Τι πρέπει να γίνει μέχρι την Πέμπτη – Οι εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια – Η ανταλλαγή του ελληνικού χρέουςΤα επόμενα βήματα του μνημονίου

Μετά την έγκριση από την Βουλή της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse αναμένονται τα εξής:

1. Στις 13-14 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα η Ελλάδα προχωρεί στην τήρηση των δύο άλλων όρων ώστε να συγκληθεί το Eurogroup.

α. γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση
β. επιλογή των δαπανών για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ
γ. λύση του γρίφου των επικουρικών συντάξεων, καθώς στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει πρόβλεψη επιχορήγησης
των Ταμείων.

2. Στις 15 Φεβρουαρίου, το Eurogroup εγκρίνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης και το PSI. Παράλληλα το ΔΝΤ παρουσιάζει την έκθεση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και οι υπουργοί οικονομικών αποφασίζουν για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Οι όροι ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ιδιώτες θα υποστούν απώλειες 70% με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,5%, ενώ αυτό θα είναι συνδεδεμένο και με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η νέα δανειακή σύμβαση θέτει πάντως το πλαίσιο για την συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η επονομαζόμενη «Σύμβαση Διευκόλυνσης της Πιστωτικής Ενίσχυσης ΕΚΤ» ύψους 35 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την προσφορά επαναγοράς μέρους των ελληνικών ομολόγων που δόθηκαν στις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος ως εξασφάλιση για δανεισμό.

Το EFSF θα παράσχει χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτρέψει στη Ελλάδα να χρηματοδοτήσει εν μέρει την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων της.

3. Στις 15-16 Φεβρουαρίου, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει την εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού νόμου καί άλλες ρυθμίσεις που χρειάζονται.

4. Στις 16 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υποβάλλει την επίσημη πρότασή της προς τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ομολόγων ( PSI) και οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα έχουν περίπου τρεις εβδομάδες για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι.

5. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, με το γερμανικό κοινοβούλιο να εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο στις 27 Φεβρουαρίου. Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει τα απαραίτητα εκείνα νομοσχέδια προς ψήφιση στην Βουλή.

6. Στις 5 Μαρτίου, έχουμε την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους στα πλαίσια του PSI.

7. Στα μέσα Απριλίου, θα μπορούσαν να γίνουν οι πρόωρες εκλογές αλλά αφού προηγουμένως συναινέσει η ΕΚΤ να συμμετάσχει στο PSI και η Ελλάδα να αποφασίσει στην ενεργοποίηση ή όχι των ρητρών συλλογικής δράσης ώστε να υποχρεωθούν η μειοψηφία των απρόθυμων ιδιωτών ομολογιούχων να δεχθούν τους όρους που αποδέχεται η πλειοψηφία.

Το υποχρεωτικό τελικά «κούρεμα» θα οδηγήσει, σύμφωνα με την αγορά, και στην ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνων (CDS).

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν πει πάντως ότι αφού υποβαθμίσουν τη χώρα μας σε επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία και τα ομόλογά της σε D, υποδηλώνοντας χρεοκοπία, μόλις ολοκληρωθεί το PSI θα την αναβαθμίσουν, αν και θα ληφθούν υπόψη και οι προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες, ως στιγμής τουλάχιστον υποδηλώνουν στενωπό.

 

Τάσος Μαντικίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.