Το αδιαχώρητο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα τρία βιομηχανικά σφαγεία της περιοχής, όπου σφάζονται χιλιάδες αμνοερείφια, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του Πάσχα. Στα βιομηχανικά σφαγεία της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και των Σερβίων σφάζονται καθημερινά περί τα 1.500-1.700 αρνιά και κατσίκια στο καθένα. Η κίνηση άρχισε δειλά – δειλά την περασμένη Πέμπτη, αυξήθηκε αισθητά την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο, όπως και χτες Μεγάλη Δευτέρα, παρατηρήθηκε έντονος συνωστισμός. Όλα τα σφαγεία δουλεύουν στο φουλ, με τις τρεις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία, ενώ και η γραμμή των βοοειδών χρησιμοποιείται κι’ αυτή για σφαγή αμνοερειφίων, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και να φτάσει ο οβελία σε κάθε σπίτι. Εκτιμάται ότι τη φετινή πασχαλινή περίοδο θα σφαγούν και θα διατεθούν στην αγορά του νομού Κοζάνης περί τα 25.000-28.000 σφάγια. Η προαναφερόμενη κατανάλωση μπορεί να καλυφθεί από την κτηνοτροφία του νομού, εκτιμούν οι αρμόδιοι.
Στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης άρχισαν εντατικούς αστυκτηνιατρικούς ελέγχους, για την υγιεινή των σφαγίων και για την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας, καθώς και για την αποτροπή φαινομένων «ελληνοποιήσεων». Ειδικότερα, συστήθηκε μεικτό κλιμάκιο ελέγχου που αποτελείται από το ΣΔΟΕ, το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνση Υγιεινής και την Διεύθυνση Κτηνιατρικής, το οποίο «χτενίζει» την αγορά. Η τιμή του αμνοερείφιου στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου θα κυμανθεί στα 9-10 ευρώ το κιλό. Οι τιμές που δίδονται τους κτηνοτρόφους – παραγωγούς κυμαίνονται στα 6-6.5 ευρώ.
Η διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει εντείνει τους ελέγχους στα ελληνοαλβανικά σύνορα και στα «περάσματα», όπου τα προηγούμενα χρόνια δρούσαν τα κυκλώματα που περνούσαν αλβανικά και σκοπιανά αρνιά, τα βάφτιζαν «ελληνικά» και τα προωθούσαν στην αγορά.
«Φέτος δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα ελληνοποιήσεων» παρατήρησε ο διευθυντής Κτηνιατρικής Ανδρέας Βαϊνάς, αποδίδοντας την εξάλειψη του φαινομένου σε δύο λόγους: πρώτον ότι η σφαγή γίνεται αποκλειστικά στα τρία πιστοποιημένα και σύγχρονα σφαγεία του νομού Κοζάνης, στα οποία οι έλεγχοι είναι εντατικοί. Δεύτερον, δεν υπάρχει σοβαρό οικονομικό κίνητρο, αφού η τιμή του «σκοπιανού» – «αλβανικού» και του ελληνικού αμνοερειφίου έχει σχεδόν εξισωθεί. Σχεδόν τα 8 ευρώ το κιλό ανέρχεται η τιμή του «σκοπιανού» και στα 9 ευρώ του «ελληνικού», σημείωσε ο Α. Βαϊνάς.
«Στο βιομηχανικό σφαγείο Κοζάνης η κίνηση έχει κορυφωθεί και εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς. Λειτουργούν οι τρεις γραμμές παραγωγής και σφάζουμε από 1.500 έως 1.800 αμνοερείφια ημερησίως, δήλωσε ο υπεύθυνος Γιώργος Βαβλιάρας. Όσο για τους ελέγχους, είπε ότι «έχουμε πάνω από το κεφάλι μας συνεχώς δύο κτηνιάτρους, οι οποίοι ελέγχουν τα πάντα και εγγυώνται την υγιεινή των σφάγιων». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν περνάει ούτε κουνούπι χωρίς να ελεγχθεί».
Να σημειωθεί ότι δεν λειτούργησε ακόμη το βιομηχανικό σφαγείο του Καλονερίου στο Βόιο, για το οποίο ο διευθυντής της κτηνιατρικής σημείωσε ότι «είναι θέμα λίγων μηνών να λειτουργήσει. Απομένουν να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες από την τοπική αυτοδιοίκηση που πρέπει αν αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, ώστε να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες και να λειτουργήσει το σύγχρονο βιομηχανικό σφαγείο Βοΐου. Προς το παρόν οι κτηνοτρόφοι του Βοΐου σφάζουν στα βιομηχανικά σφαγεία Κοζάνης, Γρεβενών και Άργους Ορεστικού.