και με τα τετραγωνικά μέτρα που «βλέπουν» προς τον κοινόχρηστο χώρο. Επίσης, αν στο οικόπεδο υπάρχει κτίσμα θα αυξάνεται επιπλέον το κόστος της εισφοράς, αφού το τελικό ποσό θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3. Για τον τελικό υπολογισμό της εισφοράς θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αντικειμενικές αξίες κάθε περιοχής.
Η εισφορά θα εισπράττεται ως δημοτικό τέλος με βάση τις επιφάνειες των ακινήτων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στον υπολογισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας. Εάν έχει συνταχθεί κτηματολόγιο στην περιοχή, θα χρησιμοποιούνται τα στοιχεία από αυτό. Για ποσόν εισφοράς ως 500 ευρώ η καταβολή θα γίνεται εφάπαξ έως και τρεις μήνες μετά την ειδοποίησή του. Για μεγαλύτερη εισφορά από το ποσόν αυτό θα καταβάλλεται το πολύ σε οκτώ ίσες τριμηνιαίες δόσεις.
Με άλλες διατάξεις στον νέο ΝΟΚ μειώνεται από 100 τ.μ. σε 50 τ.μ. το εμβαδόν σε κτίσμα που πρέπει να καταστραφεί, έτσι ώστε να δοθεί αυξημένος συντελεστής δόμησης στον ιδιοκτήτη του. Για τον ίδιο λόγο, για να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης και για την κατασκευή υψηλότερων κτιρίων, προωθούνται και συνενώσεις οικοπέδων. Το πρόσχημα παραμένει το ίδιο και είναι αυτό της δημιουργίας μεγαλύτερων κοινόχρηστων χώρων.
Αντίστοιχα κίνητρα δίνονται από τον ΝΟΚ και για τη δημιουργία ενεργειακού κτιρίου. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση μονώσεων και εξωτερικών τοίχων μεγάλου πάχους από φυσικά υλικά ή ακόμα και με φυτεμένα δώματα.