«Καυτή» η ατζέντα του Πρωθυπουργού μετά το Πάσχα..
Η κρισιμότερη περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθεί η τύχη της ελληνικής οικονομίας, της κυβέρνησης και της χώρας, ξεκινά αμέσως μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα και τελειώνει στις αρχές του Ιουνίου με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου. Μετά τη γενική παρουσίαση του προγράμματος την προηγούμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες ξεκινά η εξειδίκευση, με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, τη νέα προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών του Δημοσίου και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών είσπραξης. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες σειρά επαφών και συνεργασιών με τους υπουργούς που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει να εντατικοποιήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να εμφανίσουν ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο ως τις αρχές Μαΐου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ως τις 15 του ίδιου μήνα.
Ο χρόνος συμπίπτει με τη νέα έλευση του κλιμακίου της τρόικας γύρω στις 10 Μαΐου. Αυτή τη φορά αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι το ίδιο το πρόγραμμα, το οποίο η κυβέρνηση ονομάζει «εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση», ωστόσο για τους εκπροσώπους των δανειστών αποτελεί το κρισιμότερο τεστ για την αξιοπιστία της και την ικανότητά της να αντεπεξέλθει στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της προόδου τον Ιούνιο, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 23-24 του μήνα.
* Η πιστή τήρηση του προγράμματος και των δεσμεύσεων του μνημονίου.
* Η σύζευξή του με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που αποτελεί πλέον υποχρέωση όλων των κρατών της ΕΕ.
* Η διασύνδεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με την αναπτυξιακή διάσταση.
* Οι διορθωτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της απόδοσης της κυβέρνησης σε επίπεδο καθημερινής διαχείρισης.
Ολα αυτά προετοιμάζονται και εξελίσσονται, ενώ στο εσωτερικό οργιάζει η φημολογία (η οποία διακινείται και από υπουργικά γραφεία)
περί ανασχηματισμού ή εκλογών και στο εξωτερικό φουντώνει η συζήτηση και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Υπό τις πιέσεις αυτές στην κυβέρνηση έχει προκληθεί βραχυκύκλωμα, το οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.